Metropoll Araştırma Şirketi'nin Haziran 2024 genel seçim anketine göre, kararsız seçmenler dağıtıldığında CHP yüzde 32,8'le birinci parti olurken, AK Parti ise yüzde 32,4'le ikinci sırada yer aldı. Ankette DEM Parti 10,5'le üçüncü oldu. MHP ise yüzde 7 ile dördüncü olarak hesaplandı.

                                                          ***

Ankete göre kararsız oylar dağıtıldıktan sonra, partilerin aldığı oy oranları şu şekilde ölçüldü:

CHP: %  32,8

AK Parti: % 32,4

DEM Parti: % 10,5

MHP: % 7

İYİ Parti: % 5,8

YRP: % 4

Diğer: % 7

                                                  ***

14 Mayıs 2023 Milletvekili Genel Seçim Sonuçları ise şu şekildeydi:

AKP: % 35,52

CHP: % 25,41

MHP: % 10,04

İYİ Parti: % 9,9

DEM Parti: % 8,79

YRP: %  2,86

Diğer partiler: % 7,68

                                                            ***

Metropoll Araştırma Şirketinin gerçekleştirmiş olduğu anket sonuçlarını, gelin hep birlikte kısaca yorumlayalım.

CHP, ankette yüzde 32,8 oy oranıyla birinci parti olarak çıkmışsa da bu oy oranının kalıcı olacağını söylemek zor. Hiç kimse bir şey yapmasa, CHP parti içerindeki hatalarıyla bu oyu kendisi aşağı çekecektir. Bu noktada Özgür Özel faktörünü de unutmamamız gerekir. Daha geçen hafta saat 21:00’de yani ‘hava tam kararmamışken’, evlerde ışık açıp-kapama eylemini gerçekleştiren Özgür Özel, seçime kadar neler yapar Allah bilir.

AK Parti’nin, Mayıs 2023 Genel Seçimleri’ndeki oy oranından yüzde 3’e yakın düşüş ile yüzde 32,4 oy oranında olduğu görülüyor. Her gün feryat figan bir şekilde; hayat pahalılığından, sağlık sisteminde yaşanan sorunlardan, mülteci konusundan dert yanıldığı bir ortamda, bu oy oranının AK Parti adına önemli bir başarı olduğunu söyleyebiliriz.   

MHP, ankette aldığı yüzde 7 oy oranıyla yine bizleri şaşırtmadı. Bu durum artık bir MHP klasiği haline geldi. Anketlerde her daim düşük çıkıp, seçimde yüzde 10’un üzerine atmasına herkes alıştı.

İYİ Parti’nin, ankette almış olduğu yüzde 5,8 oy oranı gayet makul. Bu oranın yüzde 10’lara mı yoksa 2’lere evrileceği, partinin yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun ortaya koyacağı performans ile belli olacak. Genel Başkan seçildiği ilk günlerde etkili konuşmalarıyla iyi bir çıkış yakalayan velakin şimdilerde sesi soluğu çıkmayan Dervişoğlu, bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir performans ortaya koyacak.

                                                        ***

Sonuç olarak…

Anket sonuçlarını tek bir cümleyle özetlemek gerekirse: ‘Cumhur İttifakı, tüm olumsuz şartlara rağmen siyasette zirvedeki yerini koruyor.’

En nihayetinde; muhalefetin de yerel seçimlerin getirdiği zafer sarhoşluğundan kurtulup, bir an önce bu gerçeği görmesi gerekiyor.

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

Kolaj

GÜNÜN SÖZÜ:

Kaybetmesini bilen kazanacaktır.

SARTRE