Eskişehir Valimiz Sayın Erol AYYILDIZ, göreve başlarken,    “Yunus Emre, Seyyid Battal Gazi, Şücâeddin Velî gibi, gönül erlerinin mayaladığı ve Türklerin Anadolu’ya, geldikten sonra Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı topraklar olması hasebiyle.  Kuruluşun ve Kara ve demir yollarında merkezi bir konumda bulunması ve bu yönüyle,  Kurtuluş Savaşı’mızın,  önemli direnme noktalarından biri olması sebebiyle, milli mücadele şehridir.”    sözleri ile de her Eskişehirliyi, gururlandırmıştı. 

Salı günü Valimiz Sayın AYYILDIZ’ la Yunus Emre ve YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI üzerinde yaptığımız görüşmede ve her ziyaretimizde göreve başlarken Eskişehir’le ilgili görüşlerini, sözde bırakmayarak hayata geçirdiğine tanık oluyoruz.

Sayın AYYILDIZ  yüksek feraset sahibi ve liderlik vasıflarına sahiptir. Yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile de örnektir Halkın sorunları ile de yakından ilgilenir. Onları sorunlarını dinler. Çözümüne de yardımcı olur. Devleti de layıkıyla temsil eder.

              Ayrıca alçak gönüllü, muhasebe ve murakebe insanı, demokratik, adil, vakur ve ciddi, güvenilir, saygın, kucaklayıcıdır. Kişi/kişiler, hiçbir ayrıcalık olmadan, yalın "yurttaş" kimliği ile sorunlarını ve istemlerini kendisine aktarabiliyor.

           Görüşmemizde konu olanYUNUS EMRE, “sevgiyi”, hayat felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. 1238 dolaylarında doğduğu, 1320 dolaylarında Eskişehir'de öldüğü rivayet edilir. Anadolu'nun, pek çok yöresinde, Yunus Emre'nin, mezarı ve türbesi vardır. Ancak Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’deki mezarı, yapılan araştırmalar sonucu, kesinlik kazanmıştır.            
               Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre’nin, şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur.

               Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir.

Ayrıca Yunus Emre,  İslam' da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir

                 Yunus Emre'ye göre insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, din, ahlak, gurbet, tabiat, ölüm ve faniliktir.  
                Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır..

Yunus Emre’ ye, toplumun tüm kesimleri sahip çıkmak, O’ nu tanımak ve tanıtmak zorundadır.  Çünkü insanımız, özellikle de çocuklarımız, sevgi, hoşgörü, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan sevgisi, gibi çeşitli vasıfları, Yunus Emre gibi, mümtaz insanlarımızdan öğrenecektir.

     Görüşmemizde konu olan YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI ise Eskişehir’deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek bir vakfımızdır.

Vakfın görevleri arasında, başta halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere,  Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetleri, NASREDDİN HOCA,  SEYİT BATTAL GAZİ,  ŞEYH EDEPALİ,  HIZIR BEY, SİNAN PAŞA ve diğerlerini, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamak, uluslararası şairler şölenleri düzenlemek  de yer almıştı.

               Yine vakfın amaçları arasında, “Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için,  anma törenleri, festival şenlik ve sana gösterileri ile yurt içi ve dışında bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek” gibi görevleri de var.  

Vakıf’ ın, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak,  hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer almaktadır.

                  Eskişehir bölgesinin, gelişmekte olan kültür, sanat, müzik, folklor, tiyatro ve benzer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırılması da Vakfın amaçları arasındadır

Yunus Emre’ yi tanıtmak yanında EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, Eskişehir’deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek bir vakfımızdır.

Yıllardır da YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’na, bir yer tahsis edilerek, kurumlaşmasını her gelen valimize ilettik. Ancak çözüm bulunamadı.

                  Valimiz, Sayın EROL Ayyıldız’a da YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’ na bir yer bulunması ve kurumlaşması gerektiğini arz etmiştik. Bu isteğimiz üzerinde, bir yer bulunması için de şahsıma görev vermişti.

Yer ararken, duayen insanlarımızdan ve YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’nın, bugünlere gelmesinde ciddi katkısı bulunan,  Sayın Orhan KESKİN,  vakfa bir yer bağışlayacaklarını söyledi. Görüşmemiz sonucu, hayırsever Milletvekillerimiz, Sayın Fahri KESKİN’ e ait bir yerin tahsisi edilebileceğini öğrendik.

                 Valimiz, Sayın AYYILDIZ’ la, yaptığımız görüşme ve yerinde yapılan incelemeler sonucu, taraflar arasından mutabakat sağlandı Sayın Fahri KESKİN Vakfa adı geçen yeri bağışladı.

Valimiz, Sayın EROL AYYILDIZ, Duayen insanımız, Sayın Orhan KESKİN ve Hayırsever Milletvekilimiz, Sayın Fahri KESKİN’ i,  kutluyor, bağışın, Eskişehir ve YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI na hayırlı olmasını diliyoruz.