TÜBİTAK Bilim Fuarları; temel ve ortaöğretimde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak MEB'e bağlı devlet okulları, Mesleki Eğitim Merkezleri ve BİLSEM'lerde düzenlenen, TÜBİTAK tarafından uygun görülen alt projelerin sergilendiği etkinliklerdir.
TÜBİTAK, Bilim Fuarları ve her yıl düzenlediği proje yarışmalarıyla gençlerin bilimsel ve teknolojik yeteneklerini ortaya çıkarmasına vesile oluyor. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ile Türkiye’yi kendi teknolojisini geliştiren, bu teknolojiyi rekabetçi şekilde ihraç eden bir ülke hâline getirmeyi hedefliyor.
Ayrıca bilim ve teknoloji alanında geleceğin liderlerini yetiştirmeyi, gençleri araştırmaya teşvik eden ve yaratıcılıklarını sergileme fırsatı sunan onları geleceğin bilim insanları, mühendisleri ve girişimcileri olarak yetiştirmeyi hedefleniyor. Bu kapsamda geleceğin yenilikçi fikirlerinin doğmasına da olanak sağlanıyor.
Okullarımız da yapılan Ar-Ge ve proje çalışmaları, her alan için önemlidir. Çünkü bilgi ve teknoloji çağı olarak adlandırılan günümüz dünyasında bilginin, mühendislik uygulamalarının ve teknolojik tasarım ürünlerinin global pazarda, rekabet üstünlüğü sağladığı ve ülkelerine büyük katma değerler oluşturduğu bir dönemde yaşanıyor.
Ayrıca çağımızda toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Günümüzde ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin ve kurum/kuruluşların il ve ilçelerin zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.
Çağımızdaki yoğun rekabet ortamında, Türkiye’nin başarılı olabilmesi için, proje ve Ar-ge çalışmaları ve nitelikli insan kaynağı hayati önem taşımaktadır.
Elbette üretilen her proje hayata geçmeyebilir. Ancak Dalai LAMA’nın söylediği gibi "Güzel bahçe düşlemeden, bahçe sahibi olunmaz" proje, geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımıdır.
Okullarımızdaki proje çalışmaları, öğrencilerin gerçek yaşama benzer işler üzerinde özgün bir ürün ortaya koymak amacıyla yaptıkları, bağımsız konu araştırmaları ve etkinliklerdir. Öğrenci merkezli olan, bu yöntemde öğretmen etkin değildir; sadece öğrenciye rehberlik etme ve değerlendirme görevini üstlenebilir.
Ülkemizde, TÜBİTAK Bilim Fuarını başarı ile uygulayan okullarımız var. Bu okullarımızdan biri de Eskişehir Gazi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’dir. Her yıl bu alanda düzenlediği Bilim Fuarları ile dikkat çekerken diğer okullara da örnek oluyor.
Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bilim Fuarına ziyarette bulunduk. Bilim Fuarı'nda 66 öğrenci ve 15 danışman öğretmen yer aldı. Fuarda, lise öğrencilerinin çevre dengesi, kültürel miras ve değerler eğitimi kategorilerinde ürettiği 18 projeye tanıklık ettik.
Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde her yıl gerçekleştirilen ve araştırma ve yaratıcılık becerileri kazandıran BİLİM FUARI, öğrencilerin araştırma yapma ve yaratıcılık becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Öğrenciler, konu hakkında araştırma yaparken, farklı kaynakları da inceleyerek, yeni bilgiler öğrenirler ve yaratıcı fikirler ortaya çıkarırlar.
TÜBİTAK Bilim Fuarları ile Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ilgilendikleri bilimsel konular hakkında daha fazla bilgi edinebilme şansını yakalarlar. Bilimsel düşünceyi öğrenirler ve problem çözme kabiliyetlerini geliştirirler.
Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ürettiği 18 proje ile proje çalışması yapması ülkemiz, özellikle tüm sektörler için önemlidir. Çünkü proje, ülkemizin geleceği açısından da önemlidir. Çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz. "PROJE ÜRETMEK" gerekir.
Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, kendilerine özgü bir biçimde çalışma, problem çözme, düşünme, sorgulama, bilgiye erişmeleri gibi meziyetlerini projelerine yansıtmışlardır.
Hem bireysel, hem de ekip olarak yaptıkları projeler sayesinde, öğrenciler işbirliği içinde arkadaşlarıyla birlikte çalışmalarını anlatırken memnuniyetleri sözlerine yansıdı.
TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda çeşitli projeler sergileyen öğrenciler, gelecekte ülkemiz yararına olacak önemli çalışmaların da mimarı olacaklardır. Ülkemizi de çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmada önemli görevler alacaklardır.
Elbette izlediğimiz BİLİM FUARI’nın mimarı Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sayın Dr. Sırrı KABADAYI ve okulda görevli öğretmenlerimizdir.
Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlediği Bilim fuarlarını gezdikten sonra Okul Müdürü Sayın Dr. Sırrı KABADAYI’ yı ziyaret ettik. Ziyarette okul müdür odasında, diğer okullarda, Ar-Ge ve proje odaklı başarılı çalışmalar yapan öğrencileri, onore etmesi, her okula örnek teşkil edecek nitelikteydi.
Sayın Dr. KABADAYI, mesleki eğitim, meslek liseleri ve sektörler açısından bir şanstır. Yıllardır mesleki eğitim, mesleki okullara ve sektörlere yaptığı katkı, her türlü takdirin üstündedir.
Sayın Dr. KARADAYI ve ekibi, mesleki sistem içinde yetiştirdiği, öğrencilerin, üstün niteliklere sahip olması, gelişen bilim ve teknolojiye uyum sağlaması, gerçek iş koşullarında, yaparak yaşayarak, öğrenme esaslarına göre yetiştirmeleri için insanüstü gayret gösteriyor.
Sayın Dr. KABADAYI, içinde bulunduğu koşulları, çok iyi değerlendirir, olup bitenleri çok iyi görür. Ülke ve insanımızın geleceğini, icraatlarında sürekli göz önünde tutar. En önemlisi olayların ve gelişmelerin içinde, aktif bir biçimde rol alırken, olası hamleleri düşünür ve doğru tahminlerde bulunur.
Sayın Dr. KABADAYI, bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi meziyetlere de sahiptir.
Ayrıca faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan, insanlarla, özellikle de öğretmen ve öğrencileri ile iyi ilişki kurabilen, imkânların elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde olmak isteyen bir yöneticimizdir.
Sayın Dr. Sırrı KARADAYI, öğretmen ve öğrencilerini kutluyoruz.