Yüksek hızlı tren projesinin başlangıcında, Eskişehir merkez istasyon konumundaydı. Zaman içerisinde ilk olarak Eskişehir’e ayrılan bilet kontenjanı düşürüldü. Bunu İstanbul-Ankara arasındaki aktarmasız seyahatler takip etti. Ve son olarak İzmir Yüksek Hızlı Tren projesinde, Eskişehir’in belirlenen on istasyon arasında yer almadığı ortaya çıktı. Üstelik belki de bu daha başlangıçtı; süreç sadece İzmir hattıyla sınırlı kalmayacaktı.

                                                             ***

Geçtiğimiz Pazartesi günü; ‘ŞEHİR KAYBEDİYOR, VEKİLLER SEYREDİYOR’ başlıklı köşe yazımızla, ‘İzmir Yüksek Hızlı Tren projesinde Eskişehir’in devre dışı bırakılmasına’ tepkimizi dile getirmiştik.

Pek çok kişinin gözünden kaçan ve Eskişehirlileri hüsrana uğratan bu olay karşısında şehrin milletvekillerini göreve davet etmiştik.

                                                               ***

Ne var ki; konuyla ilgili olarak çağrıda bulunduğumuz sayın milletvekillerimizin daha önemli işleri olacak ki hiç birinden ses seda çıkmadı.

Durum böyle olsa da Eskişehir’e yapılan haksızlık karşısında, tepkiler kısa sürede çığ gibi büyümeye başladı…

                                                               ***

Yaşanan duruma ilk tepki gösteren isimlerden biri, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler oldu.

Ulaştırma Bakanlığı’nın önceki hazırladığı Ankara-İzmir Yüksek Hızlı tren projesinde Eskişehir’in de yer aldığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, ancak yeni planlamaya göre Eskişehir’in güzergahtan çıkarıldığını söyledi.

 Eskişehir’in Ankara-İzmir Yüksek Hızlı tren hattından çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Güler, bu hatadan dönülmesi için Eskişehir milletvekilleri başta olmak üzere şehrin tüm atanmışlarına ve seçilmişlerine görev düştüğünü kaydetti. Eskişehir’in Ankara-İzmir Yüksek Hızlı tren hattı durağı olmasının şehrin ticareti, turizmi ve sanayisi için çok önemli olduğunu belirten Güler, bu sorunun çözümü için milletvekilleri başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydetti. 

                                                              ***

Evet efendim…

ETO Başkanı Metin Güler, yapmış olduğu açıklamayla Eskişehir’e yapılan haksızlığa karşı sesini yükselten ilk isimlerden biri oldu.

Evelemeden-gevelemeden oldukça net ifadelerle ve tam da vaktinde taşın altına elini koydu.

Sağ olsun, var olsun…

                                                                 ***

Peki ya şehrin diğer kurmayları efendim?

Hadi milletvekillerinden umudu kestik diyelim…

Belediye Başkanları, diğer STK başkanları, AK Parti’nin Eskişehirli MKYK üyeleri ve şehirle ilgili sorumlu konumda olan tüm isimler…

Niye sessizler?..

Eskişehir’in kaderine terk edilmesini, izlemekle mi yetinecekler?..

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Yürek bizim, yollar bizim, saz bizim, şu dağlarda ala çiçek yaz bizim. Boydan boya bu memleket bizim.

-       Turgut Uyar