Kasım 1968 tarihinde bağımsız bir Oda olarak faaliyetlerine başlayan Eskişehir Sanayi Odasının, ilk Yönetim Kurulu Başkanı, merhum İsmail Kanatlı'dır. 1968-1972 yılları arasında görev yapmıştır.
Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, 1974 yılında bu göreve seçilmiş, görevi, elim bir trafik kazasında hayatını kaybettiği 8 Şubat 1979'a dek sürmüştür. Bu dönem Eskişehir Sanayi Odasının, ulusal platformda adının en çok duyulduğu bir dönemdir. Ülkemizdeki ulusal sanayi bilincinin gelişmesinde, önemli katkıları olmuştur.
Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir'deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü “Anadolu Kaplanları” nın da mimarı olmuştu.
Rahmetli ZEYTİNOĞLU; Eskişehir' i, "Orta ve İç Anadolu’nun Ticaret merkezi” yapmayı, en önemlisi de onun döneminde, “Tarım" ve "madenler" sanayinin, motoru olması hedef olarak alınmıştı. Ancak bu hedefler, ondan sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, göz ardı edildi.
ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ, EOSB Başkanı Sayın Nadir KÜPELİ ve ekibinin göreve başlaması ile birlikte, Rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu’nun, hedefleri daha da büyütülerek, Eskişehir sanayisine, küresel mercekten bakılıyor.
ESO Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ, EOSB Başkanı Sayın Nadir KÜPELİ ve ekipleri, sanayicimiz ve çalışanları sayesinde Eskişehir, ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden bir haline geldi.
Havacılık, savunma, beyaz eşya, makine imalat ve gıda sanayi olmak üzere tüm sektörlerde ciddi bir üretim ve ihracat potansiyeline sahip olan Eskişehir, ülkemizin en hızlı büyüyen bir sanayi bölgesi oldu.
Bugün 1.500'den fazla üretici firması, 9 milyar dolara yakın cirosu, 4,3 milyar dolar ihracatı ve 100 bin kişilik istihdam ordusuyla Eskişehir sanayisi ülke ve bölge ekonomisine ciddi bir değer katıyor.
Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023" araştırma sonuçlarına göre de İstanbul Sanayi Odası 500 sıralamasında, bu yıl açıklanan listedeki başarısı üzerine, EOSB Başkanımız Sayın KÜPELİ, “Eskişehir OSB öylesine önemli bir listede, ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 17 firmayla temsil ediliyor olmak, şehrimiz adına gurur vericidir” dedi.
Sayın KÜPELİ’ ye göre bu başarılı çalışmalarının daha da ile boyutlulara ulaşması için Sanayimizin, yerel ulusal ve uluslararası desteklerden çok daha fazla yararlanması gerekir. Eskişehir’ de yeni yatırımların mutlaka arttırılması, istihdam ve ihracatın desteklenmesi için yeni yatırımlara daha fazla teşvik verilmesi, vergilendirmede adalet sağlanması ve Eskişehir’ de yabancı sermaye yatırımlarının istikrarlı bir ortam sağlanarak çok daha fazla yabancı sermayenin, Eskişehir’e kazandırılması gerekiyor.
Sayın KÜPELİ’ nin, yabancı sermaye ile ilgili önerisi dikkate alınmalıdır. Çünkü ülkemiz ve Eskişehir’e gelen yabancı sermaye döviz girişi sağlar, sermaye stokunu artırır, ülkemizin ve Eskişehir’ in, üretim kapasitesini genişletir, İstihdam yaratır, ülkeye teknoloji transferi sağlar, işletmecilik bilgisi sağlayarak, yerli girişimleri eğitmek gibi yararlar doğurabilir.
ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ, EOSB Başkanı Sayın KÜPELİ ve ekipleri Eskişehir sanayisini, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapmak için de ciddi çalışma içindedir. Ulusal ve global bazdaki ilgili kurum/kuruluşlar, devlet görevlileri ile görüşmeler yapıyorlar. Sonuçlarını da üyeleri ve kamuoyu ile paylaşıyorlar.
Eskişehir’de, ESO ve TÜMSİAD Eskişehir Şubesi’nin işbirliği ile “Afrika Ülkeleri Sanayi, Turizm ve İş Konseyi” gerçekleştirildi. Toplantıya, 26 ayrı ülkeden, toplam 43 büyükelçi ve ticari ataşesi ve Eskişehirli sanayiciler katıldı.
Ayrıca çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere, Eskişehir’ gelen, Japon heyeti, ESO Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ’ ın da katıldığı etkinlikte, iş adamları ile bir araya geldiler, birlikte yapılabilecekleri iş olanakları değerlendirdiler,
Yine Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Avrupa’da faaliyet gösteren, önemli otomotiv kümeleri tarafından kurulmuş olan, Avrupa Otomotiv Kümeleri Ağına (EACN) ortak oldu ve platforma, Türkiye’den, kabul edilen ilk kuruluş olarak da kayıtlara geçerken, otomotiv sektörünün, Avrupa’daki, en önemli şemsiye kuruluşlarından biri olan EACN’nin 20. üyesi olarak kabul edildi.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Avrupa Otomotiv Kümeleri Ağına (EACN) ortak olmakla ne kazanacak önümüzdeki yıllarda görülecektir ama bu gelişme ESO ve EOSB için ciddi bir imkândır.
Ancak Eskişehir’ de yabancı veya yerli yatırımların ivme kazanması için, bir “MASTER PLAN” şarttır. Eskişehir için yapılacak, bir Mastır Plan, hem bölge sanayicisi, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için rehber olacaktır.
Sayın KESİKBAŞ, Sayın KÜPELİ ve ekipleri, geleceğe dönük de stratejik planlarlar da gerçekleştiriyor. Eskişehir, sanayinin, rekabet gücünü de havacılık, raylı sistemler, makine-metal sanayi, gıda, seramik ve madencilik sektörlerin de görüyorlar. .
Ayrıca ESO ve EOSB, kentin, gelişme potansiyeli ve yüksek sektörlerini de turizm, otomotiv ve animasyon sektörleri olarak belirlediler. Güçlü, stratejik ve gelişmeye açık sektörlerde var olan kümelenmelere, yeni küme oluşumları ekleyerek, işbirliğini artırmayı ve daha güçlü bir sanayi oluşturmayı, Ar-GE çalışmalarını güçlendirmeyi ve teknoloji üretmeyi hedefliyorlar.
Eskişehir sanayisi, hassas mekanik alanındaki, ciddi alt yapısı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü, makro projeleri, uluslararası ilişkileri ve ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve EOSB Başkanı Sayın KÜPELİ, ekipleri ve sanayicimiz sayesinde, Eskişehir sanayisi, cumhuriyetin ilk yıllarındaki heyecanı da yakaladı.
ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve EOSB Başkanı Sayın KÜPELİ ve ekipleri, Eskişehir ve sanayisi için bir şanstır, Onların rehberliğin de Eskişehir sanayisi, her alanda, büyük atılım yapacak, ulusal ve global pazarlarda da söz sahibi olacaktır.
Sayın KESİKBAŞ, Sayın KÜPELİ, ekiplerini ve sanayicimizi kutluyoruz.