Üye sayımız Eskişehir’de az

CHP’nin Eskişehir’de üye sayısı ile ilgili samimi konuşan Yalaz, “Yönetici arkadaşlarımız bu hususta ciddi bir araştırma yaptılar. Üç belediyenin uzunca dönem CHP’de olduğu, hem genel hem yerel seçimlerde Eskişehir’de birinci olan ve belli bir kemik oyu oluşmuş olan, oyunu da arttırma eğiliminde olan bir Eskişehir örgütü söz konusu. Burada diğer emsal yerlerle ilişkilendirdiğimizde, Eskişehir üye sayısının, diğer CHP’nin etkin ve aktif olduğu Eskişehir gibi bir profil çizen illerimize göre, açıkça belirtmem lazım ki az olduğunu görüyoruz. Örnek vermek gerekirse, CHP’ye oy veren seçmen sayısı ve üye olan sayıya baktığımız zaman Adana’da bu oran yüzde 12, Aydın’da yüzde 13, Burdur’da yüzde 11, İzmir’de yüzde 13, Muğla’da yüzde 15 gibi rakamlar tekabül ederken Eskişehir’de bu yüzdelik dilim yüzde 8’e tekabül ediyor. Bu da bizim yaptığımız araştırmaya göre en az olması gereken rakam yüzde 12. Kısa sürede de bu rakamları tutturmayı hedefliyoruz” 

Eskişehir nüfusunun yüzde 96’sını CHP’li belediyeler tarafından yönetiliyor

Yalaz şöyle devam etti, “Son milletvekilliği seçimlerini baz alarak bir değerlendirme yaptığımızda 209 bin CHP’nin oyu var. Burada 209 bin oya 16 bin 781 üye var. Bu da yüzde 8 oluyor. Biz 24 bin üyeye kısa sürede çıkartmayı hedefliyoruz. İlçelerimizde üye kampanyası başladı zaten. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra partimizin iktidar yürüyüşünün hızlanması sebebiyle, aldığımız o başarılı sonuçlardan sonra üye başvurularında ciddi bir artış da oldu. Şu anda Eskişehir nüfusunun yüzde 96’sını Cumhuriyet Halk Partili belediyeler tarafından yönetiliyor” 

Asgari ücretle ilgili artış yapılmaması insafsızlıktır

Asgari ücret ile ilgili artış olmaması ile ilgili konuşan Yalaz,  “İktidar genel seçimler öncesinde yılda iki kere asgari ücrete zam yaptı ve Sayın Cumhurbaşkanı bütün mitinglerde yılda iki ya da üç defa asgari ücret artışı gerçekleştireceklerini, enflasyona bağlı olarak vaat ettiler. Yalnız 17 bin lira üzerinde kaldı ve bu yıl başka bir artış yapılmayacağı ile ilgili de beyanlarla karşılaşıyoruz. Burada bir kere artış yapılamayacağının beyan edilmesi kabul edilebilir değildir. Olan emekliye, işçiye, asgari ücretliye oluyor. Asgari ücretle ilgili artış yapılmaması insafsızlıktır. Asgari ücret 25 bin lira olmalıdır. 

Eskişehir’de kaç sığınmacı var?

Sığınmacılarla ilgili de konuşan Yalaz, “Maalesef ki şu çok acı Eskişehir’de bugün kaç tane sığınmacı olduğunu bilemiyoruz. Bizim tahminimize göre 35 bin-40 bin civarı mültecinin şehrimizde bulunduğunu düşünüyoruz. Bu hususta herhangi bir resmi, tatmin edici açıklama gelmemesi yanlıştır. Mültecilerin şu anda şehrimizde bu sayılarda olduğunu düşünürsek bununla ilgili çeşitli mağduriyetler yaşanıyor. Mülteci politikası iktidarın maalesef kötü demiyorum, yok. Bu mültecilerin kendi imkanları açısından da düşünerek söylüyorum, çünkü insan hakları bizim siyasi felsefemizin, siyasi ideolojimizin temelini oluşturur. Bu konuda bir düzenleme yapılmıyor. Ülkenin demografik, ekonomik, sosyal yapısı da gözetilerek bir göçmen politikasına ihtiyacı vardır bu ülkenin.

