Türk toplumunda, geçmişin, geleceğe taşınması ve yaşatılması, vakıfların sayesinde gerçekleşir.  Ülkemiz ve Eskişehir’ de, sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında, vakıfların yardımları büyüktür.

Vakıflara, yardım ederek, gelirlerini çoğaltarak ve çalışmalarını destekleyerek, vakıfları yaşatmak gerekir. Vakıfların, toplumsal yaşamımızdaki Sağlık, eğitim ve öğretim, aş evi, sosyal, sanat ve kültür, milli savunma, iktisadi, ulaştırma, spor hizmetleri, yanında, muhtaç kişilere para yardımı da yapar.

Nitekim Atatürk, Vakıflara büyük önem verdi. 1922'de, T.B.M.M’ni Açış Nutkundan, “ Efendiler;  Evkafın hikmet-i mevzuu nazar-ı dikkate alınınca; bunun müessesat-ı diniye ile beraber hizmet ve muavenet-i içtimaiyeydi istihdaf eylediği tahakkuk eder. Vakıfların; imarethaneler,  hastaneler, misafirhaneler, kütüphaneler, kervansaraylar, hamamlar, çeşmeler, mektepler, medreseler vesair irfan müesseselerine şamil bulunmuş olması evkaf meselesinin hallinde riayeti elzem olan esasatı göstermektedir.” demişti.    

Vakıflar, mallarını ekonomik şekilde işletir.  Vakfa ait müesseseleri gayelerine göre yaşatmak, Vakıf paraları nemalandırmak,  Mütevellileri tayin, gerektiğinde azletmek yanında,  vakfiye yerine geçen Hüccet, Berat, Ferman gibi belgelerden veya vakıf senetlerinde yazılı hayrı, sosyal, kültürel ve ekonomik şart ve hizmetleri yerine getirirler.

Vakfiyelerde öngörülen hizmetlerin, en iyi bir şekilde yerine getirilebilmesini sağlamak için vakıf hükmü şahsiyetini korumak şartı ile gerektiğinde, vakıf gayrimenkulleri değiştirerek daha fazla gelir getirici yatırımlara tahsis eder.

Ülkemizde ve Eskişehir’ de kurulan ve başarılı da olan vakıflarımız var. Bu vakarlarımızdan biri olan YUNUSEMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, 24.Nisan 1986 tarihinde kuruldu.13 Mayıs 1986 tarihinde tescil edildi.

Salı günü Valimiz  Sayın Hüseyin AKSOY başkalığımda, yönetim kurulu toplantısı yapılan vakıfın, kurucuları arasında, Kültür Turizm Bakanı, Eskişehir Valisi, Diyanet işleri Başkanı, vakıflar Genel Müdürü, Anakent Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi Rektörü gibi önemli kurum/kuruluşların,, yöneticileri yer aldı. Vakfın halan 41 kurucu üyesi vardır.

Ayrıca SANAT VE TURİZM YUNUS EMRE KÜLTÜR VAKFI, Eskişehir’ deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek, bir vakfımızdır. Halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere, Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetlerden, NASREDDİN HOCA, efsane halk kahramanı, SEYİT BATTAL GAZİ, ŞEYH EDEPALİ, KADI HIZIR BEY, SİNAN PAŞA gibi değerleri, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin, yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamaktır.

Yine vakfın amaçları arasında, Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için, anma törenleri, festival şenlik ve sanat gösterileri ile yurt içi ve dışında, bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek gibi görevleri de var.

Vakıf’ ın, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer almaktadır. Eskişehir bölgesinin, gelişmekte olan kültür, sanat, müzik, folklor ve tiyatro ve benzer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırmaktır.

Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’ nın, bugünlere gelmesinde ise emekli noter Rahmetli Orhan Keskin’ in,  Kültür ve Turizm müdürlerimizden, Sayın Güven Tanyeri ve payı çok büyüktür.

Bugüne kadar, vakıfla ilgili, pek çok karar alındı. Atışkan Otel’ de yapılan vakfın genel kurulunda, her ayın ilk Cumartesi günü,  Tepebaşı Belediyesi’ nde, Yunus Emre vakfı ile ilgili toplantıların yapılması kararı ve Odunpazarı Belediyesi’ nin, vakfa, ev tahsis edeceğini açıklaması karşısında umutlanmıştık. Alınan bu kararlar, hayata geçirilemedi..

Vakıf, hedeflerinde, başarılı olması için, Vakfa kalıcı gelir kaynakları, temin edilmeli, vakfın, hizmet ve etkinlikleri üzerinde kamuoyu, sürekli bilgi sahibi yapılmalıdır.

 Yunus Emre Kültür Merkezi de Vakfa devredilmelidir.

Öte yandan Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı varken, Türk Dünyası Vakfı, neden kuruldu bilmiyoruz. Çünkü Yunus Emre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı, Eskişehir’ de yapılacak, tüm etkinliklere cevap verebilecek niteliktedir..

Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı, daha işler hale gelebilmesi ve amaçlarının,  arzu edilen boyutta gerçekleştirebilmesi için, mutlaka kurumlaşmalıdır. Çünkü   kurumsallaşma, belirsizlikleri ortadan kaldırır, verimliliği artırır, profesyonelleşmeyi ve şeffaflığı sağlar.

Ayrıca kurumsallaşma, vakfın gelişmesi, uzun ömürlü olması ve kuşaktan kuşağa geçmesin sağlar. Kurumlaşma, Sürdürebilirliği ve uygulamalardaki istikrarı güçlendirir, “ortak aklı” tesis edecek “katılımcı yönetime” daha fazla ağırlık verecektir.

Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı,  kurumsallaşırsa, bir vizyon, misyon, şahsiyet sahibi olacak. Kurumsallaşma beraberinde, kalite, itibar, güvenirlilik, şeffaflık da getirecektir. İşler de daha kısa zamanda sonuca ulaşacaktır. Vakfa “Ortak aklı” tesis edecek “katılımcı yönetime” daha fazla ağırlık verilecektir.

Vakıf kurumsallaşırsa, yapılacak her işin, her adımı planlanır ve neyin nasıl yapılacağına, önceden karar verilir. Gerekli kişilere, danışılır ve gerekli kişiler bilgilendirilir. Bir aksilik yaşanma olasılığı da neredeyse ortadan kaldırılır.

YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI,  Eskişehir’ deki tüm kurum/kuruluşların etkinliklerine,  ildeki tüm sorunların çözümüne, her türlü desteği verebilecek tüzüğe sahiptir. Yeter ki Eskişehir’ deki tüm kesimler, Hayırsever Milletvekillerimiz, Sayın Fahri KESKİN gibi,  vakfın çalışmalarına maddi ve manevi katkıda bulunsunlar.

Vakfa hizmet, halka, hakka, kültür ve sanata hizmettir.