Büyük Türk mutasavvıfı, hak aşığı ve Türk dilinin usta yorumcusu Yunus Emre anısına düzenlenen Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası her yıl 01-07 Mayıs tarihleri arasında kutlanır.

              Yunus Emre 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış  Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü, sade dili ile günümüzde bile hemen hemen herkes tarafından bilinen tasavvuf ve halk şairidir.

               Büyük Türk Mutasavvıfı, hak aşığı ve Türk dilinin usta yorumcusu Yunus Emre anısına düzenlenen bu hafta her yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında kutlanmaktadır. Yunus Emre, hayatını Anadolu yöresinde sürdürmüş en büyük Türk ozanlarından biridir. Kendisi, 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış olsa da günümüzde şiirleri hemen hemen herkes tarafından bilinmekte ve sevilmektedir.

               UNESCO’nun 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen, 40. Genel Konferansı’nda, 40 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde alınan karar gereğince, Yunus Emre’nin vefatının 700. Yıl Dönümü 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına almasında rağmen, Eskişehir’de  Yunus Emre ile ilgili ciddi bir etkinlik olmadı

          Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü” 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümü nedeniyle, Yunus Emre’ ye layık kutlanması ve tanıtılması için Mihalıççık İlçesi Belediye Başkanı Sayın Haydar ÇORUM’un, çabasına da tanık olmuştuk.

              Sayın ÇORUM’un, davet ettiği sanatçı ve akademisyenlerle bir otelde ve MİYAD’da tanışma fırsatı bulduk. Toplantı da tanıştığımız, sanatçı ve akademisyenler, Yunus Emre ile ilgili çalışmalarıyla dikkat çeken insanlarımızdı. 

             Elbette Mihalıççık Belediyesi’nin Yunus Emre ile ilgili çalışmaları memnuniyet vericiydi. Ancak Yunus Emre’nin vefatının 700. Yıl Dönümü UNESCO tarafından tüm dünya da anılırken, Eskişehir’ de Valilik, Anakent belediyesi, üniversitelerimizin ve ilgili diğer kurum/kuruluşların Eskişehir’de Yunus Emre ile ilgili arzu edilen boyutta da etkinlik düzenlemediler.

             Oysa Yunus Emre, dünya, kültür ve medeniyet tarihinde, bir merhale olmuştur. Kültürümüzün, en değerli yapı taşlarındandır. Zira Yunus Emre, sadece yaşadığı dönemde değil çağımıza ve gelecek yüzyılların da ışık kaynağıdır. İnsanlık var oldukça değerini koruyacaktır.

            Yunus Emre, dünya ve Türk kültürü açısından çok şey ifade eder. Şiirlerinden, her devrin okuyucusu etkilemiştir. İlk kez Yunus Emre şiirlerinde,  büyük ölçüde Türkçe kullanmıştır. Yunus Emre ile birlikte dil daha renkli, canlı ve halk zevkine uygun bir hale gelmiştir. Böylece şiirleri, kısa zamanda yayılarak benimsenmiş günümüze dek ulaşmıştır.

              Yunus Emre'nin en büyük özelliği dilindedir. Türkçe'nin güzellik, uyum ve ses sırlarını çok iyi bilen Yunus Emre Türkçe'nin en büyük mimarı ve kurucusudur.

              Yunus Emre gibi  şahsiyetlerimiz, tanımak ve tanıtmak zorundayız. Çünkü halkımız özellikle de çocuk ve gençlerimizin, kişilik gelişiminde, doğru ve zamanında sunulan mesajlar, kişiliklerinin daha sağlam gelişmesini sağlarken, Yunus Emre gibi insanlarımız, halkımız, çocuk ve gençlerimiz için, somut birer örnektir.

                  Yunus Emre Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O’nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. Özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir’de Yunus Emre’nin daha bir özenle tanıtılması şarttır

                Yunus Emre’nin okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için örgün eğitim kurum/kuruluşlarının her kademesinde,  öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası’nda çocuklarımıza aktarılmasını hem toplantılarda hem de köşemizde önerdik.

              Bu isteğimizi Valilerimizden Sayın Mehmet KILIÇLAR’a iletmiştik.

             Sayın KILIÇLAR ” Eskişehir ve Türkiye'de değil tüm dünyanın, Yunus Emre'den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre'yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi, yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir'i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre'nin,  sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız." sözleri ile de isteğimizi olumlu karşılamıştı.

            Valimiz Sayın KILIÇLAR bu vaadini sözde bırakmadı. Girişimi ile  “YUNUS EMRE” Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği''nde yapılan değişikle, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası, Resmi Gazete'de yayımlanarak ülkemizde, tüm okullarda, Mayıs ayının, ilk haftasında kutlanacaktır.

            Yunus Emre ile ilgili çalışmalar sürekli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve belli kesimlerden bekleniyor. Sivil irade, özellikle de ildeki YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI” etkinliklerde aktif görev almalıdır.

             Yunus Emre’ye toplumun tüm kesimleri sahip çıkmak, O’ nu tanımak ve tanıtmak zorundadır.  Çünkü çocuklarımız, sevgi, hoşgörü, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan sevgisi gibi çeşitli vasıfları, Yunus Emre gibi mümtaz insanlarımızdan öğrenecektir.

              Ayrıca Yunus Emre ve düzenlenecek etkinliklerle ilgili olarak çok şey söyleniyor çok güzel kararlar alıyor, geçmiş yıllarda görkemli etkinlikler de düzenliyordu ama bu etkinlik ve çalışmalar sürekli ve kalıcı olmadı.

              Düşünce ve kültür tarihimizin en büyük kişiliklerinden olan YUNUS EMRE,  sevgi ve hoşgörüye dayanan mesajları, yüzyıllar geçtikçe daha da değer kazanacaktır. Geçmişe olduğu gibi evrenin ve ülkemiz insanlarının Yunus Emre’nin  mesajlarına her zamankinden daha çok bugün ihtiyacı vardır. Gelecekte de olacaktır.

            Ne mutlu! Yunus Emre’yi tanıyanlara ve tanıtanlara…