Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ, .Merkezi Eskişehir’de olan firmaların 2023 Şubat ayında 112,9 milyon dolar ihracat yaptığını ve Eskişehir ihracatının yılın ilk iki ayında önemli artış sağladığını belirtti
Sayın KESİKBAŞ, “TİM tarafından açıklanan verilere göre, Eskişehir ihracat rakamı ocak-şubat ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 artış gösterdi. Ülke olarak zor dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde üretmeye ve katma değer yaratmaya devam eden sanayicilerimize ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Ayrıca Ocak-Şubat 2022 dönemine göre 28 milyon dolar daha fazla ihracat yaptığını ifade eden Sayın Kesikbaş, “Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ihracatımız 190 milyon dolar seviyelerindeydi. Bu yıl ise ilk iki ayda 218 milyon dolara ulaştık. En yoğun ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise ABD, Fransa ve Almanya oldu” açıklamasında bulundu.
Eskişehir’ deki İhracatta bu gelişme ve. Eskişehir ekonomik büyüme, şirketlerin karlılığının daha da artması, tasarruf yapması ve buna bağlı olarak yeni yatırımların yapılması memnuniyet vericidir.
Ancak kendi iç dinamikleriyle, yeterli yatırımı yapamayan ve büyümeyi sağlayamayan, bir ekonomiye, yabancı sermayenin güvenip, yeni yatırımlar için gelmesi beklenemez.
O nedenle de Eskişehir’ de, kalkınmanın sürekli ve kalıcı olması için, kentteki yatırımlar mümkün olduğu kadar, kentin öz kaynaklarına dayalı olmalıdır. Eskişehir’ in, hedefi, üretim artışına kalıcı bir istikrar kazandırmak ve yaşanan ekonomik krizlerden dersler çıkararak, tüm reel sektörün, rekabet gücünü ve verimliliği artırılmalıdır.
Aslında Eskişehir Sanayisi,, Rahmetli ZEYTİNOĞLU döneminde, kent sınırları içindeki madenlerin işlenmiş olarak ihracatı ve tarımın sanayiye kaynak aktarır bir yapıya kavuşturulması, hedef olarak alınmıştı. Bu hedefler, Rahmetli ZEYTİNOĞLU’ dan sonra gelen ESO yönetimlerince, dikkate alınmadı.
Oysa Eskişehir’de, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir.
Madencilik sektörü ile ilgili verimlilik artırılsa, ihracatı geliştirilmiş olsa, yatırımlar teşvik edilse, madenlerle ilgili Ar-Ge çalışmaları hayata geçirilse ve bu alanda üniversitelerle işbirliği yapılsaydı, Eskişehir, ülkemizin ve dünyanın, en gelişmiş bölgesi olacaktı.
Eskişehir’ de, yüksek büyüme için özellikle yüksek teknolojiye dayalı üretimin ve inovasyon yapısının geliştirilmesi konusundaki teşviklere, büyük önem verilmesi gerektiğini sürekli gündemde oldu.
Çünkü İleri teknoloji ve “İNOVASYON” yapısının geliştirmesi, kurum/kuruluş ve sanayi açısından olduğu kadar, ülkemiz ve Eskişehir açısından da hayati bir gelişme olacaktır.
Eskişehir Yüksek Teknoloji üretmek ve inovasyon yapısını geliştirmek ve sürekli ve kalıcı da olmasını istiyorsa, mutlaka bu alanlardaki çalışmaları, kurumlaştırmalı ve kendi öz kaynaklarına yönelmelidir.
Elbette araştırma ve geliştirme faaliyetleri, özellikle de İleri teknoloji ve inavosyon yapısını geliştirmek ve Ar-GE çalışmaları, pahalı bir iştir. ESO, EOSB ve işletmelerin, tek başına bu yöndeki çalışmaları yapması da çok zordur.
O nedenle de Eskişehir’ de, ESO ve EOSB nin rehberliğinde, işletmeler arasında, ya “SEKTÖREL”, ya da “ÇATI” şirketleri oluşturulmalı, Eskişehir’ de, “ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ” sağlanmalı, “ TEKNOLOJİ TARANSFERİ ve ÜRETİMİ” de kurumsallaştırılmalıdır.
Ayrıca bölgemizin, yatırım ve yönetim felsefi değişti ama yeterli değildir. Bölgemiz, hala bir arayış içindedir. Bu arayışın, olumlu sonuçlara ulaşabilmesi için, ARAŞTIRMA- GELİŞTİRME" çalışmalarını hızlandırmak, özellikle de Teknoloji Bölgesi’ ni daha da geliştirmek gerekecektir.
Aslında Eskişehir, yerli ve yabancı yatırımcı açısından gözde kenttir. Ancak bu gelişmelerin, hızını ve niteliğini, doğru kavramak, bölgenin de geleceğini doğru yönlendirmek için bir "MASTER PLAN" a ihtiyaç vardır. Mastır Plan, hem bölge yatırımcısı, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı, için rehber olacaktır.
ESO ve EOSB, Eskişehir’e yapılacak yerli ve yabancı yatırımlar için, müştereken yeni stratejiler belirlemeli, doğrudan üretime yönelik, yerli ve yabancı sermaye teşvik edilmeli, her türlü kolaylık da gösterilmelidir.
Ancak Türkiye’ye gelen yabancı sermaye, kesinlikle yeni bir yatırım yapmıyor. Cumhuriyetin kazanımlarını ve insanımız tarafından gerçekleştirilen, fabrikaları satın alıyor. Böylece de sektörde, iç pazarı ele geçirirken, insanımızın global pazarlarda kendilerine rakip olmalarını da engelliyorlar.
Böylece de bir taşla da, iki kuş vurmuş oluyorlar.
Oysa ülke ve Eskişehir için yararlı olan, “Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıdır.. Bu tür yabancı sermaye, insanımız için, aş ve iştir. Teknoloji, kalite ve maliyet avantajları getirir. en önemlisi de istihdam yaratır. Ülke ve Eskişehir İhracatına ciddi katkıda bulunur.
Eskişehir sanayisi, her türlü güçlüğe rağmen, ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ESOB Başkanı Sayın KÜPELİ ve ekipleri sayesinde, cumhuriyetin ilk yıllarındaki heyecanı yakaladı.
Sayın KESİKBAŞ, Sayın KÜPELİ ve İş adamlarımız kutluyoruz.