23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz milletimizin, hürriyet ve İstiklalin ancak milletin iradesiyle kazanılabileceğini tüm dünyaya ilan ettikleri, "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" ilkesini tarihe yazdıkları onurlu ve anlamlı bir günün 104. yıldönümüdür.

Ulusal egemenlik, halkın kendi kendini yönetme gücünü, elinde bulundurmasıdır. Ulusal egemenlikte, halkın seçme ve seçilme hakkı elinden alınamaz. Halk, yönetimde söz sahibidir halkın hem seçme, hem de devletin kadrolarında yer alma hakkı vardır.

Mustafa Kemal Atatürk, “Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.” ifadeleri ile egemenliği en güzel şekilde tanımlamıştır.

Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin, doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.

Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, güç, kurucu ve yöneticide değil halktadır. Ulusal egemenliğin, en önemli göstergelerinden biri meclis ve onu oluşturan demokratik seçimlerdir. Uluslar, bu sayede kendi egemenliklerini oluşturabilirler.

Demokrasi ile yönetilen toplumlarda ulusal egemenlik halkındır. Ulusal egemenlik sayesinde, halkın devlete olan güveni artmıştır. Cumhuriyetçilik ilkesi de doğrudan ulusal egemenlik ile alakalıdır. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde, egemenlik ulusun elindedir.

Mustafa Kemal Atatürk, bir konuşmasında, “Ulusun geleceğine yalnız ve ancak ulus egemen olacaktır. Ulusu temsil eden, ulusal irade ulus adına sınırlı ve belirli bir zaman için manevi kişiliğini de belirten, Millet Meclisi de en sonunda, ulusça yenilenmekle karşı karşıyadır. Özde olan ulustur. Egemenlik onun olduğu gibi, yönetim hakkı da onundur.” demişti.

Bugün ayrıca millet egemenliğinin resmi olarak hayata geçtiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve bu egemenliği ilelebet koruyacak olan çocuklarımıza olan güven ve sevgimizi göstermek adına bir bayram olarak hediye edildiği tarihi bir gündür.

23 Nisan 1920 Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk Milletinin egemenliğini ilan ettiği tarihi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924'te  bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayram  olma özelliğini taşıyan bu bayram Türkiye'de 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başlanmıştır. İlk başta yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra Atatürk'ün düşünce yapısına göre çocuklar milletin geleceğini ifade eder. Bu nedenle 1929 yılında bu bayramı çocuklara hediye etmiştir. Bu armağan Atatürk'ün çocuklara duyduğu sonsuz güveni ve sevgiyi ifade eder.

Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı" 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olmuştur. 1980'de de bütün illerden gelen çocuklarla "Çocuk Parlamentosu" oluşturuldu.

1979 yılının UNESCO tarafından, Dünya Çocuk Yılı olarak duyurulması üzerine, TRT tarafından dünyanın bütün çocuklarını, kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlandı ve 1979 yılından itibaren TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adıyla uygulamaya kondu.

1979'da ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşındı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı'na her yıl yaklaşık kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının, misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılıyor.

Dünya üzerinde, çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ulusal egemenlik açısından çok önemlidir.  Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin, doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır.

Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde güç; kurucu ve yöneticide değil halktadır. Ulusal egemenliğin, en önemli göstergelerinden biri, meclis ve onu oluşturan demokratik seçimlerdir. Uluslar, bu sayede kendi egemenliklerini oluşturabilirler.

Ulusal egemenlik, halkın kendi kendini yönetme gücünü elinde bulundurmasıdır. Ulusal egemenlikte, halkın seçme ve seçilme hakkı elinden alınamaz. Halk, yönetimde söz sahibidir halkın hem seçme, hem de devletin kadrolarında yer alma hakkı vardır.

Demokrasi ile yönetilen toplumlarda, ulusal egemenlik halkındır. Ulusal egemenlik sayesinde, halkın devlete olan güveni artmıştır. Cumhuriyetçilik ilkesi de doğrudan ulusal egemenlik ile alakalıdır.

Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır. Ulusal egemenliğin, var olduğu devletlerde, kurucu ve yönetici güç bazı kişilerde ya da belli gruplarda değil halktadır.

Türkiyedünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olarak tarihe geçerken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl yurt içinde ve yurtdışındaki temsilciliklerde coşkuyla kutlanmaktadır

Ülkemizin, geleceği açısından çocuklarımız çok önemlidir. Egemenliğimizin teminatı millet; milletimizin, kentlerimizin, ülkemizin teminatı, yani geleceğimizin, yarınlarımızın, umutlarımızın, hayallerimizin, teminatı da çocuklarımızdır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun