TÜLOMSAŞ, 1894 yılında Anadolu-Bağdat Demiryolu Hattının inşası sırasında Bakım ve Onarım Atölyesi olarak kuruldu. 540 bin metrekare açık, 183 bin 700 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren ve motor, elektrik makinaları, lokomotif, vagon raylı sistem araçları, dişli ve tekerlek imalat ile bakım ve yardımcı üretim fabrikalarından oluşan yedi fabrikaya da sahiptir.

TÜRASAŞ'ın  30 07 2020 tarihinde ticaret siciline kaydı ile tamamlandıktan sonra, yıllardır TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü olarak anılan Şirket, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü ismini alarak, faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü,entegre bir tesis olarak çeşitli tipte çeken ve çekilen araçların imalat, bakım ve onarımını yapan bir kuruluş. Başta TCDD olmak üzere yurt içi ve yurt dışı kuruluşların, çeşitli tipte lokomotif, yük vagonu, yol bakım araçları ve bunlara ait alt komponent ile yedek parça ihtiyaçlarını karşılayan kuruluştur.
          TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü, Avrupa Birliği (AB) standartlarında, aynı anda iki farklı tipte ayda 2 adet dizel elektrikli, 4 adet elektrikli lokomotif üretim yapabilme kabiliyeti ile birlikte; haftada 1 dizel motor üretimi ve 2 lokomotif revizyonu, yine günde üç adet yük vagonu ve 2 adet cer motoru imalatı yapma kapasitesine sahiptir.
TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü, 2022 yılında, milli elektrikli lokomotifin seri üretimine başlanılacağı, 2023 yılında milli yüksek hızlı trenin prototipinin tamamlanacağı ve yine 2023 yılında, metro ve tramvay üretimi dâhil olmak üzere tüm raylı sistem araçlarında yüzde 80 yerlilik düzeyine ulaşılacaktı.
             Yeni nesil 8 silindirli 1200 HP Dizel Motor Projesi,  Cer Konvertörü,  Lokomotif İzleme Sistemi TLMS, ,PG Vagonu Projesi,  Yangın Söndürme Vagonu Projesi,   Dizel Motor Modernizasyon Projesi,  Döner Köprü Projesi, Vagon Taşıma Aracı Projesi,AR-GE projeleriydi.  Kurumun yerlileştirme kapsamında devam eden, Dizel yeni nesil Co-Co tipi Lokomotif Projesi, Özgün Motor Projesi iş gündemindeydi.

  TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü dijital dönüşüm süreçlerinde şirket bünyesinde ERP, PLM,  EBYS,  PDKS, CAD/CAM, SOLİDWORKS,  EPLAN, PROJECT, GREENDOCS ve personel tarafından geliştirilen yazılımlar kullanılıyor.

        Ayrıca TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü,  kurumsal kalite yönetin sistemlerinden, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi 4. dönem belgelerinin  (TSE, TÜV) yanı sıra OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesine(TÜV) de sahiptir.

      KurumdaISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelendirme çalışmaları tamamlanmış, belge alınmaya hak kazanmıştır. EN 15085-2 (Demiryolu Uygulamaları-Demiryolu Araçları ve Komponentlerinin Kaynak İşleri, Bölüm-2 Kalite Şartları ve Kaynaklı İmalat Yapan Üreticilerin Sertifikasyonu Standardı ) belgelendirme çalışmaları da hayata geçirildi.

Bugün de Eskişehir Bölge Müdürlüğü, üretilen elektrikli anahat lokomotifine ilişkin, TCDD Taşımacılık AŞ'nin ihtiyaçlarına uygun, 5 megavat gücünde, 'TSI' yani Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikası'na sahip, yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek, saatte 140 kilometre hıza sahip, TÜRASAŞ marka yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifi geliştirdi.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğluve geniş bir katılımla, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen TÜRASAŞ-TCDD Taşımacılık (Eskişehir 5000) Elektrikli Anahat Lokomotifi Sözleşmesi İmza töreni yapıldı.

 Çarşamba günü ziyaret ettiğimiz, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü SayınAli Rıza ISIN Demiryolu sektöründe 37 yıllık tecrübeye sahip,TÜLOMSAŞ genel müdürlüğünde sırasıyla; Mühendis, Teknik Şef ve Şube Müdürü, Kalite Kontrol Dairesi Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı unvanlarıyla görev yaptı.

Ayrıca Sayın Ali Rıza ISIN, Planlama ve Kontrol Sistemleri, Kalite Yönetim Sistemleri, Liderlik Yönetimi, Lokomotif Kumanda Sistemleri, Lokomotif, Metro-Tramvay Sistemleri, Yüksek Hızlı Tren Sistemleri konularında tecrübeli bir isim olup,TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü içinde bir şanstır.

           Sayın Ali Rıza ISIN rehberliğinde, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü birimlerde sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de kurum, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirilmiş, İşgücünün sonsuz yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için de ekibi ile birlikte hummalı bir çalışma içindedir.

TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Sayın Ali Rıza ISIN ve ekibi, sektörde   "Neredeyiz?", "Dünya klasmanındaki yerimiz neresi?" sorusuna sürekli cevap arıyor.  Farklı pazarlardan pay almayı ve ürün çeşitliliğine sahip olmayı hedef olarak seçmişler, Ürün farklılaştırmasının, ulusal ve global pazarlarda kuruma rekabet avantajı sağlayacağını da çok iyi biliyorlar.  

Ayrıca Sayın Ali Rıza ISIN, liyakat sahibi bir yöneticimizdir.Akılcılık, bilimsellik ve çağdaşlığı, her düşünce ve söyleminde hissettiriyor. Adil, profesyonel, tarafsız, yeniliklere açık,vizyon sahibi, takım çalışmasını, öilli menfaatleri ve milli bekayı da her şeyin üstünde tutuyor

           Sayın Ali Rıza ISIN ve ekibini kutluyoruz.