Bir okuyucumuzun, “, Valilerimizden,  Kadir ÇALIŞICI’ nın, döneminde Kızılinlerile ilgili çalışmalarda, yakalanan ilgi ve heyecan devam ettirilse ve Kızılinler termal tesisleri gerçekleştirilseydi. Eskişehir’ de, termal turizmi, ivme kazanacaktı. ”” sözlerinden, sonra bazı istek ve açıklamalarda bulundu.

            Sayın ÇALIŞICI, görevli olduğu yıllarda, Kızılinler projesi ile ilgili açıklamasında, çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin de ülkemizin, sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını, sıkça gündeme getirmişti.

            Hatta yaptığı açıklamalarda,  Kızılinler Köyü’nde yapılacak tesislerin,  İzmir Balçova tesislerinden sonra, Türkiye’de, sağlık turizmi kapsamında, ikinci tesis olacağını söylemişti.

             Ayrıca Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir-Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. Bu kurul, bölge ve Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi,  08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girmesi,  “KIZILİNLER PROJELERİNİN “ nin, gerçekleştirilme şansını daha da artırmıştı.

.           Eskişehir açısından, önemli olan proje, 515 hektar üzerinde gerçekleştirilecek, tamamlandığında, Sağlık ve Turizm tesis alanı ve Kür parkı 6000 yatak kapasiteli, Sağlık ve Turizm Tesisi alanın da 4000, özel yatırımcılara ayrılacak tesislerde de 2500 yatak kapasitesi ile 12500 kişiye hizmet verecekti.
            Projede, fizik tedavi ve iyileştirme tedavi birimleri, yaşlılık bakım ve ileri yoğun bakım birimleri, bakım personeli eğitimi, yapılacak. Ayrıca sosyal tesisler, açık-kapalı havuz, tiyatro, sinema, konferans salonları, sanat galerisi, restoran, kafe, sera, alışveriş merkezleri, kütüphane, misafir oteli ve yaşam birimleri yer alacaktı..
           Tepebaşı Belediyesi de 2009 yılının temmuz ayında, bu bölgenin 1/1000 ve 1/5000’lik planlarını yapmak üzere, bakanlıktan yetki aldı. KIZILİNLER bölgesi için, 2009 yılının temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak, başlanılan imar planı yaklaşık 2,5 yıllık çalışmaların ardından tamamlandı. İlk olarak, 27 Eylül’de Vali Kadir KOÇDEMİR’ e, gerçekleştirilen proje hakkında bilgi verilmişti.

           Aslında yılladır, termal tesissileri kentin gündemindedir.  Nitekim Sayın  Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi’nin, Rektörü iken, 1985 yılında Sıcaksular’da kurmayı planladığı, Hidroterapi tesisi  o dönemdeki ticaret odası başkanı ve semtteki küçük esnafın yanı sıra yerel siyasetçilerin çeşitli engellemeleri nedeniyle; gerçekleştirilemedi.
          Oysa komşu iller olan Kütahya ve Afyon kaplıca turizminde, ciddi mesafe aldı. Otel ve pansiyonlar ful dolu idi. Her yıl önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor. 

             Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı ular açısından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir.

               Kızılinler’ de, Valilik, İl özel İdaresi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliği ile yapılacağı söylenen rehabilitasyon merkezi, pekala gerçekleştirilebilirdi.. Bu tesis, aynı zamanda yabancı yatırımcılara da örnek teşkil eder, bölgeye yapılacak yatırımlara da ivme kazandırırdı.

              Kızılinler Köyü’nde, gerçekleştirilecek olan termal bölgesi için,  mutlaka bir “MASTER PLAN”, yapılmalıdır. Çünkü bölgedeki gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için,  plan bir zorunluluktur.

           Ayrıca bölge için yapılacak bir “MASTER PLAN”,  hem yerli, hem de bölge dışından gelecek yatırımcılar için rehber olacaktır.

            Eskişehir’ de, geçmiş yıllarda gündem gelen, bir türlü de gerçekleştirilemeyen, “HİDROTERAPİ” merkezi ile ilgili vaat ve söylemlerin, askıda kalması ise termal turizminin önünde, engel teşkil etti. İnandırıcılığını da yitirdi. Kızılinler projeleri ile ilgili vaat, söylem ve hedeflerde, aynı akıbete uğrarsa, Eskişehirliler, ikinci bir hayal kırıklığını yaşarlar.

            Sayın Çalışıcı’ nın, “Kızılinler”,  ile ilgili gayret ve çabaları,  o günlerde, takdirle karşılanmıştı. Siyasiler, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve işadamlarımız da, Sayın Çalışıcı ve Tepebaşı belediyesi kadar,  istekli olsalar, üzerlerine düşen görevleri de eksiksiz yerine getirselerdi. Eskişehir’ de, Kızılinler projeleri hayata geçer ve termal turizminde söz sahibi olurdu.

            Bütün bu olumsuz koşullara rağmen, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık turizmine, yani kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin, belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip, hem de sağlık sorunlarına çare bulmak isteyen, önemli bir kitle, sağlık turizmine ilgi gösteriyor. Ayrıca kaplıcalarımıza, ilgi gösteren yabancıların, sayısı da azımsanamayacak düzeydedir.

             Kızılinler projeleri, bugün de hayata geçirilebilir. Yeter ki Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, ESO, EOSB ESİAD ve ETO gibi sivil toplum örgütleri, ildeki, üniversiteler, şirketler ve işadamlarımız,  ekip ruhu içinde hareket etsinler ve imkân ve olanakları ölçüsünde, projelere katkıda bulunsunlar.