Türk Ocağı Eskişehir eski Şube Başkanı, Sivrihisar İslami İlimler Vakfı’nın ve Cafer Akıllı Vakfı’nın kurucusu, Sivrihisar Eğitim Vakfı ile Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucularından olan emekli noter rahmetli Orhan KESKİN’ i ebediyete uğurladık.

               Rahmetli Orhan KESKİN, altın gibi kalbi olan bir insandı. Onunla ilgili anılar hep gözümün önündedir. O gerçeğin adamıydı. Nerde,  ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yaptı, en hayırlısına da karar vermişti,

              Yaşamında, maddiyata değil de” MANEVİYAT" ve "VİCDAN" denen unsurları sürekli ön planda tutardı. Milli menfaatleri ve milli bekayı da her şeyin üstünde tutan, ilim, fikir ve düşünce insanıydı.

               Rahmetli Orhan Keskin, hizmet ehliydi. Sivrihisar'ın tarihi, kültürel ve manevi değerlerinin korunması için çalışan, vakıf insanıydı. Ömrünü Sivrihisar'a, hizmet için adamış, bir gönül adamıydı. İcraatında  katılımcılığa, işbirliğine, ortak akla ve toplum katılımına önem verirdi.

               Rahmetli Orhan KESKİN sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini benimsemeyi çevresine telkin ederdi. Tasavvuf anlayışını da olgunluk, Allah katında kabul görmek olarak görürdü.

              Rahmetli Orhan KESKİN; “Tarihi eserleri korumak vatanımıza borcumuzun ifasıdır." diyerek, özellikle Sivrihisar'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan, tarihi, kültürel ve manevî değeri olan eserlerlesin korunması için ilçede yapılan çalışmalara katılır ve bu gayeye ulaşmak için dernekler, vakıflar kurardı.

              Doğruluğu, çalışkanlığı, insana saygıyı ve dürüstlüğü yaşam felsefesi olarak belirleyen Rahmetli Orhan KESKİN, yaşam tarzı ve yaptıklarıyla topluma önemli mesajlar veren bilge insandı.

              Ayrıca Rahmetli Orhan KESİN, İcraatı ve Sivrihisar’ da gerçekleştirdiği hizmetleri, kurduğu dernek ve vakıfları ile bir manevi zengindir.  Yıllarca da unutulmayacak ve gündemde olacaktır.

             Çünkü manevi zengin olan ve eser bırakan, insanlar sürekli aramızda yaşıyor. Eserleri, fikir ve düşünceleri var oldukça da, yıllarca  bizimle birlikte olacaklardır..

               Duayen insanımız Rahmetli Orhan KESKİN, 1933 Sivrihisar doğumlu olup, ilkokulu Sivrihisar'da, ortaokulu ve liseyi Eskişehir'de (Atatürk Lisesi'nde) okudu.

             İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, askerlik görevini tamamladı ve 1961 yılında Sivrihisar'da avukatlık yapmaya başladı.

           1971 yılına gelindiğinde, on yıldır yürütmekte olduğu avukatlığı bırakarak, Emirdağ'da noter olarak göreve başladı, bir yıl burada çalıştıktan sonra, 1972 yılından itibaren Sivrihisar'da, 1976 yılından itibaren de Akhisar'da Noterlik yaptı.

            Sivrihisar'da noterlik yaptığı dönemde, dernek ve vakıf çalışmalarına ağırlık verdi. 1973 yılında Kurucu Başkan olarak, "Sivrihisar İslami İlimler Vakfı"nı kurdu, 1974 yılında yine Kurucu Başkan olarak, Sivrihisar Tarihi Eserleri Koruma Derneği’ni kurdu.

            Bunların dışında, Cafer Akıllı İlter adlı kişinin vasiyeti gereği olarak 1976 yılında "Cafer Akıllı İlter Vakfı’nı kurdu.

            Avukatlığa başladığı yıl, kuruluşuna katkıda bulunduğu "Sivrihisar Tarihi Eserleri Koruma Derneği'nde görev almış, diğer taraftan Sivrihisar'daki tarihi eserlerin davaları ile ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, fahri avukatlığını kabul etmiştir. Bu sıfatlarıyla Sivrihisar'daki birçok tarihi eserin kurtarılmasında büyük katkıları olmuştur.

           Duayen insanımız Rahmetli Orhan Keskin 1982 yılında Eskişehir 2. Noteri olarak göreve başladığında Eskişehir’de de benzer çalışmalarını sürdürdü,

               1988 yılında emekli oldu ve kendisinin de kurucuları arasında bulunduğu "Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Vakfı"nda çalışmalarını uzun yıllar sürdürdü.

            Sivrihisar'da, avukatlığı sırasında öğretmen ihtiyacı üzerine, ortaokul ve liselerde bazı derslere girmiştir. Yine bu dönemde ilçede açılan Din Görevlileri Tekamül Kursunda kaymakamlığın tensibi ile Yurttaşlık Bilgisi ve İslam Tarihi dersleri vermiştir.

            Rahmetli Orhan KESKİN ve İhsan KÜÇÜKASLAN’ la birlikte, Sivrihisar’ daki "Kıdan Hayratı Kız Öğrenci Yurdu" inşaatını,  takip etmek üzere, Eskişehir'den gelip, akşamları dönmek suretiyle, veya otel odalarında kalarak nasıl hizmet ettiklerine ilçe halkı tanık olmuştu

         Rahmetli Orhan KESKİN, Sivrihisar Tarihi Eserleri Koruma Derneği Kurucu Başkanı olarak, 28.03.2002 tarihinde yaptığı başvuru üzerine, 2003 yılında Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı, Sanat Tarihçisi, Arkeolog Sayın Prof. Dr. Erol Altınsapan, başkanlığında kurulan ekip Sivrihisar’da Nasreddin Hoca'nın kızı Fatma Hatun'un Mezarının Kurtarma Kazısı çalışmalarına başlamıştı.

             Kazı çalışmaları sonucu, Fatma Hatun'un kemikleri bulunmuş ve kemiklerin Fatma Hatun'a ait olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.   

             Hoca'nın oğlu Ömer'e ait olduğu zannı ile yıllarca muhafaza edilen taş sandukanın, 2013 yılında yapılan bilimsel incelemeler sonucunda, Nasreddin Hoca'ya ait olduğu tespit edilmişti.

          Rahmetli Orhan KESKİN, bu hizmetlerinin yanı sıra, uzun yıllar emek vererek, "Bütün Yönleriyle Sivrihisar" kitabını hazırlamış ve 2017 yılında 2. Baskısı yapılan bu kitabı halkın istifadesine sunmuştur.

           Yine şahsi 3144 kitabı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne bağışlamış ve üniversitede bu kitaplar için, kendi adına bir bölüm tanzim edilmiştir.

            Duayen insanımız Rahmetli  Orhan KESKİN, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan ve insan sevgisi gibi, çeşitli vasıfları ve ideal karakteri ile yaşamımızda, sürekli, kalıcı  bir şekilde yer bulacak ve sürekli de hatırlanacak  hizmet ve eserleri ile de gelecek  nesillere de örnek olacaktır.

            Ruhu Şad Mekânı Cennet olsun…

duayen-insanlarimiz-unutulmaz-mustafa-kantarci