Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin yer tahsisi ile artık hemen her ay düzenlenmekte olan sözde festivallerin, tam anlamıyla bir handikap olduğunu köşemizde belirtmiş ve yetkilileri göreve davet etmiştik.

                                                             ***

Bu vahim olay karşısındaki çağrımız yanıt buldu ve Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, sözde festivalde satışı yapılan gıda maddeleriyle ilgili kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından yapılan denetimlere, İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş de katıldı.

Festival alanında satışa sunulan tüm ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı onayına sahip olup olmadığı, satış stantlarının hijyen ve satış koşullarına uygunluğu titizlikle incelendi. Kontrol görevlileri, gıda ürünlerini tek tek denetleyerek mevzuata aykırı olan ürünlere el koydu. Yasalara uymayan ürünleri satan ve üreten işletmelere 5996 sayılı Kanun kapsamında idari yaptırım uygulandı.

                                                                ***

Evet efendim; sözde festivallerin yarattığı sorunları, daha önceki yazılarımızda tek tek belirtmiştik.

Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair kanuna aykırı bir şekilde ürün satışı yapılması ve halk sağlığının hiçe sayılması, öncelikle üzerinde durduğumuz konulardan biriydi.

Ve ne oldu?

Halk sağlığını tehdit eden gıda ürünlerine el konulurken, bunları üreten ve satan işletmelere de ceza kesildi.

                                                                    ***

Peki müdahale edilmeseydi?

Maalesef Eskişehir halkı bu ürünleri tüketecekti.

Peki ya sonra?

Gazeteci kimliğim bir kenara; meslekte 23. yılını geride bırakan Ege Üniversitesi mezunu bir gıda mühendisi olarak net bir şekilde söyleyebilirim ki bu ürünleri tüketen kişilerin pek çoğu ömürlerinin sonuna kadar çok ciddi sağlık problemleri ile baş başa kalacaktı.

Merak ediyoruz; bunun hesabını kim verecekti?

Tüm bu sorunları dile getirdiğimiz halde 255 festival daha yapacağım diye rest çeken Sayın Kazım Kurt mu bu sorumluluğu üstlenecekti?

Hiç sanmıyorum efendim.

                                                                    ***

Sonuç olarak…

Sözde festivalde satışı yapılan sağlıksız ve mevzuata aykırı gıda ürünlerine el koyan ve gerekli yasal yaptırımları uygulayan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ender Muhammed Gümüş ile ekibini yürekten kutluyorum.

Nihayetinde: Şehir dışından gelen birilerinin, sırf rant uğruna Eskişehir halkının sağlığıyla oynayamayacaklarını ve bu şehrin yol geçen hanı olmadığını herkese göstermiş oldular.

Sağ olsunlar, var olsunlar…

Yorum sizlerin.

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Yalnız yaptıklarınızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz.

-       Moliere