Doğa, insanoğluna sınırsız kaynak sunuyor. Bu sebeple de doğanın sesini duyabilecek, onu en iyi şekilde değerlendirecek donanımlı sektör elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Doğanın sınırsız kaynaklarından faydalanarak, ağaç işlerini de yapacak insanlarımıza oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu insanlarımız ağaçlardan ortaya çıkarılabilecek, tüm eşyaların bilimsel kurallara uygun şekilde işlenmesini sağlarlar.
Türkiye'de ahşap oyma sanatı, binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, büyük gelişme göstermiştir. Günümüzde, hala birçok sanatçı tarafından sürdürülen bu sanat, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının bir parçasıdır.
Ağaç oyma sanatı, 11'inci yüzyıldan itibaren Anadolu Selçuklularında önemli bir gelişme göstermiştir. Selçuklu ağaç oymacılığında; geometrik, bitkisel, mührü Süleyman motifi, kabartma eski yazı ibareleri kullanılmıştır.
Selçuklu oymalarındaki geometrik ve süsleme, 15'inci yüzyıl Osmanlı sanatında zengin çiçekli teknikle sürdürülmüştür. Yine Osmanlı Dönemi'nde 14'üncü yüzyıldan itibaren ağaç kakma sanatı başlamıştır. Ağaca değişik renk ve cins ağaçlarla kakma yapıldığı gibi; daha çok sedef, fildişi, altın, gümüş, kemik ve değerli taşlar kullanılmıştır.
Ahşap oyma sanatında, ağaç seçiminde göz önünde bulundurulması gereken faktörler, projenin boyutu ve karmaşıklığı, izlenebilirlik, dayanıklılık ve kişisel tercihler gibi faktörler, doğru ağacı seçerken önemli rol oynar.
Geleneksel kültür unsurlarımızın bugüne ulaşmasının sağlayan el sanatlarımız, Türk insanının el emeği ve göz nurudur.
İnsanlarımızın çalışmaları, hammaddesi ağaç olan tüm ürünlerin tasarımını kapsar. Tasarımın yanında üretimi de yapabilecek yeterliliğe de sahiptir. Aynı zamanda bu alanda çalışmalar yürütülen yerlerde, koordinasyonu sağlarlar. Tasarlanan ve üretilen ürünlerin kalite ve kontrol aşamasında da önemli beceriye de sahiptirler.
Türk ahşap oyma sanatı, günümüzde de hala yaşamaktadır ve hala birçok sanatçı ve el işi ustası tarafından sürdürülmektedir. Türk ahşap oyma sanatı, geleneksel olarak ustalar tarafından genç çıraklara öğretilmektedir ve bu nedenle, bu sanatın devamını sağlamak için bu ustaların korunması ve desteklenmesi çok önemlidir.
Sanatçının özelliklerini ve vasıflarını taşıyan, yarattığı eserlerde estetiği ön plana çıkaran, yaratıcı olan, üretmeyi seven, toplumsal ve sosyal olaylardan etkilenen kişiler, gerçek sanatçıdır. Gerçek sanatçı, sanatın her dalında eserler yaratabilir;
Gerçek sanatçı, disiplinli ve sabırlıdır. Gerçek sanatçı olabilmenin uzun bir süreç olduğunu bilir ve bu unvanın toplum tarafından verildiğini bilir. Hayal gücü geniştir, hayal kurmayı sever. Toplumsal, sosyal ve kültürel olaylara ilgilidir.
Ülkemizde, insanlarımız, serbest zamanlarını resim ve ahşaptan ürünler üreterek değerlendiriyor. Bu alanda çokta başarılı da olan insanlarımız var. Bu insanlarımızdan biride ahşap sanatçısı eğitimci Sayın Mustafa SÖNMEZ’ dir.
Başarılı bir öğretmen olduğu kadar, uluslararası alanda tanınan isimsiz ahşap sanatçısıdır. Yarattığı eserlerde, estetiği ön plana çıkarır, üretmeyi sever, toplumsal ve sosyal olaylardan etkilenir. Sanatın her dalında eserler yaratılabilecek bilgi birikimine de sahiptir.
Sayın SÖNMEZ, yaratıcıdır. Kendisine ilham verecek bir kaynağı vardır. Kendine inanır, gelişime önem verir. Çok pratik yapar, sanatın özgün olduğunu bilir, özelliklerinden bir diğeri de toplumda yaratacağı etkinin farkındadır. Disiplinli ve sabırlıdır. Hayal gücü geniştir, hayal kurmayı sever. Toplumsal, sosyal ve kültürel olaylarla da ilgilidir.
Sayın SÖNMEZ, mesleğinde ve ahşap sanatında üstün hizmetlerde bulunuyor. Eserleri ve icrası ile de yaratıcılık gücünü ve yeteneğini yerel, ulusal ve uluslararası alanda kabul ettirmiştir. Sanatının da örnek bir temsilcisi olup uluslararası düzeyde de ahşap sanatındaki yeteneğini kanıtlamıştır.
Sayın SÖNMEZ, ahşap oyma sanatını yaşatma noktasında, çalışmalarını, her geçen gün daha da ilgi görmekte ve geleceğe taşınması hususunda, her türlü fedakârlığı da yapmaktadır. Bu sanatı gelecek nesillere aktarmak temel amacıdır. Bu amaçla da Türk kültür ve sanatına sahip çıkan Eskişehir Halk Eğitim Merkezinde görev aldı. Yaptığı çalışmaları ve açtığı sergilerle de övgü alıyor.
Ayrıca büyük bir aşkla yapmış olduğu eserlerini " AŞK-I AHŞAP " adıyla resmi olarak patentini alıp tescillenmiştir.
Sayın SÖNMEZ, gelecek nesillere rehber olacak ahşap sanatına yönelik kalıcı çalışmalar yapıyor. Örnek teşkil edecek ahşap eserleri ile de yerel ulusal ve uluslararası alandan övgü de alıyor. Ahşap sanatına ilgi duyan başka ülke insanları da kendisini ziyaret ediyor.
Sayın SÖNMEZ, bu başarılı çalışmalarından dolayı da hakkında ulusal ve uluslararası düzeyde olumlu sanatsal kritikler yapılıyor. Hatta uluslararası ahşap etkinliklerine de davet ediliyor. Geçen hafta Yunanistan’daki ahşap etkinliğe davet edildi. Burada yaptığı çalışmaları ile de övgü aldı. Onur belgesi ile de ödüllendirildi.
Dünyada tanınmasından dolayı duyduğu memnuniyeti, yüzüne yansıtan Sayın SÖNMEZ, “Bizim için çok büyük bir şeref, büyük bir onur. Özellikle ülkemizin ve Eskişehir’ in, ismini, uluslararası alanlarda duyurmuş olmamız ayrı bir güzellik, sevincimi anlatamıyorum. Böyle bir şey beklemiyordum doğrusunu isterseniz. Yılların birikiminin ürününü alıyorum artık” diye konuştu.
Sayın Mustafa SÖNMEZ’ i kutluyoruz.