Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin en mutlu 10 şehrini belirli zaman aralıklarıyla açıklıyor. Uzun yıllar boyunca listede yer alan Eskişehir, son paylaşılan verilere göre listedeki yerini koruyamadı.

Yaşam kalitesi sosyal imkanlar ve ekonomik durum gibi faktörlerin mutluluk oranını doğrudan etkilediği için ‘en mutlu şehirler’ bu gibi faktörler göz önünde bulundurularak seçiliyor.  Eskişehir, genç nüfusu, üniversite şehri olması ve gelişen sanayi yapısıyla dikkat çeken bir şehir olmasına rağmen listede yer almaması ise şaşırttı.

Ayrıca Eskişehir’in komşu illerinden olan Afyonkarahisar’ın listede 2. Kütahya’nın ise 5. Sırada yer alması dikkatlerden kaçmadı.

Pekii bunun nedeni ne olabilir?

Eskişehir’in son yıllarda Türkiye’deki birçok şehir arasında parlayan bir yıldız olduğu yadsınamaz. Modernleşen yapısı, öğrenci dostu atmosferi, sosyal imkanları ve kalitesiyle adından sıkça söz ettiriyordu. Fakat, Eskişehir’de okuyan gençlerimizin yıl sonunda beklentileri ile karşı karşıya kaldıkları işsizlik oranıyla ilgili gözle görülür bir dengesizlik var. Yıllarca okuyup dirsek çürütülen o sıralarda en iyi bölüm okumuş olsa da bir öğrenci yine de beklentisini karşılamıyor. Mutsuzluktan çok umutsuzluk hakim şehrimizde..

Çok değil birkaç yıl öncesine kadar üniversitelerin Eskişehir’e sağladığı imkanlarla şuan   günümüzde sağlanılan imkanların bir olmaması epeyce etkiliyor tabii. Sadece öğrenciyi değil herkesi , genel kitle olarak etkileniyoruz elbette. Kültürel etkinlikler açısından konserleri, etkinlikleriyle zengin olan şehir, kendisini soyutlamış durumda.

*****

Şehirdeki inişli çıkışlı siyaseti de es geçmemek gerek. Çiftçilerin üretemediklerini dağlara taşlara yazdığı şehrimizde, siyasilerin sen onu yaptın, sen şunu söyledin muhalefeti biraz komik kaçıyor. Halkın somut sorunlarına elle tutulur çözümler getirilmesi gerekirken bu kadar kayıtsız kalması, haliyle Eskişehir’in mutlu şehirler listesinde yer almamasına şaşmamak gerek.

Bu zorluklarla başa çıkmak için şehirde yaşayanların ihtiyaçlarına odaklanmak, ekonomik ve sosyal politikaları da bu yönde geliştirmek gerekiyor. Mutluluk sadece ekonomik refah değil, aynı zamanda güçlü sosyal bağlar, ulaşılabilir kültürel etkinlikler, ve halkın kendisini değerli hissetmesiyle bağlantılı. Yani diyeceğim o ki Eskişehir, kendisinden bir şeyler eksiltmek yerine tamamlarsa yine  listede adından ilk sıralarda söz ettirmesi kaçınılmaz, buna göre adımlar atıldığı taktirde…