Dünya ve Türk toplumunda, çok zengin insanlar oldu. Ancak bu insanlar unutuldu gitti. Manevi zengin olan, insanlar ise hala yaşıyor. Eserleri, fikir ve düşünceleri var oldukça da, asırlar boyu yaşayacaktır.

Ayrıca dünya ve Türkiye' de, manevi zengini olan insanlar, asırlardır yaşıyor. Asırlarca da yaşayacaklar. Nitekim Türk toplumunda, çok zengin zengin insanlar vardı ama bugün hiçbirinin ismi anılmıyor.

Oysa manevi zengin olan, Mevlana, Hacı Bektaş, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Hoca Ahmet Yesevi, Selahattin Eyyubi gibi insanlar, bu coğrafya da hala yaşıyorlar, dünya var oldukça da yaşayacaklardır.          

 Bu insanlarımızla,  çocuk ve gençlerimiz, gurur duyup, örnek alacaklar, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır.
Bugün de Eskişehir' de, manevi zengin olan yaşayan ve ebediyete intikal eden insanlarımız mevcuttur. Bu insanlarımızdan biri de Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Vakfı, Sivrihisar İslami İlimler Vakfı, Cafer Akıllı Vakfı ve Sivrihisar Eğitim Vakfı kurucularından olan,  Türk Ocağı Eskişehir eski Şube Başkanı Rahmetli Orhan KESKİN’dir.

Rahmetli Orhan KESKİN 17 Nisan 1933 yılında Sivrihisar’da doğmuş, ilkokulu Sivrihisar’da, ortaokul ve liseyi Eskişehir’de okumuştur. Yüksek tahsilinde ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

Eskişehir adliyesinde stajını tamamlamıştır.1961 yılından itibaren Sivrihisar’da avukatlık yapmaya başlamış, ilçedeki öğretmen yetersizliğinden bazı okullarda “Yurttaşlık Bilgisi” ve “İslam Tarihi” derslerine girmiştir.

 1971 yılında Emirdağ’da noterlik, 1972–1976 ise Sivrihisar’da noterlik yapmıştır. 1976 yılında Akhisar’da, 1982 yılında Eskişehir’de 2. Noter olarak çalışmış, 1998 yılında emekli olmuştur.

 Rahmetli Orhan KESKİN, 1956 yılında Sivrihisar kütüphanesinin (Hızır bey kütüphanesi) temellerini atmıştır. 1962 yılında Sivrihisar Tarihi Eserleri Koruma Derneğinin yönetim kuruluna girerek, tarihi eserlere sahip çıkmış ve ilçedeki birçok tarihi eserin restoresi yaptırmıştır.

Sivrihisar’da yaklaşık 50 yıl önce belediyenin inşaatı nedeniyle taşınan eski mezarlıktan çıkan tarihi eserler ile birlikte Nasrettin Hoca’ nın, mezar taşı ve taş sandukalar, Sivrihisar aşığı Avukat Rahmetli Orhan Keskin’in girişimleri ile Ulucami Kütüphanesinde muhafaza altına alınmıştı.

1965 yılındaki genel kurulda dernek adının “Tarihi Eserleri Koruma ve Turizm Derneği” olarak değiştirilmesini sağlamıştır. 1971 yılında” İmam Hatip ve Müftülük Derneği’ni kurmuş, zamanın ve koşullarının getirdiği riskleri göze alarak 1973 yılında “İslami İlimler Vakfı’na dönüştürmüştür. Vakıf 18 kişinin imzasıyla 1974 yılında tescil edilmiştir.  

 1982 yılında, Eskişehir’e gelmesinin ardından Cumhuriyetimizin kurucu kadrolarını yetiştiren millî ve manevi değerlerimizin nesilden nesillere ulaşmasında öncülük eden Eskişehir Türk Ocağının, dört yıl süre ile başkanlığını yapmıştır.

 2001 yılında basılan “Bütün yönleriyle Sivrihisar” isimli eseri uzun bir döneme ışık tutması ve Sivrihisar’la ilgili yazılan kitaplardan alıntılarla, daha derli toplu, çok yönlü, en az 40 (kırk)yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Sivrihisar’a ait tüm verileri içinde

bulunduruyor. 2017 yılında 2. Baskısı yapılan kitabı, halkın istifadesine sunmuştur.

Yine şahsi 3144 kitabı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne bağışlamış ve üniversitede bu kitaplar için, kendi adına bir bölüm tanzim edilmiştir.

 Rahmetli Orhan KESKİN’in, Çardak Hamamı ve camisi için yaptığı çalışmalar da unutulmayacaktır. Milletvekili Sayın Fahri Keskin’in hamamla yakından ilgilenmeleri ve çevredeki tarlaları alarak hamama kazandırma çalışmaları ve hamam ile ilgili projeleri, örnek teşkil edecek nitelikteydi,

Rahmetli Orhan KESKİN ve İhsan KÜÇÜKASLAN’la birlikte, Sivrihisar’daki "Kıdan Hayratı Kız Öğrenci Yurdu" inşaatını, Eskişehir'den gelip, akşamları dönmek suretiyle veya otel odalarında kalarak nasıl hizmet ettiklerine ilçe halkı tanık olmuştu

Yaşamında, maddiyata değil de” MANEVİYAT" ve "VİCDAN" denen unsurları sürekli ön planda tutardı. Milli menfaatleri ve milli bekayı da her şeyin üstünde tutardı. Gelenek göreneklerimizin muhafaza edilmesi için de gayret gösterirdi.

 Rahmetli Orhan Keskin, hizmet ehliydi. Sivrihisar'ın tarihi, kültürel ve manevi değerlerinin korunması için çalışan, vakıf insanıydı. Ömrünü Sivrihisar'a, hizmet için adamış, bir gönül adamıydı. İcraatında  katılımcılığa, işbirliğine, ortak akla ve toplum katılımına önem verirdi.

Rahmetli Orhan KESKİN sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini benimsemeyi çevresine telkin ederdi. Tasavvuf anlayışını da olgunluk, Allah katında kabul görmek olarak görürdü.

Rahmetli Orhan KESKİN; “Tarihi eserleri korumak vatanımıza borcumuzun ifasıdır." diyerek, özellikle Sivrihisar'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan, tarihi, kültürel ve manevî değeri olan eserlerin korunması için ilçede, yapılan çalışmalara katılır ve bu gayeye ulaşmak için dernekler, vakıflar kurar her türlü fedakârlığı da yapardı.

Doğruluğu, çalışkanlığı, insana saygıyı ve dürüstlüğü yaşam felsefesi olarak belirleyen Rahmetli Orhan KESKİN, yaşam tarzı ve yaptıklarıyla topluma önemli mesajlar veren örnek bilge, ilim, fikir ve düşünce insanıydı. 

Rahmetli Orhan KESKİN, Sivrihisar’ın, kültür tarihi eserlerine ve yaşam hayatına, büyük katkıda bulunmuştur. Sivrihisar’ın  en değerli yapı taşlarındandır..  Sivrihisar var oldukça unutulmayacak, gelecek nesillere de yaptığı icraat ve eserleri ile de rehber olacaktır.

 Ruhu Şad Mekânı Cennet Olsun