Liyakat, kamu yönetiminin etkin ve verimli bir şekilde işlemesi hem vatandaş ihtiyaçlarının giderilmesinde hem de genel manada devletin sunmuş olduğu hizmetlerde başarı oranının yükselmesinde oldukça etkilidir.
Liyakat, kamu hizmetlerinin ehil olanlara teslim edilmesini ifade etmektedir. Kamu yönetiminin çeşitli kademelerine yapılan atama ve yükselmede, siyasal sadakat yerine yeteneğin ve bilginin temel ölçüt olarak kullanılması anlamına da gelmektedir.
Kur’an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde, işlerin ehli olana yani layık olduğu kimselere verilmesi emrediliyor. Görev yerlerinin emanet olduğu, bu emanetlere riayet edilmesi, uyulması emredilmektedir.
Yüce Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’in Nisa Suresi’nin 58. Ayetinde, emanetlerin mutlaka ehline verilmesini ve insanlar arasında hüküm verildiği zaman adaletle hükmedilmesini emretmiştir.
Toplumda liyakat anlayışı; ahlaklı, erdem sahibi insan olmak, başkalarının hakkını gözetmek, kendinden olmayanlara ayrımcılık yapmamak ve kendi niteliklerinin farkında olarak hangi işi yapıyorsa onu en iyi şekilde yapmak anlamına gelmektedir.
Liyakat esaslarına göre insan olmak hak, adalet, sorumluluk üçgeninde bireyin kendini disipline etmesini ve organize olmasını da gerektirmektedir. Liyakata riayet edildiğinde toplumda refah ve memnuniyet artar.
İşinin ehli olmak, sadece deneyim ve bilgi sahibi olmak demek değildir. İşinin ehli, her şeyi bilen, kendisi çözen kişi, hiç değildir. Tam tersine, bildiğini çok iyi bilen, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan kişidir.
Liyakat sahibi, işinin ehli devlet adamı, toplumu ve devletini layıkıyla temsil eder, yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile de örnek olur. Çünkü her icraatı, tavrı, davranışı ve ilişkileri insanımız, özellikle de çocuk ve gençlerimiz açısından bir eğitimdir.
Ülkemiz ve Eskişehir’de işinin ehli ve liyakat sahibi pek çok insanımız var. Bu insanlarımızdan biri de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Eskişehir Baş Müdürü Mehmet Murat HASÇUHADAR’dır.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden mezun oldu. 2006 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi Pınarbaşı Ajans Amirliği’ne uzman olarak açıktan atandı.
2012 yılında açılan unvan değişikliği sınavı sonucunda Kayseri Şube Müdürlüğü’ne Ziraat Mühendisi ve 2014 yılında Kayseri Şube Müdürlüğü’ne Şube Müdür Yardımcısı olarak atandı. 08.10.2021 tarihinde ise Eskişehir Başmüdürü olarak atanmıştır.
Sayın HASÇUHADAR’ın görevli olduğu TMO; 233 sayılı KHK'ye tabi bir iktisadi devlet teşekkülü olarak faaliyet göstermekte olup başta hububat ve bakliyat fiyatlarını, üretici ve tüketici lehine koruyan ve bu doğrultuda alım, muhafaza, satış, sevk, ithalat ve ihracat yapan, görev verilmesi halinde diğer tarımsal ürünlere ait piyasaları düzenler.
TMO’dan randevu işleminin gerçekleşmesi için ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarınızın güncel olması gerekmektedir. Gerçek Kişiler TC Kimlik Numarası, Tüzel Kişiler ise Vergi Numarası ile giriş yapacaklardır.
Bu sitede yapılan işlemler kayıt altına alınmaktadır. Başkasının adına yetkisiz olarak yapılan işlemler kanuni takibata uğrayacaktır.
Randevu almak isteyen üreticiler, Arama motoruna “Toprak Mahsulleri Ofisi Randevu” yazarak arama yapar. Çıkan sonuçlar arasından TMO Randevu sistemi seçeneğini tıklar. İlgili formu doldurarak randevu talebinde bulunur.
TMO, 14 Mayıs 2024’ten itibaren taahhütname karşılığı hububat alımlarına başlamıştır. TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır. ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 45 içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
TMO’ dan yararlanmak isteyen üretici randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelecektir.
Sayın HASÇUHADAR’ı Perşembe günü ziyaret ettik. Sade, pak konuşması ve konulara yatkınlığı ve yakınlığı ile dikkat çekti. İnsanı rahatlatan, sabırlı, dikkatli ve dinamik, yapısıyla da örnek bir yönetici olarak gördük.
Sayın HASÇUHADAR, sohbet süresince, akılcılık, bilimsellik ve manevi hazzı, her düşünce ve söyleminde hissettirdi. Aldığı her görevi de, layıkıyla temsil edecek, yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri, icraatı ile de örnek yöneticidir.
Sayın HASÇUHADAR, bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere de sahiptir.
Sayın HASÇUHADAR, faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan ve insanlarla, iyi ilişki kurabilen, imkânların elverdiği sürece de her etkinlik ve faaliyetin içinde olmak isteyen bir yapıdadır.
Sayın HASÇUHADAR, yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile de örnektir. Halkın ve ekibinin sorunları ile de yakından ilgilenir. Onları sorunlarını dinler. Çözümüne de yardımcı olur. Devleti de layıkıyla temsil eder.
Sayın HASÇUHADAR, kaynak yaratır, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirir, insanları takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılar, doğru teknolojileri de alır.
Ayrıca çağımızın önemi kavramları olan, "ORTAK AKIL", "ORTAK PAYDA " ve "TAKIM RUHU" gibi kavramlara değer verir. Kişi/kişiler, hiçbir ayrıcalık olmadan, “yalın yurttaş" kimliği ile sorunlarını ve istemlerini kendisine aktarabiliyor.
Sayın HASÇUHADAR, , birlikte çalıştığı personelini ve halkı motive eder. Gerçekleştireceği ve gerçekleştirdiği icraatlarını, sürekli değerlendirir, çalıştığı her kurumu geliştirir, sorunlarına çözüm üretir. Düşündüğü projeleri gerçekleştirmek için de ciddi gayret gösterir.
Sayın Mehmet Murat HASÇUHADAR’ ı kutluyoruz….