Vakıflar, toplumumuzda yüz yıllarca barınma, eğitim, sağlık hizmetleri başta olmak üzere yardımlaşmayı güçlendiren, toplumsal ihtiyaçları karşılayan ve taraflara doğrudan ya da dolaylı olarak ekonomik etkileri olan faaliyetlerini devam ettirmişlerdir.

Bu vakıflarımızdan bir olan, Eskişehir Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı, 24.Nisan 1986 tarihinde kuruldu.13 Mayıs 1986 tarihinde tescil edildi. Vakfın kurucuları arasında, Kültür Turizm Bakanı, Eskişehir Valisi, Diyanet işleri Başkanı, vakıflar Genel Müdürü, Anakent Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi Rektörü gibi önemli kurum/kuruluşların yöneticileri yer aldı. Vakfın halan 41 kurucu üyesi vardır.

YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere, Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetlerden NASREDDİN HOCA, efsane halk kahramanı, SEYİT BATTAL GAZİ, ŞEYH EDEPALİ, KADI HIZIR BEY, SİNAN PAŞA gibi tüm değerleri, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin, yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamaktır.

Yine vakfın amaçları arasında, Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için, anma törenleri, festival, şenlik ve sanat gösterileri ile yurt içi ve dışında, bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek gibi görevleri de var.

Vakıf’ın Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer almaktadır. Eskişehir bölgesinin, gelişmekte olan kültür, sanat, müzik, folklor ve tiyatro ve benzer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırmaktır.

Vakıf, YUNUS EMRE ve Eskişehir’deki tüm etkinlikler için büyük şans olmasına rağmen bugüne kadar beklenen başarıyı gösteremedi. Vakıf bugünlere de Eski Kültür ve Turizm müdürlerimizden Rahmetli Güven Tanyeri ve Rahmetli noter Sayın Orhan Keskin’ in çabaları ile geldi.

Bugüne kadar da vakıfla ilgili pek çok karar alındı. Atışkan Otel’de yapılan vakfın genel kurulunda, her ayın ilk Cumartesi günü, Tepebaşı Belediyesi’ nde Yunus Emre ile ilgili toplantıların yapılması kararı ve Odunpazarı Belediyesi’ nin, vakfa, ev tahsis edeceğini açıklaması karşısında umutlanmıştık. Alınan bu kararlar hayata geçirilemedi.

Ayrıca Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’mım daha işler hale gelebilmesi ve amaçlarını arzu edilen boyutta gerçekleştirebilmesi için kurumlaşması Vakfa  Eskişehir’de, bir bina da tahsis edilmesi sürekli söyledi. Ancak bir türlü gerçekleşmedi

Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nda, kurumsallaşma, belirsizliğini ortadan kaldırılırsa, verimliliği artıracak, profesyonelleşmeyi ve şeffaflığı sağlayacak.  Vakfın gelişmesi, uzun ömürlü olması ve kuşaktan kuşağa geçmesini sağlayacaktır.

Ayrıca Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı, kurumsallaşırsa, bir vizyon, misyon,  sahibi olacak. Kurumsallaşma beraberinde, kalite, itibar, güvenirlilik, şeffaflık da getirecektir. İşler de daha kısa zamanda sonuca ulaşacaktır. Vakfa “Ortak aklı” tesis edecek “katılımcı yönetime” daha fazla ağırlık verilecek, “toplum katılımı” da sağlanacaktır.

YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI,   kurumsallaşırsa, yapılacak her işin, her adımı planlanır ve neyin nasıl yapılacağına, önceden karar verilir. Gerekli kişilere danışılır ve gerekli kişiler bilgilendirilir. Böylece iş süresi boyunca herhangi bir aksilik yaşanma olasılığı, neredeyse ortadan kaldırılır.

Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nda,  toplum katılımı da sağlanırsa, toplumdaki kaynaklar, vakıf çalışmaları ve etkinlikleri için harekete geçecek, hizmetlerin maliyetleri düşecek, halk vakıf hizmet ve etkinlikleri üzerinde bilgi sahibi olurken, Yunus Emre ve vakıf hakkında da toplum daha da bilinçlenecektir.

Yıllardır Vakfın ve Yunus Emre ile ilgili çalışmaları yakından izliyoruz. Eskişehir’de yıllardır yapılan girişimlere rağmen, vakfa, ne bir bina tahsis edildi, ne de “YUNUS EMRE KÜLLİYESİ” için yer temin edildi. Verilen sözler de bir müddet sonra unutuldu.

Yıllardır da YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFIna bir yer tahsis edilerek kurumlaşmasını her gelen valimize ilettik. Ancak çözüm bulunamadı.

Valilerimizden Sayın EROL Ayyıldız’a da YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’na bir yer bulunması ve kurumlaşması gerektiğini arz etmiştik. Bu isteğimiz üzerine bir yer bulunması için de şahsıma görev vermişti.

Yer ararken, duayen insanlarımızdan ve YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’nın bugünlere gelmesinde ciddi katkısı bulunan,  Rahmetli  Orhan KESKİN  vakfa bir yer bağışlayacaklarını söyledi. Görüşmemiz sonucu Hayırsever Milletvekillerimiz, Sayın Fahri KESKİN’ e ait bir yerin tahsis  edilebileceğini öğrendik.

Valilerimizden Sayın AYYILDIZ’la yaptığımız görüşme ve yerinde yapılan incelemeler sonucu taraflar arasından mutabakat sağlandı. Hayırsever Milletvekilimiz Sayın Fahri KESKİN, Vakfa adı geçen yeri bağışlandı. Vakfa böylece bir yer temin edildi.

Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Eskişehir açısından, önemli bir vakfımızdır. O nedenle de vakfa,  kurum/kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, özellikle de halkımız, sahip çıkmalı, maddi ve manevi fedakârlıkta bulunarak çalışma ve etkinliklerine katkıda bulunmalıdır.

Eskişehir Yunus Emre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı’nın, Olağan Genel Kurulu, 31 Temmuz 2024 tarihinde Eskişehir Valiliği Yunus Emre Toplantı Salonu’nda yapılacak, çoğunluk sağlanamazsa, 7 Ağustos 2024 günü mevcut katılımla gerçekleştirilecektir.

Bu toplantıda vakfın çalışmaları ile ilgili kararlar alınacak, Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY başkanlığında, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI amaçları doğrultusunda, Eskişehir halkı ve kurum/kuruluşları ile birlikte başarılı çalışmaları ile ülkemize ve Eskişehir’e hizmet edecektir.