Perşembe günü öğle saatlerinde oldukça flaş bir gelişme yaşandı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Fuat Erdal görevinden istifa ederken, yerine ise YÖK üyesi olan Prof. Dr. Kemal Şenocak vekaleten atandı.

(Bu kritik haberi, kamuoyuna ilk duyuran ise Gazeteniz Şehir oldu.)

                                                              ***

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne, akademi dünyasında duayen olarak nitelendirilen Prof. Dr. Kemal Şenocak gibi bir ismin atanması elbette memnuniyet yarattı.

Zaten işin bu kısmına, kimsenin bir şey dediği yok.

Asıl mesele mevcut Rektör Fuat Erdal’ın apar topar istifa etmesi.

Şimdilerde hemen herkes, doğal olarak bu sorunun yanıtını arıyor.

                                                                ***

26 Temmuz 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, bir dönem daha Anadolu Üniversitesi Rektörü olarak atanan Fuat Erdal’la ilgili yaşanan bu gelişmenin oldukça sıra dışı bir durum olduğunu takdir edersiniz.

Ataması yapıldıktan sadece 33 gün sonra gerçekleşen bu istifayı anlamlandırmak oldukça zor.

Yine de yaşanan süreçle ilgili şunları söylemek mümkün:

Erdal, istifa ettiği son güne kadar Üniversite’de yapmak istediği çalışmalara dair demeçler veriyordu. Bu da gösteriyor ki Fuat Erdal böylesi bir gelişmeyi kesinlikle beklemiyordu.

Haber servisimizin edindiği bilgiler; YÖK Başkanı tarafından 29 Temmuz Perşembe günü sabah saatlerinde Fuat Erdal’ın istifasının istendiği, aksi durumda ise görevden alınacağının belirtildiği yönünde.

Fuat Erdal da bu durum karşısında birinci seçeneği tercih ederek, saat 15:00 civarlarında istifasını sunuyor.

                                                                    ***

Sonuç olarak YÖK’ün, Fuat Erdal ile ilgili bu kararı hangi gerekçe ile aldığı büyük merak konusu olsa da zamanla bu konudaki sır perdesi mutlaka aralanacaktır.

Fransız yazar Emile Zola’nın da dediği üzere; ‘gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.’

Ne dersiniz?

ÖZEL’İN BİTMEK BİLMEYEN PROTOKOL KRİZLERİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, protokol konusunda öyle bir hassasiyeti var ki sormayın gitsin.

İşte onlardan bir kaçı:

Tarih: 15 Kasım 2023

CHP Lideri Özel, KKTC’nin kuruluşunun 40. Yıl törenlerinde kendisine ayrılan yeri beğenmeyince, protokol krizi yaşanmıştı. Duruma sinirlenen Özel’in, protokol yetkilileri ile yaptığı hararetli görüşmeler sonrasında kendisine, Cumhurbaşkanı’nın dört sıra yanında yer verilmesiyle kriz zor da olsa aşılmıştı.

Tarih: 20 Temmuz 2024

Özel, bir kez daha KKTC’ye gitti. Bu sefer de CHP heyetini karşılamadığı gerekçesiyle, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na büyük tepki gösterdi. Yaşanan kriz sonrası Büyükelçi Feyzioğlu şu açıklamayı yaptı: ‘Ben ve büyükelçiliğimiz hiçbir partiyi karşılamadık.’

Ve tarih: 30 Ağustos 2024

Dün gerçekleştirilen 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine protokol tartışması damga vurdu. Elbette başrolde yine CHP lideri Özgür Özel vardı. Özel, Dumlupınar'da protokol konuşmalarında kendilerine söz verilmediğini belirterek İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise Özel’e şu sözlerle yanıt verdi: "Cumhuriyet Bayramımız ve 30 Ağustos Zafer Bayramımızın resmi kutlama programının nasıl icra edileceği mevzuatta net bir şekilde belirtilmiştir. Suni gündemler çıkarmak; hem 30 Ağustos’a hem de aziz milletimize saygısızlıktır."

                                                            ***

Sonuç olarak: Ana muhalefet partisi liderinin, memlekette onca sorun varken, takıldığı konuya bakar mısınız?

Ne kadar tuhaf değil mi?

Açıkçası bu nasıl bir protokol hassasiyetidir ki anlamadık gitti…