Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan ve Kobani'ye (Ayn el Arab) kaçtığı değerlendirilen Suruç Belediye Başkanı Orhan Şansal'la ilgili, "silahlı terör örgütü üyesi olduğu", "teröre finansman sağladığı" ve "patlayıcı madde bulundurduğu" suçlamasıyla hazırlanan iddianame, Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Şansal hakkında 44 yıla kadar ağır hapis cezası isteniyor.

İddianamede, Şansal'ın PKK'ya silah ve eleman sağladığı, belediyenin imkanlarını örgüt için seferber ettiği, terör örgütü PKK lehine yayın ve propaganda yapan Jın Haber Ajansı'na hiçbir hizmet almadan kurumun bütçesinden para aktardığı ve bunları belgelendirdiği belirtiliyor.

Ayrıca, birçok konuda terör örgütüne yardım ettiği belirlenen Şansal'ın, güvenlik güçlerinden kaçan örgüt sempatizanlarını belediyenin hizmet binasında sakladığı, yapılan aramalarda teröristlerin kullandığı ayakkabılar, 18 el bombası ve çok sayıda silah ele geçirildiği kaydediliyor.

İddianamede, belediyeye ait resmi plakalı araçlarla PKK'ya çok sayıda silah taşındığı, terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle daha önce tutuklanmış kişilerin kurumda çalıştırıldığı, bu kişilere cezaevinde oldukları dönemde dahi işe gelmiş gibi gösterilerek maaş almaya devam edildiği öne sürülüyor.

Belediye çalışanı F.P'nin kuruma ait araçla 9 kişiyi yasa dışı yollardan Kobani'deki YPG/PYD saflarına katılmaları amacıyla Suriye'ye geçirmeye çalışırken yakalandığı, bu faaliyetlerin şüphelinin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiği vurgulanan iddianamede, terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla tutuklanan M.A'nın ifadesinde Belediye Başkanı Şansal'la irtibat halinde olduğunu söylediği aktarılıyor.

İddianamede M.A'nın şu ifadelerine yer veriliyor:

"Şansal, PKK'nın lojistik biriminden sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğümü bilir, bu yüzden anlaşmamız gereği telefonda kendisine 'doktor' diye hitap ederim. Bunun sebebi ise 'Polis telefonu dinler, seninle PKK'ya yardım ettiğim anlaşılırsa benim için sıkıntı olur' diye uyarmasıdır. Belediye başkanı olmasından dolayı sürekli Kobani'ye gider, gelir. Orada PKK/KCK'nın üst düzey yöneticileriyle görüşür.

Suriye'deki PKK cenazelerini Suruç üzerinden geçirir. Bizzat organizesinde Kobani'ye ne lazımsa teslim edilir. Ben de Suruç Belediyesi deposunda yani garajında çalıştım. Burada Orhan Şansal'ın dikkatini çektim, bana 'Senin PKK, KCK ve YPG'ye hizmetini biliyorum, seni şoför yapacağım' dedi. Ben de kabul ettim. Bir süre şoförlüğünü yaptım, kendisiyle Mardin, Nusaybin ve Diyarbakır'a gitmiştik. Buralara giderken siyah renkli çantaları olurdu ancak bana kesinlikle dokundurtmuyordu."

Suruç Belediye Başkanı Orhan Şansal, 1 Aralık 2015'te Suruç'ta gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı Şanlıurfa'daki Sulh Ceza Hakimliğince yurt dışı yasağı konularak adli kontrol kararıyla serbest bırakılmış, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı karara itirazda bulunmuş, bunun üzerine 13 Aralık'ta hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Editör: Haber Merkezi