Sivrihisar Belediyesi şirketince, 2018 yılında satın alındıktan kısa bir süre sonra satılan meşhur Audi otomobilin hikayesini bilmeyen yoktur.

Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci ve yönetiminin ortaya koyduğu iddialar ışığında; Şehir Gazetesi’nin “Sivrihisar AUDİ’sini Arıyor” manşetiyle duyurduğu bu haberi, köşemizde “Onun Arabası Var, Güzel Mi Güzel…” başlığıyla yorumlamış ve dönemin Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü’ye şu soruları yöneltmiştik.

·     İddialar doğru mudur?

·     Belediye şirketinin bir arabasını, aynı belediyenin ve hem de şirketin yönetim kurulu başkanı olarak satın almanız yasalara uygun mudur?

·      Yasa da bir kenara; etik midir?

·     İlgili aracı, “Sivrihisar Belediyesi’nin şirketinden” noter kasko değerinin bile oldukça altında bir fiyata mı satın aldınız?

·     Daha açık bir ifadeyle; 06 AZA 061 plakalı lüks AUDİ marka bu aracı, KDV de dahil olmak üzere sadece 380.000 TL (üçyüzseksenbin Türk Lirası) karşılığında mı satın aldınız?

Bu sorularımızın akabinde; Sayın Hamid Yüzügüllü’yü, kamuoyu vicdanını rahatlatması adına açıklama yapmaya davet etmiştik.

                                                           ***

Geçtiğimiz Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen Hamid Yüzügüllü, söz konusu Audi marka otomobil ile ilgili açıklamalarda bulundu.

24 Temmuz 2018 tarihinde Sivrihisar Belediyesi Şirketine 380 bin liraya Audi marka bir araç alındığını ve bu aracı 26 Şubat 2019 tarihinde aynı bedelle ‘şahsına satın aldığını’ doğrulayan Yüzügüllü, söz konusu arabayı satmak istediklerinde 265 bin lira civarında bir satış fiyatı geldiğini ve bu durum üzerine belediye şirketinin zarar etmesini önlemek için arabayı alındığı fiyat olan 380 bin liraya kendisinin satın aldığını belirtti.

                                                             ***

Evet efendim; Sayın Yüzügüllü’nün açıklamasının satır başları bu şekilde.

Kamuoyunda büyük merak konusu olan bu hususla ilgili verdiği bilgi ve göstermiş olduğu nezaketten dolayı kendisine teşekkürlerimizi arz ederiz.

Velakin yine de sorularımıza tam olarak yanıt alabilmiş değiliz.

Şöyle ki:

Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci ve yönetimi, bu durumla ilgili Ticaret Kanunu’nda konuyla ilgili şu şekilde açık hüküm olduğunu belirtiyorlar:

‘Yönetim kurulu üyesinin veya başkanın hem kendi adına hem de başkasını temsilen anonim şirketle işlem yapması yasak kapsamına girmektedir.’

Bu suretle biz de Sayın Yüzügüllü’ye, ‘Belediye şirketinin bir arabasını, aynı belediyenin ve hem de şirketin yönetim kurulu başkanı olarak satın almanız yasalara uygun mudur?’ diye sormuştuk.

Sayın Yüzügüllü, bu konuda yani yaptığı işlemin yasalara uygun olup-olmadığı konusunda bir açıklama yapmadı.

Bir diğer aklımıza takılan husus; söz konusu Audi marka otomobil satılmak istendiğinde 265 bin lira fiyat verilmesi ve Sayın Yüzügüllü’nün de bu durum üzerine belediye şirketi zarar etmesin düşüncesiyle otomobili alındığı tutar olan 380 bin liraya kendisinin satın alması.

Gerçekten takdir edilecek bir davranış.

Ne var ki tüm iyi niyetimizle şu soruyu da sormak zorundayız:

380 bin liraya alınan AUDİ marka bir otomobilin değeri, aradan 7 ay geçtikten sonra nasıl olur da 265 bin liraya düşer?

Otomobil çok büyük bir kaza yapmadıysa; geçen süre zarfında fiyatının daha da yükselmesi gerekirken, yüzde 30 oranında geri gelmesini anlayabilmiş değiliz.

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Dikkat edenler her zaman az yanılır.

-          Konfüçyus