Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 86. yıldönümü ülke genelinde 10 Kasım 2024 Pazar günü sevgi, saygı, özlem ve rahmetle anılacaktır.

ATATÜRK gerçeğin adamıdır. Nerde,  ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir. Atatürkçülüğün ilkeleri de, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu.

ATATÜRK, askerlikte, siyasette, inkılâpçılıkta ve fikri mücadelede, emsali nadir bir dehadır. Tarihin, büyük tanıdığı şahsiyetlerle mukayese yapıldığı zaman, bariz üstünlükleri göze çarpmaktadır. Çünkü O, hem fikir, hem de hareket adamıdır.

ATATÜRK, hayatı boyunca, ulusal ve uluslararası barıştan yana oldu. Tüm insanların, barış, huzur ve refah içinde yaşamasını istedi.  “Yurtta barış, dünyada barış “ özdeyişiyle de, bugünkü ve gelecek nesillere hedefi gösterdi. Ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda, etkili, köklü devrimler yaptı. Bilimsel ve akılcı düşünceyi, devlete ve topluma egemen kıldı.

Atatürk bir dahidir.  Nitekim Lloyd Ge­or­ge, Ata­tür­k’­ten söz eder­ken, “O­nun gi­bi da­hi­ler dün­ya­ya, yüz yıl­da bir ge­lir. O da ma­ale­sef Türk­le­re na­sip ol­du­. “ demiştir.

ATATÜRK’ egöre tam bağımsızlık, millet ve devlet olmanın olmazsa olmaz koşuludur. Nitekim Atatürk, “ Tam bağımsızlık dendiği zaman, elbette siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, kültürel ve benzeri her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan mahrumiyet, millet ve memleketin gerçek manasıyla bütün bağımsızlıktan mahrumiyet demektir. Biz, bunu temin etmeden, barış ve sükûna erişeceğimiz inancında değiliz “ diyerek bugünkü ve gelecek nesli uyardı.

Büyük Önder ATATÜRK yalnız ülkemizin değil, 20.yüzyılın, dünya lideridir.  Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde, "Emeritus Professor-Onursal Profesör  Arnold Ludwig’  in,  18 yıl süren, "Liderliğin Doğası"  çalışmasında, 1900-2000 yılları arasında yaşayan, 200 farklı ülkeden, 1941 lideri araştırmış. Ludwig bu amaçla "Politik Büyüklük Ölçeği" adını verdiği, puanlamaya dayalı bir ölçek geliştirmiş. Ayrıntılı bilgiye ulaşabildiği Roosevelt'ten, Churchill'e, Mao'dan Fidel Castro'ya, uzayan listedeki 377 lider arasında en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk alarak 20. Yüzyılın lideri olmuştur.

Atatürk’ü, 20. Yüzyılın, en önemli dünya lideri olarak ilan eden, liderleri sıralama araştırması, dünya çapında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışmadır.

UNESCO  ise Atatürk hakkında, “ Atatürk, uluslararası anlayış, iş birliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı gözetmeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.” tanımını yaptı.

ATATÜRK, milliyetçi bir insandı. Ancak, O’nun milliyetçi düşüncesinde, ırkçı,  ümmetçi,  kafatasçı gibi kavramlara yer yoktu. Bilakis, O’nun düşüncelerinde, Türk halkını birleştirici, bütünleştirici, bilimsel, akılcı ve gerçekçi kavramlara yer vardı.

ATATÜRK , “Yeni Türkiye Devleti, temellerini süngüyle değil, süngünün de dayandığı ekonomi ile kuracaktır. Yeni Türkiye Devleti, cihangir bir devlet olmayacaktır. Fakat yeni Türkiye Devleti, bir ekonomi devleti olacaktır” demiştir..

ATATÜRK ekonomi ile vaatlerini sözde bırakmadı O’ nun döneminde, her türlü imkansızlığa rağmen, 1924-1929 döneminde ekonomimiz ortalama %10,8’lik bir hızla büyüyerek, altı yılda kümülatif olarak %79’luk bir büyüme sergilendi. ABD ekonomisi ise 1924-1929 arasında ortalama %3,3 reel hızla büyümüştü.

ATATÜRK’e göre, bir toplumun barış içinde yaşayabilmesi için, o toplumda hiçbir ferde ve zümreye üstünlük vermemek gerekir. Bir toplumun içinde üstün ve düşkün kişi ve zümrelerin bulunması, o toplumun, sosyal ve ekonomik yapılarının sınıfların varlığına dayandığını gösterir.

Büyük Önder ATATÜRK, Cumhuriyet hayranı bir liderdi. Nitekim ATATÜRK, “Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada, yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi, bunun dışında düşünmek istemiyorum.” demiştir.

ATATÜRK' e göre, parlamento üyelerini halk, doğrudan doğruya ve hiçbir aracı olmadan, kendisini seçecektir. Milletvekillerinin seçiminde, aracılığı ne devletin yürütme kurulu olan hükümet, ne de partiler yapabilir. Çünkü halk değer verdiği ve kendisinden hizmet beklediği kişileri bizzat kendisi seçecektir. Halkı, hükümetin ve partilerin empoze edecekleri kişileri seçmek zorunda bırakmak tamamen antidemokratiktir.

Yine Atatürk’e göre bir toplumun barış içinde yaşayabilmesi için, o toplumda hiçbir ferde ve zümreye üstünlük vermemek gerekir. Bir toplumun içinde üstün ve düşkün kişi ve zümrelerin bulunması, o toplumun sosyal ve ekonomik yapılarının, sınıfların varlığına dayandığını gösterir.

ATATÜRK, Türk tarihini ve dünyada pek çok milletlerin tarihinin akışını değiştirmiştir. Türk toplumuna, çağ atlatan, büyük lider. Asya ve Afrika’ da birçok ülke, onun mücadelesini örnek alarak bağımsızlıklarını ilân etmişlerdir.  Cumhuriyetçilik, Barışçılık, Laiklik, milliyetçilik ve Bilimcilik ise onun Türk milletine, bıraktığı en büyük mirasıdır.

Ruhu şad, mekânı cennet olsun…