Türkiye’nin, milli bayramlarında ve 10 Kasım’da Atatürk’ü anma ve hatırlama geleneğini yok sayan Diyanet, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü öncesindeki hutbesinde,“Mustafa Kemal Atatürk’e tek kelime bile yer verilmedi. Diyanet’in, bu tavrı ile de kamuoyunda tepkilere neden oldu.
1924 yılında, Cumhuriyet'in ilanından beş ay sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan diyanet, vefasızlık yapsa da, Atatürk’ün, değeri zamanla azalmıyor; bilakis, kendi çağını aşan, siyasî vizyonu, günümüz politikasına, ışık tutmaya devam ediyor. Az zamanda, çok ve büyük işler başaran, Atatürk hakkında, dünyada, yüzlerce makale ve onlarca kitap yazıldı. Araştırma yapıldı.
Nitekim Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde, "Emeritus Professor-Onursal Profesör Arnold Ludwig’in, 18 yıl süren, "Liderliğin Doğası" çalışmasında, 377 lider arasında en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK almış ve 20. yüzyılın da lideri ilan edilmiştir.
ABD Kara Kuvvetleri’nin, dergisi Military Review’un son sayısında, Binbaşı Eric Venditti imzalı, ‘GELİBOLU KAYASI MUSTAFA KEMAL’İN LİDERLİĞİ’ başlıklı yazıda, müttefik kuvvetler, Gelibolu’ya, çıkarma yaptığında, şansın ‘parlak zekâ’ ve ‘kuvvetli irade ’ye sahip, yetenekli bir komutanla, Türklerden yana olduğu belirtilmişti.
Ayrıca Dergide, “Doğru zamanda, doğru enstrümanlarla, doğru yerdeydi. Ancak bu tek başına zaferi garanti etmiyordu, lidere ve nasıl liderlik ettiğine bağlıydı. Operasyon sürecinde, bir komutanın altı eyleminden beşini, büyük etkiyle tatbik etti, askerlerini motive etti, düşmanı durdurdu” ifadeleri yer almıştı.
Gelibolu Savaşı’nın ve taktiklerin, ayrıntılı bir şekilde aktarıldığı makalede, Mustafa Kemal’in, askeri liderliğinden yüzyılı aşkın bir süre sonra çıkarılacak çok dersler olduğu belirtilmişti.
25 Nisan 1915’te, Gelibolu Yarımadası’nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam düşmana karşı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos’ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos’ta Kireçtepe, 21 Ağustos’ta II. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 253.000 şehit veren Türk ulusu, onurunu İtilaf Devletlerine karşı korumasını bilmiştir.
Mustafa Kemal’in askerlerine, "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" emri cephenin kaderini değiştirmiştir. Toplamda, üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri, üçüncü yenilgi sonrasında, 1916 yılı Aralık ayında, Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmişlerdir.
Çanakkale’ye, 490.000’e yakın askerle gelen işgalci kuvvetler, 300.000’den fazla kayıp verdi. Buna karşılık da 315.000 askerimizden, 253.000 kişisi, şehit oldu.
Çanakkale Savaşı’nda, Anadolu halkına verdiği azim ve kararlılık, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini de ateşlemiştir. Türk ordusu, üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı ustalıkla kullanmıştır.
Çanakkale Savaşı dünya tarihinde, oldukça önemli bir yere sahiptir. Yenilmez denilen İngiliz ordusu, yenilgiye uğratıldı, Bu savaşın ardından, Kurtuluş Savaşı ile beraber İngiliz emperyalizmi darbe aldı,
Türklerin, eğer isterlerse neler yapabilecekleri, Çanakkale Savaşı’nda tüm dünya tarafından öğrenilmiş oldu. Türk halkına, çok güçlü bir motivasyon sağlarken, geçmişten günümüze, unutulmayacak izler bırakmıştır.
Kahraman Türk ordusunun, Çanakkale Cephesi’nde, verdiği mücadele, yalnızca Türk tarihinin değil, bütün dünya tarihinin, akışını etkilemiştir. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.
18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’yle, Türk Milletinin yiğitlik ve kahramanlıklarla bezenmiş muhteşem tarihinde, seçkin bir yeri oldu. Dünya harp tarihi, Çanakkale’de Türk askerinin, insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine de şahit olmuştur.
18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi ile Türk milletinin kaderi değişti. Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve askerlerin cesareti sayesinde, Çanakkale Savaşı’nda muzaffer oldu. Dünyaya da örnek olacak bir mücadele sergiledi.
Çanakkale Savaşı ile dünya Savaşı’nın gidişatı değişmiş, İngiltere’de yönetim değişikliğine neden olmuş, Çarlık Rusya’nın çöküşünü hızlandırmış, Anadolu toprakları ve Boğazların, Türklerin hâkimiyetinde kalmasını sağlamıştır.
İngiltere Başbakanı David Lloyd George da Avam Kamarası’nda Çanakkale yenilgisi sorulduğunda Atatürk'ü kast ederek, “Beyler, her yüzyılda bir dahi çıkar. Bizim de karşımıza Çanakkale’de çıktı. Bu defa bu Türklere nasip oldu...” demiştir.
Diyanet hutbede yer vermese de Milli Mücadelenin önderi, Mustafa Kemal ATATÜRK, Çanakkale Savaşı’nda gösterdiği başarısı ve askeri dehası sayesinde,“İstanbul’u Kurtaran Kumandan”, “Arıburnu ve Anafartalar Kahramanı” olarak tarihe mal olan bir isimdir.
Çanakkale’de, kutsal vatan topraklarını, canları pahasına koruyan, Mustafa Kemal ATATÜRK ve aziz şehitlerimizi, minnet, rahmet ve şükranla anıyoruz...