Tüm dünyanın hayranlığını kazanan birikmiş kültür ve tarihe sahip olan ülkemiz, evleri ve mimari özellikleri ile dikkat çekiyor. Sosyal medyada bir kullanıcının merakını gidermek üzere bir yapay zeka şirketi tarafından başlatılan araştırma, Türkiye'nin evleri ile meşhur illerini haritaladı. Bu derlemeye çok sayıda uygarlığın ev sahibi olmuş, İç Anadolu'nun tarih dolu incisi Amasya da eklendi.

Bu yapay zeka araştırması, Amasya'da yer alan ve Yalıboyu Evleri olarak da bilinen Yeşilırmak Evleri'ni Türkiye'nin dünya çapında bilinen mirasları arasında belirledi. Türkiye'nin tarihi evler listesinde Yeşilırmak Evleri'ne eşlik eden diğer yapılara, Eskişehir'deki Odunpazarı Evleri, Manisa'daki Kula Evleri, Nevşehir'deki Kapadokya Taş Evleri, Erzincan'daki Kemaliye Eğin Evleri ve Karabük'teki Safranbolu Evleri de dahil oldu.

Her ne kadar Amasya Yalıboyu Evleri tarih boyunca pek çok zorluğun altından kalkmış olsa da, bu yapılara olan ilgi hala devam ediyor. Özellikle Yeşilırmak kıyısına inşa edilmiş bu eski Amasya evleri göz alıcı bir manzara sunuyor. Bu evlerin tarihi Osmanlı evleri geleneğinde olduğu gibi ayrı harem-selamlık bölümleri bulunuyor. Etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan bahçeler evin merkezinde yer alıyor ve ev halkının günlük faaliyetlerini gerçekleştirebileceği kuyular ve ocaklar ile donatılmış.

İhtişamı ile ziyaretçilerine büyülü bir deneyim sunan Amasya'nın bu tarihi evleri, her yıl yaz-kış demeden binlerce turisti kendine çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi