Her neslin belirli bir buluşma yeri vardır Eskişehir’de. Birçoğumuz için burası Adalar Migros’ken artık orası yok… Eskişehirliler için özdeşleşmiş bir yer olan Adalar Migros’un yıkımının başlanmasının ardından akıbeti merak ediliyor.

Eskişehir’de büyümüş veya en az 5 yıldır burada yaşayan herkes bilir Adalar Migros’u... Geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşüme girmesi nedeniyle ve mülkü Eskişehir Sanayi Odası’na ait olan Adalar Migros artık tamamen yıkıldı. Porsuk Çayı’nın etrafında yürüdüğünüzde kendi has dokusu olan yapılarla karşılaşırken artık o yapıyı bozan residanceler da göze batar oldu. Modernleşirken şehrin tarihi dokusunu bozan binalar bir yana Adalar Migros’un yıkım aşamasındayken oluşturduğu tahribat ve görüntü kirliliği bir yana…

Koca bir neslin gönlünde yer edinmiş Adalar Migros’un yerini ise “ESO Plaza” adında yeni bir iş merkezi inşa etmek için kollar sıvandı.

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı ( ESO) Celalettin Kesikbaş’ın, mülkiyeti ESO’da olan ve Adalar’da Migros’un bulunduğu alana inşa etmeyi planladığı “ESO Plaza” projesi, ESO ile Migros arasındaki dava nedeniyle uzun yıllardır beklemedeydi.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü alanda bulunan binaları riskli yapı olarak değerlendirmesi ve kentsel dönüşüm kararı almasından dolayı Migros’un Adalar’daki şubesini kapatıldı.  Eskişehir Sanayi Odası, yaklaşık 3 bin 500 metrekare alanda inşa etmeyi planladığı plaza projesi için komisyon oluştururken, söz konusu alandaki yapının yeri şimdi yıkılmış boş bir alana bıraktı.

Daha önce lunapark alanı olarak kullanılan sonrasında Migros’a kiraya verilen yerin yıkımı vatandaşlar için burukluk haline gelmesi inkar edilemez. Hafızalarda hala “Adalar Migros” olarak yer edinmiş alanın boş bir taş yığınından ibaret olması ve aslında şehrin de dokusunu bozacak bir residance olarak yeniden inşa edilmesi tartışılası bir konu. Bu değişim, Eskişehir’in dokusunu koruma çabasını sorgulatan bir olay olarak hafızalarda kalacak.

Eskişehir’in şehir planlamasındaki bu tür hamleler, kentin kimliğini yeniden şekillendirme çabalarının bir parçası olabilir. Ancak burada asıl sorgulanması gereken, bu projelerin şehirlilerin ihtiyaçlarına ve isteklerine ne kadar cevap verdiğidir.

Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim; inşası planlanan “ESO Plaza”nın altının otopark olarak tasarlanması eminiz ki işleri daha da zorlaştıracak.

Dar yollarda yayalar yürürken bile sıkıntı çekerken Adalar’ın dar sokaklarındaki araç trafiğinin sıklaşacağına da hemfikiriz…

Bu tür projelerin planlama aşamasında, halkın görüş ve isteklerinin daha fazla dikkate alınması ve taleplerini ne kadar karşıladığına bakılması gerektiği aşikar…