Şehir Gazetesi yazarı, Sayın Murat KESKİN, 800 yıllık bir geçmişe sahip olan eşsiz bir yapı. Sivrihisar Ulu Cami’nin, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilmesinin, Eskişehir’den listeye girme hakkı kazanan ilk, Türkiye’den ise 21. eser olarak bizleri gururlandırdığını okuyucularla paylaştı.
Sivrihisar Ulu Cami’nin fotoğrafı, UNESCO ve amblemi, Sivrihisar Ulu Cami Unesco Dünya Mirası Listesinde yazısı ve Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın Hamit YÜZÜGÜLLÜ ’nün fotoğrafı ile Eskişehir de reklam panolarında yer almasının arkasındaki gerçeği de öğrendik.
Sivrihisar Ulu Cami’yle ilgili olarak, UNESCO’ya müracaat 2005 yılında 22 dönem AK Parti Eskişehir Milletvekili Sayın Fahri KESKİN, caminin tarihi, inşai ve sanatsal niteliklerini bir araya getirdiği dokümantasyon çalışmasını, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Erkan Mumcu’ya sundu. İkilinin yoğun girişimleri sonucunda süreç başlamış oldu.
Bundan tam 18 yıl önce yapılan bu girişim, nihayet sonuçlandı ve Sivrihisar Ulu Cami Unesco Dünya Mirası Listesinde yer aldı.
22. Dönem AK Parti Eskişehir Milletvekili, Sayın Fahri KESKİN de bu başarının baş mimarı oldu.
Geçmiş yıllarda da Sivrihisar kayalarının, UNESCO tarafından, “Somut Olmayan Kültürel, Miras” kapsamına alınması ile ilgili, Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı’ Başkanı, Rahmetli Naci ŞAKAR’ ın, girişimleri ile Sivrihisar Belediyesi’nde, UNESCO yetkilileri ile bir toplantı yapılmıştı.
Toplantıya Sivrihisar Kaymakamlarından, bugünde Osmaniye Valisi olan Sayın Erdinç YILMAZ, Başkanlık yapmış, o toplantıya şahsımda katılmıştı.
Birleşmiş Milletler, Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) heyeti ile Sivrihisar’da, yapılan toplantıda. Tombak Kaya, Şinşırak Tepesi, Bal Kayası, Edincik Tepesi, Kartal Kayası, Dev Kayası, Yazıcıoğlu Kalesinin, dünya doğal mirası olarak, UNESCO’nun, listesi alınması yanında, Jeopark ve sürdürülebilir turizm gibi, konular ele alınmıştı.
Toplantıda, son yıllarda, dünya ve UNESCO ‘ nun, gündeminde olan, “JEOPARK” ve “JEOTURİZM” de, ele alınmıştı. Toplantı da UNESCO heyeti tarafından, Sivrihisar bölgesinin, Jeopark’ a, müsait olduğu da sıkça vurgulanmıştı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne, dahil olabilmesi için de Sivrihisar’daki kültürel ve doğal miras alanlarının, üstün evrensel değer sahibi olması ve belirtilen kriterlerden, en az bir tanesinin, yerine getirilmesi ve bölge halkının da istekli olması gerektiği söylenmişti.
Toplantıda, UNESCO heyeti tarafından, Sivrihisar bölgesinin, Jeopark’ a, müsait olduğu ve ilçedeki oluşturulacak Jeopark içinde, estetik, nadirlik ve bilimsel değerleri bakımından, yerel veya uluslararası, öneme sahip üstün nitelikli yerler olduğunda da katılımcılar, hemfikir olmuştu.
Toplantı sonucunda, ne gibi gelişmeler oldu bilinmez ama Sivrihisar, JEOPARK ve JEOTURİZM açısından, önemli imkânlar sahiptir. Yerbilimleri açısından, önemli olan ve korunması gereken kaynaklara da sahiptir. İyi bir planlama ile jeopark alanlarına dönüştürüldüğünde, Eskişehir, özellikle de Sivrihisar’ ın, sosyo-ekonomik kalkınmasına ciddi katkı sağlayacaktır.
UNESCO, Küresel Jeoparkları, koruma, sürdürülebilir kalkınma ve toplum katılımının ortaklaşa uygulanabildiği alanlar olmaları nedeniyle, Jeoparklar, dünyada tanınırlıkları giderek artan alanlardır.
Ayrıca uluslararası, öneme sahip Jeopark alanlar, koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma konularında, bütünleşik bir yaklaşımla, yönetilen alanlardır.
2001 yılında, UNESCO jeoparklarla çalışmaya başlamış olup, 2004 yılında, Küresel Jeopark Ağı (Global Geopark Network, GGN) Paris’te bir araya gelmiştir.
2015 yılında, UNESCO 38. Genel Konferansında jeoparkların, statüsü değişerek, UNESCO tarafından, uluslararası tescilinin mümkün olduğu, bir UNESCO Programı olmasına karar verilmiştir.
Uluslararası Yerbilimleri ve Jeoparklar Programı (IGGP) Tüzüğü kabul edilerek, UNESCO Küresel Jeoparkı kavramı oluşmuştur. UNESCO Küresel Jeopark Ağında, 2019 yılı itibariyle 41 ülkeden 147 Jeopark bulunmaktadır.
Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO jeoparkı, Manisa’da bulunan, Kula UNESCO Küresel Jeoparkı’dır.
Türkiye’nin, uluslararası camia tarafından kabul edilen ve önerilen ilk jeoparkı olan Kula Volkanik Jeoparkı’nın, 300 kilometrekarelik bir alanı,"UNESCO ve Avrupa Jeoparklar ağı tarafından dünyanın, 99. jeopark alanı olarak tescil edildi.
Dünyada kriterlere sahip olduğu değerlendirilen aday jeopark alanı başvuruları taraf
devletlerce uygun görüldüğü şekilde, Ulusal Jeopark Komiteleri, Millî Komisyonlar veya UNESCO ile ilişkili yönetici organ aracılığıyla UNESCO’ya iletilmektedir
UNESCO Sekretaryası tarafından adaylık dosyaları jeolojik miras konusunda danışma organı olan Uluslararası Jeolojik Bilimler Birliğine (International Union of Geological Sciences, IUGS) iletilmekte olup, yapılan değerlendirmenin sonucu UNESCO Küresel Jeopark Konseyine iletilmektedir.
Jeopark alanlarına ilişkin adaylık başvuruları UNESCO Küresel Jeopark Konseyince uygulama yönergesine göre değerlendirilerek, alınan tavsiye kararı UNESCO Yürütme Kuruluna sunularak, nihaî karara varılmaktadır.
Sivrihisar Belediyesi, Sivrihisar kayalarının, ÜNESCO küresel Mirasına alınması için girişimde bulunur, ilçede JEOPARKI ve JEOTURİZMİ hayata geçirirse
İlçe ve ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunacak, Sivrihisar da uluslararası alanda tanınacaktır.