Her kesimden şikayet var

Sığınmacıların açmış oldukları işyerleri ile ilgili olarak ise Yalaz, “Türkiye Cumhuriyeti çiftliğe dönmüştür. Yol geçen hanı gibi geçitlerimizden, sınırlarımızdan akın akın rahatlıkla gelebilmekteler. Bunun ekonomik hayata, sosyal hayata ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Bu konuda her kesimden şikayetler gelmektedir. Kuaförler ile görüştüm bugün. Çok sayıda mülteci kuaförün vergisiz, ruhsatsız şekilde ve oda tarafından belirlenen tutarların çok altında tutarlarda bu işi icra ettiklerini görüyoruz”

Roman vatandaşlar bu işi yapamaz hale geldi

Yalaz şöyle devam etti, “Yine roman vatandaşlarımızın kağıt toplayıcılığı ile geçimini idame ettiren roman vatandaşlarımız artık bu işi yapamaz hale gelmişler. Çok sayıda mülteci bu mesleği icra ediyor yapsınlar ama diğer bizim vatandaşlarımızın yaptığı şartlarda yapmıyorlar. Ve bu kağıt toplanması sonucunda alım yapan firmaların da onlardan çok daha ucuza tedarik ettikleri için onları tercih ettiğini görüyoruz. Yine tarım sektöründe mağduriyetler var. Sadece mültecilerle ilgili de değil, ruhsat olmadan, gerekli vergi yükümlülüğü altına girmeden bu mesleklerin yapılması ülke ekonomisine olumsuz yansır. Bu şekilde görüldüğü zaman vatandaşların ihbarda bulunmalarını bekleriz, vatandaşlık görevi olarak da görürüz bunu” 

Cumhuriyet Halk Partisi eski Cumhuriyet Halk Partisi değil

Yalaz partililere ise şu sözlerle seslendi, “Cumhuriyet Halk Partisi eski Cumhuriyet Halk Partisi değildir. CHP’nin iktidarı ufukta görülmektedir. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partililer evet bazı eskiden kalma husumetleri hala böyle devam ettiren bazı kişiler olabilir, bunlar da normaldir ama bütünü itibariyle CHP iktidara hazır olmak dışında başka bir gaye gütmemektedir. CHP örgütünün iktidara olan susamışlığını ve bu yoldaki mücadelesini takdirle karşılıyorum. Küslükleri, dargınlıkları, eski parti içi ihtirasları ve mücadeleleri bir kenara bırakıp bir olup iktidara gözümüzü dikip iktidar gömleğini üzerimize giyip emin adımlarla iktidara yürümekten başka bir çaremiz yoktur. CHP’liler de bunun farkındadır. İl başkanı olarak ben de bunun farkındayım, yöneticilerim de farkında. CHP iktidara hazırdır, iktidara emin adımlarla yürümektedir. Eskişehir için de bu durum aynı şekilde geçerlidir” 

Halkın erken seçimi istediğini ifade eden Yalaz, “Halkın kısa süre sonra çok ciddi bir şekilde sesini yükselterek erken seçimi isteyeceğini biz gözlemliyoruz. Ama bir hukukçu olarak, erken seçimin şartlarının nasıl olduğunu da gözetmek durumundayız. Bizler isteriz, halk ister ama yine bu hususta karar verecek yeterli çoğunluğa sahip olan bir önceki genel seçimlerde halktan bu vizeyi almış olan iktidardır, Cumhur İttifakıdır. Onlar halkın sesine kulak verirler mi zaman gösterecek. Ama halk erken seçimi yüksek sesle istemeye başladı” 

CHP Eskişehir’de dört vekil çıkartır, beşinciyi zorlar

Eskişehir’de milletvekili sayısının yediye yükselmesi ile Eskişehir’de yedinci vekili kim alır sorusuna Yalaz, “CHP Eskişehir’de dört vekil çıkartır, beşinciyi zorlar. AK Parti’nin gidişatı iyi bir gidişat değil. Ne olur bilmiyorum ama toplumdaki tepki AK Parti’yi hiç kimsenin tahmin edemediği çok farklı bir sonuçla yüzleştirebilir”

Kaynak: Haber Merkezi