Uşak'ın zengin halk kültürü, yüzyıllardır türkülerin, manilerin ve halk hikayelerinin söylendiği bir yer olması Uşak’ın aşıklar şehri olarak anılmasının temel sebeplerinden birisidir. Uşaklı halk ozanları, aşk temalı türküler ve manilerle şehrin kültürel kimliğine önemli katkılar sağlamışlardır.
Fakat bunun yanı sıra Uşak ilinin adı aslında ‘uşşak’ kelimesinden türetilmiş yani aşıklar anlamına gelen bir kelimeden anlamını almıştır. Aynı zamanda Evliya Çelebi'nin Seyahatname eserinde Uşak hakkında şu satırlar yer alır; "Şehr-i Uşşak'ın (Aşıklar Şehri'nin) bağ ve bahçelerinin, havası ve suyunun güzelliğinden dolayı 'aşık ve maşuk'u (seven ve sevileni) çoktur. Bu şehirde iki gün kalan, üçüncü gün aşık olur" denmiştir.
Evliya Çelebi’nin satırlarından da anlaşılacağı gibi şehrin büyüsü öyle etkilidir ki iki insan arasındaki etkileşimi arttıracak güzelliktedir. Aynı zamanda şehirde yaşayan insanlar da bu güzellikten nasibini alır. Uşak’ta yaşayan insanlar genelde sevgi dolu ve temiz kalpli insanlardır. Şehrin havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez ama gidip de mutlu hissetmeyen olmaz.
Tüm bunlar bir araya getirildiğinde Uşak’ın aşıklar şehri olarak anılması anlam bulmaktadır.