Cumhuriyetin, ilk yıllarında, Eskişehir’i, ülkemizin, en önemli kentlerinden bir olmasını sağlayan, kamu yatırımları arasında; Eskişehir Şeker Fabrikası, Demiryolu Fabrikası ve TÜLOMSAŞ’a dönüşen DDY Cer Atölyesi ve Hava İkmal Bakım Merkezi’ne dönüşen Tayyare Bakım Merkezi yer almaktadır.
Eskişehir’de, 1923 ve 1950 yılları arasındaki dönem, devlet yatırımlarının yanında, özel sektörce gerçekleştirilen tuğla ve kiremit fabrikalarının, yer aldığı taş ve toprağa dayalı sanayi ile gıda sanayi gibi Eskişehir’de, önemli sanayi dallarının, faaliyete geçtiği bir dönem olmuştur. Bu dönemde, Eskişehir, Türkiye’nin, 6. Kenti idi. Bugün ise 27.sıradadır.
1 Kasım 1968 tarihinde, , bağımsız bir Oda olarak faaliyetlerine başlayan Eskişehir Sanayi Odasının, ilk Yönetim Kurulu Başkanı ise merhum İsmail Kanatlı'dır. 1968-1972 yılları arasında, görev yapmıştır.
1974 yılında ise Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, bu göreve seçilmiş, görevi, elim bir trafik kazasında hayatını kaybettiği 8 Şubat 1979'a dek sürmüştür. Bu dönem Eskişehir Sanayi Odasının,, ulusal platformda adının, en çok duyulduğu bir dönemdir. Ülkemizdeki ulusal sanayi bilincinin gelişmesinde, önemli katkıları olmuştur.
Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir'deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları'nın da mimarı olmuştu. Eskişehir' i, "Orta ve İçanadolu’nun Ticaret merkezi” yapmayı, en önemlisi de Tarım" ve "madenleri" sanayinin, motoru olması, hedef alınmıştı. Ancak bu hedefler, ondan sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, göz ardı edildi..
ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ, EOSB Başkanı Sayın Nadir KÜPELİ ve ekibinin, göreve başlaması ile birlikte, Eskişehir sanayisine, küresel mercekten bakılıyorlar. ESO, EOSB ekip ve AR-Ge çalışmaları yanında, ihracat, kurum/kuruluş, üniversiteler, diğer illerdeki sanayi odaları,, ulusal ve global bazda, her alanda işbirliği ile ciddi atılım içindedir.
Eskişehir ihracatının ilk 9 ayda önemli bir artış kaydettiğini belirten Kesikbaş, “TİM tarafından açıklanan verilere göre, Eskişehir ihracat rakamı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 12,6 artışla 1 milyar 51 milyon dolara ulaştı. En yoğun ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise ABD, Fransa ve Almanya oldu
Cumhuriyetin 100’üncü yılında Eskişehir Sanayi Odası’nın da 55’inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor. 1 Kasım 1968 tarihinde, ilde sanayileşmeye hız kazandırmak ve sanayicilerin sorunlarıyla daha yakından ilgilenmek üzere bağımsız bir oda olarak faaliyetlerine başlamıştır.,
Eskişehir Sanayi Odası, bölge sanayicisinin ve tüm çalışanları, sorunlarını kamuoyunda dile getirerek çözüm önerileri sunmaktadır. Topluma dönük bir sanayi odası misyonuyla çalışan ESO, hayata geçirdiği projelerle de her zaman ülkemizin öncü odalarından biridir.
55. kuruluş yıldönümü kutlayan, ESO, 1968 yılında Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın, sanayici üyelerinin, kentteki sanayileşme hareketini hızlandırmak ve sanayicilerin sorunlarını, daha yakından takip edebilmek için, Ticaret Odası ve Sanayi Odası olarak, ikiye ayrılma kararının ardından kurulmuştur.
ESO, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, geleceğe dönük stratejik planlar gerçekleştirdi. Eskişehir, sanayinin, rekabet gücü, yüksek sektörleri, havacılık, raylı sistemler, makine-metal sanayi, gıda, seramik ve madencilik sektörleri olarak belirlendi.
Ayrıca gelişme potansiyeli, yüksek sektörlerini de turizm, otomotiv ve animasyon sektörleri olarak belirledi. Güçlü, stratejik ve gelişmeye açık sektörlerde var olan kümelenmelere, yeni küme oluşumları ekleyerek, işbirliğini artırmayı ve daha güçlü bir sanayi oluşturmayı, Ar-GE çalışmalarını güçlendirmeyi ve teknoloji üretmeyi hedefliyor.
ESO platforma, Türkiye’den, kabul edilen ilk kuruluş olarak otomotiv sektörünün, Avrupa’daki, en önemli şemsiye kuruluşlarından biri olan EACN’nin, 20. üyesi olarak, kabul edildi.
Sayın KESİKBAŞ ve ekibi tarafından, ESO, 55. Yılında, Eskişehir sanayisini, ihracat ve mesleki eğitimle büyütmek, öncelikleri arasında yer alıyor. Yetişmiş insan kaynağı, girişimcilik, mesleki eğitim, tasarım, Ar-Ge, yüksek katma değerli üretim, ulusal ve uluslararası işbirlikleri gibi, konularda projeler hızla hayata geçiriyor.
Eskişehir Sanayi Odası, çok kısa bir süre sonra dünya ekonomisinin ve küresel ticaretin yönünü değiştirmesi, üretim süreçlerini derinden etkilemesi beklenen “Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal)” konusunda önemli bir adım attı.
ESO tarafından gerçekleştirilen ve BEBKA'nın destekleri ile 15 Milyon TL'ye yapılan merkez, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR ve ESOGÜ işbirliğinde, hayata geçirilen ESO Akademi, Eskişehir’e, mesleki eğitimde, yeni bir soluk getirirken, 22-35 yaş arası insanlarımıza istihdam sağlıyor.
Sayın KESİKBAŞ’ın söylediği gibi, Eskişehir sanayisinde yapılacak çok iş, gidilecek yol ve ulaşılacak birçok hedef var. Ancak Eskişehir sanayideki bilgi birikimi, doğal kaynakları, hassas mekanik alanındaki, ciddi alt yapısı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü ve sahip olduğu diğer imkânları ve gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan projeler harekete geçirilerek, hedeflere ulaşılacak. Eskişehir, üretim, ihracat, teknoloji üretimi gibi alanlarda, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olacaktır…
ESO ile nice 55. yıllara…