Toplumlarda, yardımlaşma ve dayanışma ruhunun güçlendirilmesi ve sosyal sermayenin arttırılabilmesi için inşa edilen vakıf müesseseleri geçmişten günümüze, gündelik hayatın vazgeçilmez toplumsal kurumlarından birisi olmuştur.
Vakıflar, yüz yıllar boyunca özellikle barınma, eğitim, sağlık hizmetleri başta olmak üzere sosyal dayanışmayı güçlendiren, toplumsal ihtiyaçları karşılayan ve diğer yandan taraflara doğrudan ya da dolaylı olarak ekonomik etkileri olan faaliyetleri devam ettirmişlerdir.
Vakıflar, ulusumuzun tarihte dayanışmasının ve yardımlaşmasının en iyi örneklerindendir. Bu nedenle de gençlerimize, bunun güzel örneklerini sergileyerek, onların insancıl duygularını geliştirmek ve kendi kültür tarihimizi, daha çok sevmelerini sağlamak kişi/kişilerin en kutsal görevleri arasında olmalıdır.
Ülkemizde, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na göre, vakıf türler, yeni vakıflar, mazbut vakıflar, mülhak vakıflar, yardım vakıfları, kamuya yararlı vakıflar ve aile vakıfları şeklindedir. Kamuya yararlı vakıflar, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflardır.
Ülkemizde, bu alanlarda pek çok vakıf vardır. Bu vakıflardan biri de Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfıdır. Vakıf, 05.02.1986 tarihinde Genel Başkan Sayın Gülgen DURAL'ın Annesi (Muris) Fahriye ÇINAR Hanımefendinin, nakit ve gayrimenkul bağışı ve 30 kurucuyla başvuru yapılmış; 11.03.1986 tarihinde kurulmuştur.
Vakıf, engelli ayrımı yapılmaksızın bakıma ve sevgiye muhtaç, tüm insanlarımızın ilgi ve sevgi çerçevesinde, hiçbir fark gözetmeden maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak; eğitim hayatında sıkıntı çeken gençlerimize karşılıksız burs vermek gibi imkânları doğrultusunda, yardım ve hizmet vermektedir.
Vakıf tüzüğü doğrultusunda; sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik ve temin etmede devlete destek olmak, cehalet, fakirlik ve hastalıkla mücadele etmede, gönül ve güç birliği yapmak, öncelikli görevleri arasındadır.
Vakıf; gönüllülerin üstün gayretleriyle dil, din, ırk, düşünce, büyük-küçük, özürlü, engelli ayrımı yapılmaksızın, bakıma ve sevgiye muhtaç tüm insanlarımızın ilgi ve sevgi çerçevesinde hiçbir fark gözetmeden, maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak; eğitim hayatında, sıkıntı çeken gençlerimize, karşılıksız burs vermek gibi imkanları doğrultusunda yardım ve hizmet vermektedir.
Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı’nı, Eskişehir Şube Başkanı Sayın Yasemin Nazlı ÖZTÜRK vasıtası ile tanıdık. Sayın ÖZTÜRK’ün Vakıf ve Mihalıççık Selami Vardar Huzurevi Köşkü’ndeki icraatı, Türk tarihinde, yer alan, hizmetleri ile de örnek olan Nene Hatun, Kara Fatma, Gördesli Makbule, Halide Edip, Ayşe Hanım, Asker Saime, Süreyya Hanımı hatırlattı.
Ayrıca Sayın ÖZTÜRK, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, "Bir toplum, bir millet, erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkünmüdür ki, bir toplumun yarısı, topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!" sözünü de hayata geçiriyor.
Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı Eskişehir Şubesi, Sayın Yasemin Nazlı ÖZTÜRK başkanlığında, Selami Vardar Yaşlılar Köşkü’nde kalan yaşlılar, çok mutlu yaşıyorlar. Doğa olarak, hizmet verilen huzurevi, 23 dönüm bir yere de sahiptir.
Selami Vardar Yaşlılar Köşkü’nde,12 personel var. Yanlarında devamlı doktor ve hemşire var. Temizlik personeli dahil herkesin yaşlı bakım sertifikası mevcut. Hepsi bir yaşlıya nasıl bakılacağını bilen kimselerdir.
Mihalıççık Selami Vardar Huzurevinde, bakımı mümkün olmayan, belirli bir yaşı geçmiş kişiler için bakım, ilgi, terapi ve tedavi hizmetleri sağlanıyor. Kaliteli hizmet, yardım, özel ilgiler, sosyal ortam nedeniyle, yaşlı kişilerin kendi istekleriyle giderek kaldıkları bir yaşam yeri haline gelmiştir.
Selami Vardar Yaşlılar Köşkü’nde, odalar bir veya iki kişilik. Haftada üç gün doktora geliyorlar. Muayene ve kontrolleri yapılıyor. Ameliyat olması gerekiyorsa operasyon parasını vakıf karşılıyor.
Türkiye Güçsüzlere ve Kimsesizlere Yardım Vakfı Eskişehir Şubesi Başkanı Sayın Yasemin Nazlı Öztürk, yaklaşık 10 yıldır başkanlık yapıyor. Başkan, üyeler ve gönüllüler, gönüllülük sistemiyle çalışıyorlar.. Kendi emeklerini değerlendirerek ve kermesler düzeyerek, vakfı ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bağışçılar var ama çok az, yeterli değildir.
Sayın ÖZTÜRK üye ve gönüllüleri, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin bilgi, zaman, beceri, tecrübe ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, vakfın amacı doğrultusunda kullanıyorlar.
Toplumda, fakir ve muhtaçlara yardım etmeye ve onları sevindirmeye vesile olan yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlandıran, paylaşma ve cömertlik duygularını geliştiren, Sayın ÖZTÜRK, üyeleri ve gönüllüleri, toplumdaki insanlar arasında sevgi ve kardeşlik bağlarını da kuvvetlendiriyorlar.
Selami Vardar Huzurevine yardımlar kadar ziyaretler de önemlidir. Bu ziyaretler onların mutlu olmalarına katkıda bulunur. Bundan daha önemlisi ise kendilerini değerli hissetmelerine olanak sağlar. Huzurevinde kalan insanlarımızın toplumla olan özlem duygusunu da yatıştırır.
Sayın ÖZTÜRK, üyeleri ve gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen kermesler, zamanından ve emeğinden yaptığın büyük bir fedakârlıktır. Onların her biri isimsiz kahramanlardır. Zihinlerde ve gönüllerde yaptıkları işin temelini de 'Allah rızası' oluşturmaktadır.
Avrasya binasında gerçekleştirilen kermeste, vakıf üyeleri ve gönüllülerin el emeği ürünler sergilendi. Ürün satışlarımızdan elde edilen miktarla, Mihalıççık Selami Vardar Huzurevi Köşkü’nde vakıf bünyesinde yer alan yaşlı bakımına ve vakfın diğer amaçlarına katkı sağlıyorlar.
Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı, Eskişehir Şubesi üyelerinin ve gönüllülerin büyük bir özveriyle hazırladığı el yapımı ürünlerin oluşturduğu Kermes, aynı zamanda el sanatlarımızın yaşamasına ve daha geniş kitlelere örnek olması, yanında toplumsal dayanışma, yardımlaşma ve birliktelik ruhumuza güç veren önemli ve örnek etkinlikti.
Sayın Yasemin Nazlı ÖZTÜRK, üye ve gönüllülerini kutluyoruz.