Uşak tarhanası Uşak ilinin geleneksel lezzetlerinden biridir. Uzun yıllardır Uşak'ta üretilen bu tarhana, kendine has iklim özelliklerinde uzun süre (21 gün) fermantasyonla üretilmesiyle ve Uşak'ın Sivaslı ilçesinde yetişen Sivaslı Biberi'nin üretimde yoğun olarak kullanılmasıyla ayırt edilir. Uşak tarhanası yediğinizde bu tarhana tadının farklı bir tat olduğunu anlarsınız.
Kimi insan uşak usulü tarhana bayılırken kimi de beğenmez. Bunun sebepleri arasında, Uşak tarhanasının kötü olması değil, geleneksel damak tadı vardır. Yani küçüklüğünüzden beri hangi tarhana tadıyla büyüdüyseniz o tat size gerçek tarhana çorbası içtiğinizi hissettirir. Peki Uşak tarhanasının sadece Uşaklılar tarafından değil farklı illerden de sevenlere sahip olmasının sebebi ne?
Uşak tarhanası yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine ve üretim sürecine göre farklı lezzetler sunar. Ancak genel olarak Uşak tarhanası ekşi ve lezzetli bir tada sahiptir. Bu da aromatik bir özellik katar ve tarhanayı sevmeyen birisi bile bu tadı severek tarhana tüketebilir.
Uşak tarhanası içerdiği besin değerleri sayesinde de birçok fayda sunar. İçeriğinde protein, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineraller açısından zengin ögeler bulundurur. Bu kadar şifalı ve lezzetli yiyecek elbette Uşak için önemli bir yere sahiptir. Nitekim Uşak ilinin en önemli kültürel değerlerinden biridir. Uşak'ın tanıtımında önemli bir rol oynamaktadır. Farklı illerden yapılan ticaret sayesinde de Uşak'ın ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.