Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),  Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı.

TÜİK rakamları ile bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG tarafından açıklanan veriler arasında büyük fark olmasına; iş, siyaset ve sanat dünyası başta olmak üzere pek çok kesimden tepki geldi.

                                                            ***

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de yaşanan bu duruma sessiz kalmadı.

Milletvekili Süllü, sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"ENAG'ın açıkladığı aylık enflasyon %4,27, yıllık enflasyon %113,08 iken, TÜİK'in verileri aylık %1,64 ve yıllık %71,60 olarak belirtiyor. TÜİK'in bu verileri GERÇEĞİ YANSITMIYOR! Halkın cebini yakan gerçek enflasyonu gizlemek için yapılan manipülasyonlar kabul edilemez. Vatandaşımızın yaşadığı ekonomik sorunlar, artan fiyatlar ve düşen alım gücü, bu sahte verilerle örtbas edilemez. AKP hükümeti, ekonomiyi yönetemediği gibi, gerçek verileri saklayarak halkı yanıltmaya çalışıyor. Enflasyonla mücadele etmek yerine rakamları manipüle eden hükümet, halkın güvenini sarsıyor ve ülkenin ekonomik geleceğini tehlikeye atıyor. Şeffaflık ve gerçekçi politikalara ihtiyacımız var! Halk artık gerçekleri görmek ve buna göre çözüm üretilmesini istiyor. Yeter artık!"

                                                                    ***

Evet efendim; Sayın Süllü’nün açıklaması bu şekilde.

Milletvekili Süllü’nün sözleri oldukça sert olmakla birlikte, kamuoyunun çoğunluğu kendisiyle aynı görüşte.

Ortada ters giden bir şeylerin olduğu muhakkak.

Her şeyden önce; iki farklı kurumun aynı konuda ortaya koyduğu veriler arasında bu denli uçurum olması, istatistik bilimine aykırı.

                                                                 ***

Gelinen noktada şöyle bir gerçek var:

Kuruluşu 1926 yılına uzanan TÜİK gibi oldukça köklü ve önemli bir kuruluş, günümüzde tartışmaların odağı haline gelmişse ve özellikle enflasyon verileri konusunda yaşanan güvensizlik nedeniyle başka kurumların doğmasının önünü açmışsa, muktedirlerin şapkayı önlerine koyup iyice bir düşünmesi gerekiyor.

                                                          ***

Bir diğer önemli konu:

TÜİK verileri, ekonomi başta olmak üzere pek çok konuyla ilgili karar alma aşamalarında indikatör görevi görmesinin yanı sıra, maaş artışları ve kira gelirleri gibi hususlarda vatandaşların kazançlarını doğrudan etkilemesi sebebiyle de büyük önem arz ediyor.

Bu suretle tepkilere de mutlaka kulak verilmesi gerek.

En nihayetinde; karar vericiler, daha şeffaf ve akıllarda soru işareti bırakmayacak bir sistem oluşturmadığı müddetçe, konuyla ilgili tartışmalar da her geçen gün artarak devam edecek.

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ: 

Gelecek, bugün ne yaptığınıza göre şekillenir.

- Gandhi