CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir’in verimli tarım arazisi Alpu Ovası’nda termik santral için yeniden harekete geçilmesine tepki gösterdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Süllü, ihalesi defalarca iptal edilen ve yargı kararlarıyla durdurulan projenin yeniden gündeme getirilmesinin, kabul edilemeyeceğini söyledi. Süllü, “Hükümet, hukuk devleti ilkesini yok sayarak Alpu Ovası’nı katletmenin yeniden peşine düştü” dedi.

                                                        ***

Evet efendim; Sayın Süllü’nün açıklaması bu şekilde.

Açıkçası tüm kamuoyu gibi bizler de Alpu Ovası’nı ve Eskişehir’in geleceğini tehdit eden bu girişimin, tamamen ortadan kalktığını düşünüyorduk.

Şöyle ki:

Bakanlık en başta ÇED Raporu gerekli değildir kararı vermişse de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi konuyu yargıya taşımış ve akabinde idare mahkemesi iptal kararı vermişti.

Ve Danıştay da bu kararı onamıştı.

                                                    ***

Söz konusu yargı kararlarıyla, Eskişehir büyük bir çevre felaketinin eşiğinden dönerken, sonrasında yapılan bir açıklama da konunun bir daha açılmamak üzere kapandığını gösterir nitelikteydi.

 2023 yılı milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti’den Eskişehir birinci sıra milletvekili adayı olan dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, seçim öncesinde konuyla ilgili olarak şunları söylemişti:

“Eskişehir’e yapılacak kömürlü termik santrali gündemimizden çıkardık. Eskişehir’de yenilenebilir enerjiyi hakim kılacağız. Şu an Alpu Kömürlü Termik Santral Projesi gündemimizde yok...” 

                                                     ***

Evet efendim…

Sayın Dönmez, genel seçimlere kısa bir süre kala yapmış olduğu bu açıklamayla, Eskişehir adına büyük bir çevre felaketine yol açabilecek bu önemli sorunun tamamen ortadan kalktığını tasdik etmişti.

Ne var ki şimdilerde CHP Milletvekili Jale Nur Süllü’nün vermiş olduğu soru önergesiyle, termik santral konusunda yeniden harekete geçildiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

                                                           ***

Gerçekten inanılır gibi değil efendim…

Hadi yargı kararlarını da bir kenara koyalım. Koskoca Bakan Bey, bu konuda Eskişehirlilere söz vermişti. Kömürlü termik santrali gündemimizden çıkardık demişti.

Ne var ki Sayın Süllü’nün soru önergesinde aktardıklarına bakınca, durumun söz verildiği gibi olmadığına tanık oluyoruz.

Üstelik bu sözü veren kişi olan dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, halihazırda Eskişehir milletvekili. Ve normal şartlarda dört yıla yakın bir süre daha Eskişehirlilerin vekili olarak görev yapacak...

Velakin bu noktada bir sorun var:

Eskişehirliler yaşanan bu durumdan sonra kendisine nasıl inanacak?

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

Süllü Dönmez

GÜNÜN SÖZÜ:

Zaman hiçbir şeyi değiştirmez, değişimi sağlayan insanlardır.

-       Andy Warhol