ESO Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibinin göreve başlaması ile birlikte, Rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu’nun, hedefleri daha da büyütülerek, Eskişehir sanayisine ve Eskişehir’ in sorunlarına küresel mercekten bakılıyorlar.
ESO içinde bulunduğu koşulları, çok iyi değerlendiriyor, olup bitenleri çok iyi görür. Diğer yandan, geleceği, icraatlarında sürekli göz önünde tutuyor. En önemlisi olayların ve gelişmelerin içinde, aktif bir biçimde rol alırken, olası hamleleri düşünüyorlar ve doğru tahminlerde bulunuyor.
Eskişehir Sanayi Odası, 1500’ü aşkın üyesi ve 100. 000’ e yakın çalışanı ile yarattığı 8.5 milyar dolar ciro ve 2.3 milyar dolar ihracatla Ülke ve Eskişehir ekonomisine ciddi katkıda bulunmaktadır. Her geçen gün de hedeflerini büyütmektedir.
Bugün de daha sürdürülebilir, yaşanılabilir Eskişehir hedefi doğrultusunda kente, katkı sağlamak için Eskişehir İl Merkezinin EBRD Yeşil Şehir Programı Kriterlerine Göre Değerlendirilmesi Raporu ile gündedir.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Salı günü basın mensupları vasıtasıyla daha sürdürülebilir, yaşanılabilir Eskişehir hedefi doğrultusunda, “Eskişehir İl Merkezinin EBRD Yeşil Şehir Programı Kriterlerine Göre Değerlendirilmesi Raporu” nu kamuoyu ile paylaştı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Sanayimizin kentimizle birlikte entegre, sürdürülebilir, çevresel sorunlara karşı dirençli ve herkes için kapsayıcı bir yapıda olması için çalışmalarımızı bu düşüncede sürdürüyoruz. Üzerinde yaşadığımız dünyanın, geleceğine yönelik en büyük tehditlerden birisi olan iklim krizinin, şehrimiz ve doğal kaynaklarımız üzerinde oluşturduğu yıkıcı etkileriyle mücadele konusunda üyelerimizle birlikte adımlar atıyoruz.” dedi.
Ayrıca Sayın KESİKBAŞ “Hazırlamış olduğumuz bu rapor, genel anlamda şehrimizin su, hava, toprak ve iklim değişikliği konuları da dahil olmak üzere, geniş bir dizi çevresel zorlukla mücadele edebilmesi için özel olarak hazırlanan bir yol haritası niteliği taşıyor.” dedi.
Etkinlikte rapor hakkında bilgi veren Eskişehir Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Koordinatörü Sayın Ömer BENLİ, “Hazırladığımız rapor, Eskişehir’in, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından oluşturulan Yeşil Şehirler Programı kriterlerine göre değerlendirilmesini kapsamaktadır. Değerlendirme, Eskişehir’in çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ne kadar yakın olduğunu objektif bir bakış açısıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır” sözleri ile projenin önemini paylaştı.
ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Sayın Prof. Dr. Cengiz TÜRE de raporun hazırlanış, elde edilen neticeler ve raporun ortaya koyduğu durum hakkında geniş bir sunumla katılımcıları bilgilendirdi.
Topluma dönük bir sivil toplum kuruluşu olma hedefini kendine çizen ESO, şehir ve sanayi yakınlaşması için “ Eskişehir İl Merkezinin EBRD Yeşil Şehir Programı Kriterlerine Göre Değerlendirilmesi Raporu” ile Eskişehir için bir ilke daha imza atarken diğer illere de örnek oluyor.
ESO raporu, dünya, ülkemiz ve Eskişehir açından hayatidir. Çünkü Küresel Isınma sebebiyle buzullar eriyor, deniz seviyesi yükseliyor, yeryüzünde büyük miktarlarda su kütleleri buharlaşıp atmosfere karışıyor ve sıcaklık-basınç farkından dolayı şiddetli rüzgârlar meydana geliyor. Bu da şiddetli yağmurları, fırtınaları ve tsunamileri beraberinde getiriyor. Yaşam, büyük zarar görüyor.
Ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Programı’na dahil olan ESO tarafından Eskişehir de bir ilk olan “Yeşil Şehir Eylem Planı” ile Yeşil Şehirler Programının bir parçasını oluşturan ve aralarında su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak ve iklim değişikliği konularının da yer aldığı bir dizi kentsel çevre sorununu kapsayıcı nitelikte ele alarak çözümlere yönelik eylemler tespit edilmiştir.
Yeşil şehirlerin amaçları “Çevresel varlıklarının kalitesini korumak ve doğal kaynaklarını sürdürülebilir şekilde kullanmak” , “İklim değişikliği risklerini azaltmak ve bunlara uyum sağlamak”, “Çevre politikalarının ve imarın, şehir sakinlerinin sosyal ve ekonomik refahına katkıda bulunduğundan emin olmak” üzere üç başlıkta özetlenebilir:
ESKİŞEHİR Yeşil Şehir Eylem Planının (YŞEP) amacı; çevresel zorlukları belirleyip, bunların içinden en acil ele alınması gerekenleri tespit ederek, Eskişehir için daha yeşil bir geleceği mümkün kılacak bir vizyon oluşturmak ve projeler geliştirmektir.
Raporda, ESO tarafından gündeme getirilen Eskişehir’in sürdürülebilirlik performansını objektif bir şekilde değerlendirdikten sonra elde edilen veriler, Eskişehir’in, güçlü yönleri yanı sıra iyileştirilmesi gereken alanları da net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Eskişehir’in hızlı kentsel genişleme ve plansız arazi kullanımı, çevresel ve sosyal baskıları artırmakta, bu durum katı atik yönetimi, su kaynaklarının korunması ve enerji verimliliği gibi alanlarda iyileştirmeler yapılmasını gerektirmektedir.
Ayrıca rapor ile sanayi faaliyetlerinin ekonomik gücü ve temiz üretim teknolojilerinin benimsenmesi, şehrin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına da önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca, sürdürülebilir yapılaşma politikaları ve yeşil alanların korunması, Eskişehir’in yaşam kalitesini artıracaktır.
Eskişehir Sanayi Odası, dünya ve ülkemiz ve Eskişehir’ de, mevcut ve gelecek nesillerin de en büyük sorunlarından birini oluşturan, küresel ısınmanın sınırlandırılmasına yönelik çabalara, iklim değişikliğinin önlenmesine ve iklim değişikliğinden kaynaklanan tüm zorluklarla mücadeleye, büyük önem vermekte olup, bu alandaki küresel çabalara etkin bir şekilde katkıda bulunma kararlılığındadır.
ESO tarafından düzenlenen raporun hayata geçmesi ve başarılı bir şekilde uygulanması için, bu alandaki çalışmalarda, “ORTAK AKIL”, “ORTAK PAYDA”“TAKIM RUHU” ve “TOPLUM KATILIMI” gibi kavramlar, ön planda tutulmadır. Eskişehir de mevcut sivil toplum örgütleri, kurum/kuruluşlar, kişi/kişiler, özellikle de belediyeler de raporun hayata geçmesinde birlikte, hareket etmeli, imkânları ölçüsünde de maddi ve manevi katkıda bulunmalıdır.
Söz konusu olan yaşanabilir bir dünya, Türkiye ve Eskişehir’dir.
ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz.