Eskişehir’ de, yıllardır başarıların ön plana getirilmesi, başarısızlıkların ve sorunların da göz ardı edilmesi, kente büyük zarar verdi. Kentin yönetiminden sorumlu kişi/kişiler, kente gelen her bakan ve lidere, Eskişehir’ in, sorunları değil de, şehirdeki başarılı çalışmaları aktardı.

Her gelen bakanda Eskişehir’in, sanayi altyapısına, dikkat çekerek, “bütün illere örnek olacak bir durum” diyerek, Eskişehir’e, övgüler yağdırması, her Eskişehirlinin de uymak istediği sözlerdi. Ancak bakanların, bu sözleri,  aynı zamanda,  kentin sorunları ve çözümünden sorumlu, ilgili kişi/kişilerin,  bakanlardan bir istekte bulunulmadıklarının veya sorunların aktarılmadığının da işareti oldu.

Elbette Eskişehir’ in, sanayide geldiği nokta o günlerde,  asla küçümsenemezdi. Ancak Eskişehir’de, işler, geçmiş yıllarda hiçte bakanların tanımladığı boyutta değildi. Eskişehir sanayisinin, çok ciddi sorunları vardı. Özellikle de kentin ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik imkânları, arzu edilen boyutta değildi.

Eskişehir-Bilecik-Osmaneli-Bursa -Gemlik-Mudanya hattındaki demiryolu projesi yıllardır gündemde olmasına rağmen,  bir türlü hayata geçirilemedi.  Oysa Eskişehir, Mudanya demiryolunun, gerçekleştirilmesi, çevre ilerin de gündemindeydi.

Nitekim Konya Ovaları Projesi (KOP)’la ilgili, ulaşım önerilerinde, "Eskişehir-Bursa-Gemlik/ Mudanya demiryolu yapılmalıdır" önerisi de yer almıştı.

Geçmiş bir töreninde, Sanayi ve Ticaret Bakanlarından Sayın Nihat Ergün; "Eskişehir yetenekli iki üniversiteye sahip, koltuğuna sığmayan, Türkiye’nin medarı iftiharı olan bir şehrimizdir” sözlerine katılmak isterdik.  Ancak o yılarda Eskişehir’ de üniversite-kurum/kuruluşlar ve  “ÜNİVERSİTE- SANAYİ” işbirliği, istenen boyutta değildi.

Bu durumu, yıllarca da köşemizde ve sohbetlerde, gündeme getirdik ama bir yol alınamadı. Oysa bu iş birliğinin sağlanamamasından, her iki taraf da yakınıyordu.. Hâlbuki üniversiteli sanayi işbirliği sağlansa, her iki tarafında büyük yararı vardı

Ayrıca Eskişehir’ de yabancı veya yerli yatırımların ivme kazanması için, bir “MASTER PLAN” a ihtiyaç olduğunu, Eskişehir için yapılacak bir Master Planın da hem bölge sanayicisi, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için rehber olacağını da sürekli paylaştık.

Eskişehir’ in sorunlarının çözümünde, işletmeler ve ilgililer kadar, siyasi otoritenin de sorumluluğu vardı. 5350 Sayılı Kanun’la daha önce 36 ilde uygulanmakta olan 5084 sayılı yasanın kapsamı genişletilerek, Eskişehir’ in, komşu illeri teşvik kapsamına alınırken, Eskişehir, ilgililerin yanlış politikaları ve stratejileri sayesinde,  bu kapsamın dışında tutuldu.

Her nedense, bu haksızlık karşısında ilgililere tek söz söylenmiyordu. Oysa en azından, bu teşvikin bölge değil de sektör bazda verilmesi kendilerine pekâlâ söylenebilirdi. Çünkü Eskişehir’de, pek çok KOBİ güç durumdaydı.

Bugün Eskişehir sanayisi, ESO Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş ve EOSB Başkanı Sayın Nadir Küpeli ve ekipleri sayesinde,  her türlü güçlüğe rağmen, her alanda başarılı performans sergilerken diğer illere de örnek oluyor.

ESO Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş, Eskişehir’in ihracatta 12. sıraya yükseldiğini belirterek, yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeye yapılacak yatırımlarla 2025 hedefinin 5 milyar doları aşmak olduğunu ifade etti. “İhracatın yüzde 30’u yüksek teknolojili ürünlerden oluşuyor” dedi.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı son ihracat verilerini değerlendiren ESO Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş, kentteki firmaların Mart 2025 döneminde 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

Sayın Küpeli de yaptığı yazılı açıklamada, kentte havacılık ve savunma sanayi yatırımlarına öncelik verdiklerini sonuçla, 22 yılda yüksek teknoloji ürün ihracatında büyük bir ivme yakalandığını, Eskişehir'in toplam ihracatının 11 kat arttığını ve. yüksek teknoloji ürün ihracatının toplam il ihracatının içindeki payı ortalama yüzde 33,1 olduğunu söyledi.

ESO, Türkiye’nin, en modern ve geniş kapsamlı, mesleki eğitim merkezleri  olan,  Türkiye’ de, bir ilk de  olanlar, ESO AKADEMİ, ESOB de ” Özel Eskişehir  Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” ve MGM, hayata geçirdiler.

Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi (ESO AKADEMİ) projesi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından gerçekleştirilen “Ortak Yarınlar Ödül Programı’nda, Türkiye birincisi seçildi.

ESO ve EOSB,  Eskişehir sanayi faaliyetlerinin dağılışını etkileyen başlıca faktörler  olan,  ham madde, enerji kaynakları, sermaye, iş gücü, ulaşım, alanlarında,  ulusal ve global pazarlara ihracatta,  örnek alınacak performans sergiliyor.

ESO ve EOSB’ nin sağlandığı imkânlar sayesinde, Eskişehir, birçok uluslararası yatırıma ev sahipliği yapmakta olup, ilin yatırım ortamı, yabancı sermayeli firmalar için cazip olmaya devam etmektedir.

ESO Başkanı Sayın Kesikbaş, EOSB Başkanı Sayın Küpeli ve ekipleri sayesinde, Eskişehir Sanayisi, zamanında kaliteli hizmetler sunmakta. sürekli gelişen teknolojiyi takip ederek,  ihracatı ile ulusal ve global alanda tanınan, müşteri memnuniyetini ön planda tutan, yenilikçi ve sürdürülebilir bir sanayi içinde özel çözümler üretilmektedir.  2030 yılına kadar da EOSB’ de 50 milyon metrekare alana ulaşılacak, 75 bin kişiye yeni iş alanı açılacak, sanayi yatırımlarını ilçelerde de gerçekleştirilerek,  ihracatta 5 milyar dolara ulaşılacaktır.