Eskişehir’de 36 yaşındaki engelli kızları ile yaşam mücadelesi veren Toprak ailesinin evine, Fen İşleri Müdürlüğü tarafından Toprak ve eşinin kızını sırtına alarak indirdikleri dik metal merdivenler sökülerek, yerine standartlara uygun betonarme merdiven yapıldı. Evin girişine kadar olan yürüyüş yolları ve merdivenler söküldü. Yeniden yapılan yürüyüş yolları ve merdivenler andezit ile kaplandı. Daha önce bahçedeki atıl vaziyette bulunan alana mutfak ve oda yapıldı. Mevcutta inşaat halinde bulunan 3 odadan biri banyo ve tuvalete dönüştürüldü. Diğer iki odanın da eksikleri tamamlanarak yaşam alanı yaratıldı. 

Toprak11

Engelli maaşı kesildi

Nurettin Toprak ve eşi 17 yıl önce Adana’dan Eskişehir'e gelerek Eskişehir’de yaşamaya başladı. Et Balık Kurumundan emekli olan Toprak, 10 bin 300 TL emekli maaşı aldığını dile getirdi. Kızının çocukken geçirdiği havale sonucu yüzde 93 zihinsel engelli olduğunu anlatan Toprak, daha önce kızı için engelli maaşı aldıkları ancak gelirlerinin bin 800 lirayı geçtiği için bu maaşın kesildiğini belirtti. Ailesi ile birlikte bir buçuk yıl öncesine kadar Tunalı Mahallesi’nde yaşayan Toprak, “6 bin lira kira veriyordum. Kiraya zam yaparak, benden 11 bin lira kira istedi. Burası oğlumun, kızımın engelli maaşı da kesilince zamlanan kirayı ödeyemedik. Buraya taşındık. Ondan sonra da hayatımız merdivenlerle mücadeleyle geçti” diye konuştu. 

Toprak2

Sırtıma alıp merdivenlerden indiriyordum 

Evin önceki merdivenlerinin hayatlarını oldukça zorlaştırdığını dile getiren Toprak, “Bir iki kere ben merdivenden düştüm. Benim bacağımda şu anda yaralar mevcut. Eşim düştü, çocuğun kafası 2 kez kırıldı. Sırtıma alıp merdivenlerden indiriyordum. Haftada üç gün okula gidiyor. O üç günün içine indir, kalır, çok zor. Hem bende hem de eşimin bacaklarında platin var. Eşim, beyin kanseri oldu, tedavi görüyor” dedi.

Toprak3

Artık rahatlıkla aşağı inip çıkabiliyoruz

Gazete ve televizyonda çıkan haberlerin ardından Odunpazarı Belediyesi’nden ve Eskişehir Valiliğinden yetkililerin geldiğini dile getiren Toprak,  Odunpazarı Belediyesi’nin demir merdivenleri sökerek, kendilerine yeni yaşam alanı yaptığını kaydediyor. “İşçisinden, şefine, müdürüne kadar herkese çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Hiçbir eksik bırakmadılar. Sıva, boya yapıldı. Yerler, mutfak, banyo yapıldı. Demir kapı yapıldı. Merdivenler yapıldı. Allah, Belediye Başkanımız Kazım Kurt’tan razı olsun. Memnunuz. Artık rahatlıkla aşağı inip, çıkabiliyoruz. Öncesinde bu merdivenler demirdi. O merdivenler yapıldı. Oturduğumuz bu alan yoktu. Mutfak yoktu, yapıldı” diyerek sözlerine şöyle devam etti, “Ben devletten hiçbir zaman yardım istemedim. Allah-u Teala bize sağlık versin. Devlet bize maaşımızı veriyor ama az veriyor. Biz ne çekiyoruz Allah biliyor” 

Toprak1

Maaş kartında hep alttayım 

Aldığı emekli maaşı ile ihtiyaçlarını karşılayamayan Toprak giderlerinin gelirlerinden daha fazla olduğunu dile getirerek, “Vallahi maaş kartında hep alttayım. Mesela hanımın hastalığı göz tansiyonu tetikliyor. Her ay bin 200 lira ilaca veriyorum. Devlet onu karşılamıyor. Çocuğun da ilacı var, onu da devlet karşılamıyor. Bize ayda 350 lira bez parası veriyor. Ancak bezin paketi 550 lira. Günde 4-5 bez kullanıyoruz, ayda 2 paketi buluyor” diye konuştu.

Toprak4

İçişleri Bakanlığı’ndan arayıp Belediye işinizi yapıyor mu diye sordular

Evlerindeki değişikliğin hayatlarında neleri değiştirdiğinden bahseden Toprak, “Bizim hayatımızda her şeyi değiştirdi. Önceden çocuğu sırtımda alıp aşağıya indiriyordum. Şimdi, koluna giriyoruz, indiriyoruz. Şu rahatlık, Allah razı olsun. Biz şu anda onlara duacıyız. Allah başkanımdan razı olsun. Bu işler Kazım Bey'in sayesinde oldu. Kazım Bey, değerli bir insan, çalışkan bir insan, fakir fukarayı bilen bir insan. Allah ondan razı olsun. Allah onun çoluğunu çocuğunu bağışlasın inşallah. İçişleri Bakanlığı'ndan müsteşar bizi aradı. Belediye işinizi yapıyor mu diye sordu. Bunları onlara da anlattım” dedi.

Doğalgaz

Altın borç alıp doğalgaz aboneliği aldık

Eskişehir Valiliği’nin belediye tarafından yapılan bu yeni yaşam alanına doğalgaz hattının döşendiğini söyleyen Toprak, “ESGAZ’a abone olduk. 12 bin liradan. Senden bir çeyrek aldım, ondan bir çeyrek aldım, öyle abone olduk. Ama henüz açılmadı” dedi.

Muhabir: Fatih Arduç