Eskişehir üniversite açısından, en şanslı illerimizden biridir. Üniversitelerimiz sayesinde Eskişehir, aynı zamanda öğrenci kenti oldu. Kentin ekonomisine, ildeki kurum/kuruluşların, özellikle de sanayimizin çalışmalarına da ciddi katkıları var.
Bu üniversitelerimizden bir olan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), istihdam edilebilir nitelikli mezunlar verme, bilim ve teknolojiye hizmet etme, topluma katkı sağlayan projeler geliştirme, güçlü altyapısı, deneyimli akademik kadrosu ve sosyal imkânları ve sahip olduğu bilgi birikimi ile dikkat çekiyor.
ESTÜ, öğrenci merkezli, öğrenci temelli, öğrenme kazanımlarına dayanan eğitim yaklaşımını benimsemiş bir kurum olarak, mezun vermiş, 26 lisans programının 18 tanesinin yetkili kurumlarca akredite edilmiş olması, ESTÜ’nün eğitim-öğretim sürecinde ulusal ve uluslararası standartları sağlama konusundaki duyarlılığının önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
ESTÜ, Üniversite-Sanayi iş birlikleri çerçevesinde yürütülen proje temelli stajları, Akademi Programları, zengin seçmeli ders havuzu, proje yazma ve yürütme konusunda teşvik eden uygulamaları, akademik bilgi ve becerileri uygulama ve projeler ile taçlandıran bir eğitim-öğretim politikasını başarıyla sürdürmektedir.
ESTÜ, 5 Fakültesi (Mühendislik, Fen, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Mimarlık ve Tasarım ve Spor Bilimleri), 3 Meslek Yüksekokulu (Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu, Porsuk Meslek Yüksekokulu ve Ulaştırma Meslek Yüksekokulu). 1 Yabancı Diller Yüksekokulu ve 3 Enstitü (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ve Ulaştırma Bilimleri Enstitüsü) ile kalite güvencesini de ön planda tutarak eğitim-öğretim hizmeti sunmaktadır.
ESTÜ’ nün 30’a yakın ülkede 100’ün üzerinde üniversiteyle anlaşması bulunmaktadır. ESTÜ' de lisans ve lisansüstü programlara kayıtlı 70 farklı ülkeden 400 civarında uluslararası öğrenci eğitim görmektedir
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde hedef, bilim, teknoloji, sanatta uzmanlığı ve yaratıcılığı ile uluslararası alanda söz sahibi bir üniversite olmak. Bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişletmek ve uygulamaları ile toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek bir üniversite olmaktır.
ESTÜ tüm alanlarda; eğitim gören öğrencilerin, yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine fırsat sunan gelişmiş ve güncel laboratuvarlar, atölyeler, spor tesisleri vb uygulamalı eğitimdeki başarısının önemli girdileri olarak göze çarpmaktadır.
ESTÜ, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkına sahip 15 programı bulunuyor ve bu sayı ile ESTÜ, Türkiye’de en fazla Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkına sahip ilk 20 üniversite arasında yer alıyor.
Eskişehir Teknik Üniversitesi, eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürüttüğü güçlü altyapıya sahip birimlerinde, her biri alanındaki gelişmeleri takip eden ve tüm zamanını öğrencileriyle paylaşan yetkin öğretim kadrosuyla, öğrencilerini yaratıcı ve dinamik eğitim ortamlarında, geleceğe en donanımlı ve rekabet edebilir bireyler olarak hazırlamak üzere çalışmaktadır
Hasan Polatkan Havalimanı; Pilotaj programının eğitim uçuşları, Hava Trafik Kontrolü programı öğrencileri için kule uygulamaları, Uçak Bakım Hangarları ise Uçak Gövde ve Motor Bakımı ile Havacılık Elektrik Elektroniği programı öğrencileri için önemli uygulama alanları olarak işlev görmektedir.
Eskişehir Teknik Üniversitesi’ni her ziyarette, Kurum/kuruluşlar, özellikle de sanayi ile işbirliğinde kararlı gördük. Bu işbirliği, iki açıdan gereklidir.
İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise danışmanlık almak ve üniversitelerde kaliteyi, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artırmaktır.
Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Alp Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında imzalanan protokol ile hayata geçen ESTÜ-ALP HAVACILIK AKADEMİ programı, diğer üniversitelerimize örnek teşkil edecek niteliktedir.
Bu işbirliği ile öğrenciler, yıl boyunca Alp Havacılık profesyonellerinin anlatımıyla havacılık sektöründeki çalışmaları öğrenecek, işin temelini kavrayacak, sektöre başlangıçta kendilerine hız kazandıracak olan farklı yeteneklerini geliştirme fırsatı bulacaklardır.
ESTÜ’ nün, sürekli gündeminde olan projeler de var. Bu projelerden biri de Yüksek öğretim kurumlarındaki bilimsel araştırmaların, desteklenmesi amacıyla, geliştirilmiş bir uygulamada olan, Kısa adıyla BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri)dir.
ESTÜ, bilgi ve değer üretmek, bu üretimleri iktisadi katma değere dönüştürmek için, nitelikli araştırma ve yayın yapmayı ilke edinmiştir. Bu sayede de üniversitenin, araştırma insan gücünü geliştirmek, araştırma altyapısını güçlendirmek, özellikle de yurt içinde ve yurtdışında, bulunan, diğer araştırma kuruluşlarıyla ortaklıklar ve işbirliği yapmakta kararlıdır.
Çağımızda, bilimin ve teknolojinin, doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin, arttığı bir dönemde, her alanda bilgi ve teknolojiye sahip olmak için, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde hedef, ilim ve teknolojiye odaklanıp, araştıran ve bilgi üreten bir üniversite olmaktır.
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin bilimsellik, özgürlük, demokratik yönetim, kalite, ekip ruhu, Ar-Ge, akademik rekabet ve hareketlilik, global proje, sosyal sorumluluk, üniversite-sanayi ve kurum/kuruluşlarla işbirliği gibi kriterleri, ön planda tutması, üniversiteyi, ulusal ve uluslararası alanda tanınan üniversite yapacaktır.
ESTÜ, başarılı çalışmalarını mükafatını da görüyor. ESTÜ mezunlarının mezuniyet sonrası ilk iki yıl içerisinde istihdam edilme oranı %80'in üzerinde olup bazı bölümlerde ise bu oran yıllardır %100 olarak seyretmektedir
ESTÜ’ yü ziyarette, Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN’ı, evrensel değerler çerçevesinde, eleştirel düşünmeyi, yaratıcılığı, yenilikçiliği ve liderliği besleyen, bilim, teknoloji, değişime ve gelişime açık, sorgulayıcı bireyler yetiştirmekte, mükemmellik düzeyinde, araştırma yapan ve topluma hizmet etmeyi amaç edinen, uygulamalı eğitimle ESTÜ’ yü ulusal ve uluslararası düzeyde, öncü ve örnek bir üniversite yapmakta kararlı gördük.
Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN ve ekibini kutluyoruz.