Şeker pancarı, tarımı ve sanayisi; üreticilerimizin, tarımsal bilgi ve kültür düzeylerini, yükselten, ailelerin, tüm fertlerine çalışma imkânı ve istihdam sağlayan, tarım kesiminin, refah düzeyini artıran, nüfusun kırsal kesimde tutulmasına, iç göçün yavaşlatılmasına ve bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılmasına, en büyük katkıyı sağlayan sektörlerin başında gelmektedir.
Kazım Taşkent Şeker Fabrikası’nın, temelleri, 1 Şubat1933 yılında atıldı. Kısa sürede tamamlanan kuruluş, 5 Aralık 1933 yılında, işletmeye alındı. Bugüne kadar da ülke ve Eskişehir ekonomisine, ciddi katkıda bulundu.
Ayrıca Eskişehir Şeker Fabrikasında, başlayan çalışmalar, sonrası, kurulan, 5 büyük Makine Fabrikasında, (Afyon, Ankara, Eskişehir, Erzincan ve Turhal) 1962 yılından sonra, kurulan tüm Şeker Fabrikalarının tamamı, kendi Makine Fabrikalarında, üretilen makinelerle, kendi mühendis ve işçileri tarafından projelendirilmiş bu kuruluşlar, Fabrika yapan, fabrikalar olmuştur.
Şeker Sanayi, dünya ve ülkemizde, başta tarım ve hayvancılık olmak üzere; taşıma, kimya, ilaç, alkol ve kozmetik sanayine, bağlı pek çok endüstriye, girdi sağlayan, niteliği ile de stratejik bir konumda sahiptir.
Bugün, ülkemizdeki şeker fabrikalarının ciddi bir bilgi birikimi ve nitelikli de işgücü var. Bu gelişmeye rağmen, Türkiye’ de, pancara, kota uygulanırken, ABD ve Avrupa Birliği, pancar üretimini teşvik ediyor.
Ayrıca Şeker pancarı, gıda güvencesini sağlaması, istihdam yaratması gibi pek çok sosyoekonomik unsuru barındırması nedeniyle çağımızda stratejik bir üründür.
Öte yandan çağımızda, dünyada artan temel gıda maddesi ihtiyacını karşılayan ve ülkemiz, insanının da temel beslenme kaynaklarından, birisi ve geçim kaynağı da olan şekerin; hem insan sağlığı ve yarattığı yerli katma değer, hem de tarıma sağladığı girdiler, bakımından önemli bir sektördür.
Dünyada, rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisine ve uygulamalara sahip ve liberal siyaset anlayışının, baskın olduğu ülke olarak, ABD, şeker pancarından, şeker üretiminin, en fazla yapıldığı ülkelerden biridir.
Şeker pancarı, yalnız sanayi hammaddesi değil, aynı zamanda hayvan besiciliğinde de önemli bir yem bitkisidir. Dünya nüfusundaki artış, tarım alanlarını tehdit eden iklim değişikliği ve ekolojik faktörler; tarım ve hayvancılığı, stratejik bir sektör haline getirmiştir.
Ülkemiz ekonomisine, yerli katma değer sağlayan, doğal şeker üretimiyle, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine, büyük katkıları olan şeker sanayi sektörümüz, yılların kazandırdığı, bilgi birikimi ve nitelikli işgücü ile bölge ve dünya ekonomisinde, hak ettiği yeri mutlaka alacaktır.
Yeter ki Şeker Fabrikaları, özeleştirilmeyerek “ ÖZERK” yönetime kavuşturulsun.
Şeker İlkokulu Müdürü iken, yıllarca, çalışmalarına yakında tanık olduğum, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası ve Eskişehir Makine Fabrikası’nın çalışmalarını yıllarca yakından izledik. Fabrikalardaki gelişmelerle de gurur duyduk.
Elbette bu başarıya, kolay ulaşılamadı. Bu başarıyı yakalamak için, yıllarca birimlerde, sorunlar, görüşüldü, tartışıldı ve çözümler üretilip hayata geçirildi. Fabrikalar, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirildi.
Kişi başına düşen katma değerde, ciddi bir artış oldu. İşgücü maliyetinin rasyonel çizgiler içinde, tutulması içinde, dikkat çeken önlemler alındı. Fabrikalarda eğitim, verim ve kalite yaşam felsefesi haline getirildi.
Eskişehir’ de şeker sektörü, Kazım Taşkent ve Şeker Makine Fabrikası, Kurumsal Kaynak Planlaması ile maliyetlerde ve bakım masraflarında, azalma, kalite ve işgücü veriminde artış oldu.
Eskişehir’deki şeker sanayideki, her iki fabrikada verim ve kalite yaşam felsefe haline geldi. Üretim planlaması ve kaynak yönetimi, diğer kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek niteliktedir. Bu sayede, hızlı bir değişim ve yapılanma süreci yaşıyor, Şeker sanayi ve sektöründe, başarılı performans sergiliyorlar.
Şeker Sanayide, Kazım Taşkent Şeker ve makine Fabrikası’ndaki, mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur Sayın YUKSEL ve Sayın ÖZÜDOĞRU’nun, verdiği eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, ürün ve hizmette kaliteyi hedefliyor.
Geçen hafta Cuma Günü, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü Sayın Mehmet YÜKSEL’i, ziyaret ettik.
Sayın YÜKSEL’i, bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere de sahip olduğunu gördük.
Sayın Mehmet YÜKSEL, sohbet süresince, akılcılık, bilimsellik ve çağdaşlığı, her düşünce ve söyleminde hissettirdi. Ona göre, işlerin doğru yapılıyor olması yeterli değildir. Doğru işlerin, yapılıyor olması da gerekiyor.
Sayın YÜKSEL, yüksek feraset sahibi ve liderlik vasıflarına sahiptir. Yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile de örnek olur. Sektörün sorunları ile de yakından ilgilenir. Pancar üreticisinin, sorunlarını dinler. Çözümüne de yardımcı olur. Devleti de layıkıyla temsil eder.
Eskişehir’de şeker sektörü, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü Sayın Mehmet YÜKSEL ve Şeker Makine fabrikası Müdürü, Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU ve ekipleri sayesinde Eskişehir’de Şeker sanayi, başarılı performans sergiliyor.
Kutluyoruz…