Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerinin ortak sorunu, aylık 20-25 bin lira maaş ve tüm giderlerin karşılanmasına rağmen deneyimli bir çoban bulamamak. Kırsaldan kentlere göç, çobanlık mesleğine olan ilgiyi oldukça azaltmış durumda.
Eskişehir'de bir besici “Çoban sıkıntısı çok çekiyoruz ve bulamıyoruz. Aylık 25 bin lira maaş veren de var ama yine de çoban bulmak mümkün değil. Kimse bu işi yapmak istemiyor ve zaten yapanlar da bir süre sonra bu işi bırakıyorlar. Onların da haklı sebepleri var. Bekar bir çoban evlenmek istese bile, çobanlık mesleği nedeniyle birçok yerde kız verilmiyor” diyor.
Başka bir canlı hayvan yetiştiricisi "Özellikle son birkaç yıldır, ülke genelindeki en büyük sorunlardan bir tanesi çoban bulma sıkıntısıdır. Şu an çoban bulamadığımız için birçok işletme kapatılıyor. Şu anda da Afgan, Suriyeli, Iraklı insanlar bu işe yöneliyorlar. Fakat buradaki sıkıntımız ise hem çok yüksek fiyatlardan kapı açıyorlar. Hem de 20-25 bin liraya deneyimli çoban bulamıyoruz. Yemesi, konaklaması her şeyi veriyorsunuz ama 20-25 bin lira maaş ile çoban bulamıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Çiftliğine çoban arayan başka bir üretici de “Sürekli bir çoban arayışımız var ancak bulmak neredeyse imkansız. Sigorta, kalacak yer, yeme içme ve 25 bin TL’den başlayan maaşlar. Ama gelin görün ki, çobanlık yapmak isteyeni bulamıyoruz. Bizim çiftliğimiz dışında üç farklı şirketimiz de var. Çobanı geçtim, temizlik elamanı bulamıyorum. Eleman bulmak imkansız hale geldi” diye konuştu.