Bugün çok ilginç bir haberle birlikteyiz efendim.

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik (depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması) Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu’nun yürütücüleri arasında yer alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), platformun Ankara'da gerçekleştirilen tanıtım ve imza törenine katıldı.  

 Deprem riskini azaltmaya yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bir araya gelmesi ile oluşturulan ve 14 üniversitenin yürütücülüğünde hayata geçirilen platformun tanıtım ve imza töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi. Platformun yürütücüleri arasında yer alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ni temsilen törene Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak da katıldı.

Söz konusu çalışma ile ülkemizde deprem üretme potansiyeli bulunan fayların özelliklerinin tüm yönleriyle araştırılması ve Türkiye Diri Fay Haritası ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın güncellenmesi hedefleniyor.  Proje 6.7milyon TL bütçe ile desteklenerek 2 yıl içerisinde Eskişehir'i etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarının ortaya konması amaçlanıyor. 

                                                              ***

Evet efendim; haberimiz bu şekilde…

Normal şartlarda ESOGÜ Rektörü Kamil Çolak’ı böylesi bir projede yer almaları sebebiyle ayakta alkışlardık.

Velakin balık hafızalı olmadığımız için bu haber karşısında öylece donup kaldık.

Hatırlanacağı üzere:

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin depreme yönelik risklerini, köşemizde defaatle dile getirmiştik…

Sonrasında ise ESOGÜ eski Rektörü ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Kemal Şenocak döneminde ilgili başvuru yapıldığı halde, Rektör Kamil Çolak’ın geçtiğimiz yıl içerisinde 2023 yılı için hastane binasının yenilenmesi ya da güçlendirilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığına talepte bulunmadığı gerçeğiyle karşılaştık.

Açıkçası böylesi bir hata nasıl yapılır diye de şaştık kaldık.

Ne acıdır ki depreme ne derece dayanıksız olduğunu duyusal test yöntemleriyle bile kolayca anlaşılan ve uzmanlar tarafından fay hattı üzerinde bulunduğu ifade edilen Tıp Fakültesi Hastanesi binasıyla ilgili hiçbir adım atılmadığını anladık.

Konu Eskişehir kamuoyunda infial yaratınca, bu sefer de Çolak’ın apar topar yaptığı ‘hastane binasıyla ilgili deprem performans analiz çalışması başlatılacaktır’ açıklamasıyla karşılaştık.

Velakin aradan geçen onca zamana karşılık, herhangi bir adım atılmasını bırakın konuya dair tek bir açıklama dahi yapılmadı.

                                                          ***

Sorumluluğunda ve hemen burnunun ucunda olan Tıp Fakültesi Hastane binası için böylesi bir vurdumduymazlık içerisinde olan Sayın Çolak, şimdilerde ESOGÜ ile ülke genelinde deprem riskini azaltmaya yönelik bir çalışma yürütecekmiş…

Şaşırmamak elde değil doğrusu…

Haddızatında bu ne perhiz bu ne lahana turşusu…

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

bu-ne-perhiz-bu-ne-lahana-tursusu-murat-keskin

GÜNÜN SÖZÜ:

Yanlış bir haritayla, doğru bir hedefe ulaşılamaz.

-        Paulo Coelho