Üniversite tercih dönemi bugün itibarıyla bitiyor. Gençler son düzenlemelerini yaparak önündeki 4 yılı belirleyecek, geleceğini şekillendirecek yol için kararlarını verecek. Şimdiden büyük hayallerle küçük sıralarda ter dökmüş,geleceğe karşı umutsuz olmalarına rağmen kendi hayallerinden vazgeçmemiş tüm gençleri tebrik ediyoruz.

Peki bu zorlu sürecin ardından Eskişehir’de üniversite kazanan gençleri neler bekliyor? Güzel anılar biriktireceğiniz, acısıyla tatlısıyla yetişkin olmak için harmanlanacağınız bu şehirde sizi bekleyen güzel günler var. Öncelikle tüm gerçekleri bir kenara bırakıp derin bir nefes alarak zaferinizin tadını çıkarın. Güzel bir üniversite hayatı geçireceğiniz, konserler, etkinlikler, seminerler ve kendinizi geliştirebileceğiniz eğitimler ile dolu dolu bir süreç sizi bekliyor. Peki sorun ne mi? Eskişehir’i diğer şehirlerden daha avantajlı kılamayacak barınma sorunu…

Evet Eskişehir’de yurtlar, apartlar, 1+1 daireler gibi öğrencilerin rahat bir şekilde yaşayabileceği birçok seçenek bulunuyor. Üniversite şehri olduğu için üniversitelere yakın apartmanlar bir öğrencinin yaşayabileceği şekilde dizayn ediliyor. Bu nedenle hayalinizdeki 1+1 evi bulmak sizin için zor olmayacak.Ama sorun şu ki kiralar orta gelirli bir ailenin karşılayabileceği fiyatlar değil. Öğrencilik zamanımda, çok değil 2-3 sene önce, orta gelirli ailemin desteğiyle kiramı rahatlıkla ödeyebiliyor, üzerine hayatımı devam ettirecek, kültürel aktivitelere vakit ayırabilecek kadar harçlığımı da ayırabiliyordum. Şimdi ise gelirimle kiramı ödemekte zorlanıyorum. Bu ne demek? Eskişehir’de barınmak zorlaştı demek. Eskişehir’e gelmiş öğrenci, derslerinden önce hayatta kalmakla mücadele edecek demek. Evet ülkenin genel sorunu olduğunu söyleyebiliriz lakin şunu atlamamız gerekiyor. Öğrenci şehri Eskişehir’de bu kriz neden fırsata çevriliyor, kimse neden sesini çıkarmıyor?

Eskişehir’de öğrencilik hayatını geçirmiş deneyimli biri olarak şehir dışından gelecek üniversite adayı gençlerden şöyle mesajlar alıyorum; “ Yurt çıkana kadar sizde misafir olabilir miyim?”, “Fiyatlar çok yüksek ev arkadaşı bulabilir miyim, tanıdığınız var mı?”, “Eskişehir’i yazdım ama yurt çıkmazsa ne yapacağım bilmiyorum belki okulu dondururum” şeklinde. Gördüğünüz gibi kimse buradaki eğitim deneyimimi sormuyor. Çünkü temel ihtiyaçları konusunda o kadar endişeliler ki her şeyden önce bunu düşünüyorlar.

Piyasa ise her geçen gün yükselerek devam ediyor. Endişeler de bilmukabele bu şekilde. Yeni gelecek öğrencilere her şeyden önce başarılı bir eğitim hayatı diliyor, hayatta kalma sınavında da başarılar diliyoruz. Geçtiğimiz yolları kayalarla dolduranlar belki biraz olsun düşünürler, ne dersiniz?