Prof. Dr. Uğur Bilge’nin açıklaması şöyle: “Bir aylık Ramazan orucu sonrası, yeni bir beslenme düzenine geçilmektedir. Oruç sonrası aşırı beslenme midede aşırı yanma, reflü, kabızlık, bulantı, çarpıntı gibi şikâyetlere yol açabilir. Bu nedenle bayram sabahından itibaren hafif bir beslenme düzenine geçilmelidir. Bayram ikramlarından kaçınmak için ‘hayır’ diyebilmek veya biriyle bir tabağı paylaşmak uygun çözümdür. Diğer öneriler ise şu şekilde sıralanabilir: Bayram sabahı kahvaltıya hafif başlayın, hafif dengeli bir öğün hazırlayın ve protein kaynağı (haşlanmış yumurta, peynir, yoğurt) ekleyin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin. Bol su için ve güne 1-2 bardak su ile başlayın. Günde 2-3 atıştırmalık ara öğün (kuruyemiş veya meyve) yapabilirsiniz. Ana öğünlerde ise aşırı yüklenmeyin, bir anda çok fazla yemek mideyi zorlayabilir. Küçük porsiyonlarla başlayın. Öğüne çorba ile başlayın ve lifli gıdalar (salata, sebze yemekleri) tüketin, lifli gıdalar sindirimi destekler. Yağlı ve ağır yemeklerden kaçının; kızartmalar yerine ızgara, haşlama ya da fırın yemeklerini tercih edin. Tatlı seçiminde ölçülü olun: Baklava gibi ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar (güllaç, sütlaç) veya meyve tercih edebilirsiniz. Tatlıyı ana yemekten 1-2 saat sonra tüketin böylece kan şekerinizin ani yükselmesini önlemiş olursunuz. Bol su için. Gün boyu en az 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterin. Asitli içecekler sindirimi zorlaştırabileceği için tüketmekten kaçının. Bunun yerine bitki çayları, ayran veya sade maden suyu tercih edin. Hareketi ihmal etmeyin: yemek sonrası yürüyüşler yapın. Kısa bir yürüyüş sindirime yardımcı olur ve bayramın tatlı yorgunluğunu alır. Bu önerilerle hem bayramın keyfini çıkarın hem de sağlığınızı koruyun.”