Sivil toplum örgütleri, kendini yönlendirebilen, hak ve özgürlüklerini savunabilen, özgür ve özerk vatandaşlardan oluşan topluluklardır. Demokrasinin gelişmesiyle, kişi/kişiler kendi hak ve çıkarlarını, korumak amacıyla, örgütlenmeleri sonucu ortaya çıkmıştır. Sivil toplum bir nevi toplumun kendi kendini yönlendirmesidir.

Sivil toplum örgütleri, kişi/kişilerin ve toplumun, istek ve kaygılarını dile getirme, hak ve çıkarlarını korumak, demokratik ilkelerin yerleşmesine katkıda bulunmak, ihtiyaç sahiplerine, yardım, sağlık, eğitim gibi konularda hizmette bulunarak bu alanlarda devletin yükünü azaltırlar.

Bu örgütlerimizde biri de Türkiye Emekliler Derneği”dir. Dernek, Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği, 1970 yılında Ankara’da kurulmuştur. Derneğin, 2023 yılı itibariyle yaklaşık 900 Bin üyesi bulunmaktadır. Türkiye’deki emekli, dul ve yetimlerin toplam sayısı ise yaklaşık 16 milyondur.

Ayrıca TÜED, 17 sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan ‘EMEK PLATFORMU’nun saygın bir üyesidir. Aynı zamanda, kurucuları arasında yer aldığı; TÜRKİYE EMEKLİLER PLATFORMU ile YAŞLILIK PLATFORMU’nun da kuruluş yıllarında, dönem sözcülüklerini yürüten dernek, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nda ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Sosyal Güvenlik Danışma Kurulu’nda; emekli, dul ve yetimlerimizi temsil hakkına da sahiptir.

TÜED, kısa adı AGE-Europe olan Avrupa Birliği Yaşlılar Platformu’nun da gözlemci üyesi olarak AB’de ülkemiz emeklilerini ve yaşlılarını temsil etmektedir.

TÜED, üyeleri ile dul ve yetimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden kalkınmasını sağlamak için her türlü hak ve menfaatlerinin korunmasına çaba harcar. Üyelerimizin problemlerinin çözümlenmesinde ilgili kuruluşlar ve makamlar nezdinde teşebbüse geçmek.

TÜED bünyesindeki Hukuk Bürosu’nun yanı sıra, Avukatlar da tutarak üyelerimizin adli ve idari mahkemelerdeki işlerini takip etmek ve bu suretle haklarını korumak yanında okul çağında ve yardıma muhtaç üye çocuklarının öğrenimlerini başarıyla tamamlayabilmeleri için olanaklar ölçüsünde yardımda bulunur, yükseköğrenim bursları verir.

TÜED, öğrenci kurs ve yurtları açmak, yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç üyelerimiz için sağlık ocakları ve huzurevleri açmak,-Eğitim amaçlı sosyal tesisler kurarak; üyelerini bilinçlenmesi için gerekli programları uygulamak ve aynı zamanda dinlenme, tanışma ve dayanışma imkânlarını sağlayacak kamplar kurar.

Üyelerin ve kültürel faaliyetleri için lokaller açmak,-Basın aracılığıyla yayınlar yapmak, üyelerimizin çıkarları yönünde ülke gündemini izleyerek gerekli noktalarda müdahil olur.

Üyelerin, eğitimi için konferans, seminer ve panel gibi etkinlikler düzenlemek Derneğin bu amaçları gerçekleştirmek için ülke çapında yoğun bir çaba göstermekte ve üyelerine hizmeti kutsal bir görev saymaktadır.

TÜED, 122 şubesiyle üyesi olsun olmasın, ülkemizde mevcut, 16 milyon  civarında olan bütün emekli, dul ve yetimlere hizmet vermektedir.

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir şubesini, geçen hafta Çarşamba günü ziyaret ettik. Şube Başkan Sayın Müslüm DİLBAZ’la emeklilerin sorunları ve şubenin çalışmaları üzerinde sohbet etmek fırsatı bulduk.

Sayın DİLBAZ, fikirleri, konuşmaları ve emeklilerle ilgili görüşleri, moral vericidir. Dayanışmacı, bir ruha da sahiptir. Empati yapma, yeteneği ile dikkat çeker, üyelerine karşı, güler yüzü, onlarla olan iletişimi,  tavır ve davranışı, özellikle de ziyaretçilere karşı tutumu örnek teşkil edecek niteliktedir.

Ziyarette Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir şubesi başkanlarından Sayın Arif DURU’ nun hizmetlerini de hatırladık.

Sayın DURU, TÜED’ e yıllarca hizmet etti. Başarılı çalışmaları ile de dikkat çekti. Özellikle de üyelerini, ev sahibi yapmak için de büyük çaba gösterdi. Özellikle de Eskişehir milletvekillerinden Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI sayesinde, gerek TOKİ, gerekse arsa sağlamada ciddi mesafe almıştı.

Eskişehir İl Defterdarlığı, Milli Emlak Müdürlüğü, Odunpazarı İlçesi, Mamuca Mahallesi hudutları içerisinde kalan, Maliye Hazinesine ait olan toplam, 624.571,04 m2 yüzölçümlü taşımazın, Türkiye Emekliler Derneği(TÜED), Eskişehir Şubesi' nin, Eskişehir' de, bulunan üyelerine, bedelsiz devretmişti.

Konut alabilmek için, derneğe, 2700 yeni üyenin kaydedilmiş,  1300 eski üyede, konut imkânından yaralanabilmek için başvurusunu yapmıştı. Derneğe, yapılan başvuru sayısı da  dört bin kişiye ulaşmıştı.

Sayın DURU, üyelerini, ev sahibi yapmak ve bu alandaki özellikle de TOKİ’ den kaynaklanan sorunları, aşmak için de ciddi gayet gösterdi ama sonuca ulaşamadı.

Türkiye Emekliler Derneği ve Eskişehir Şubesi, sınırlı aidatlarla bugüne kadar emekli, dul ve yetimin haklarının savunulmasında ve görüşlerinin kamuoyuna yansımasında büyük bir rol üstlenmiştir.

TÜED, düzenlenen, toplantı, panel ve seminerlerle, yapılan bilimsel çalışmalarla Üyelerin ve toplumun  bilinçlendirilmesi konusunda önemli çalışmalar yapıyor ve bu çalışmalar tüm hızıyla  da sürdürülüyor. Eğitim yayınları ile de  bütün bu çalışmaları destekliyor.

TÜED Eskişehir Şubesi, yıllardır her platformda üyelerinin, her türlü haklarını korumak, geliştirmek ve üyeler arasında, her türlü yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, üyelerin, dul ve yetimlerin, sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden, sorunlarına çözüm bulmak, menfaatlerini, korunmak için de ciddi çaba gösteriyor.

Ülke ve Eskişehir’ de her zemin ve platformda, TÜED Eskişehir Şubesi   emeklilerle ilgili düşünce, görüş ve taleplerini hükümet, siyasi partiler ve kamuoyu ile paylaştı ve olumlu sonuçlar da aldı.

Türkiye Emekliler Derneği ve Eskişehir Şubesi,  Türk toplumu ve emeklilerimiz açısından önemli bir örgütlenmedir.  Üyeler yanında toplum olarak da faaliyetlerine destek verilmeli, her türlü maddi ve manevi yardımda yapılmalıdır. Çünkü örgütlü toplum, demokratik, katılımcı, çoğulcu ve güçlü toplumdur.