Türkiye Emekliler Derneği (TÜED),  54 yıldır sürdürdüğü kararlı ve sağduyulu hak arama mücadeleleriyle, başta işçi emeklileri, dul ve yetimler olmak üzere, bütün emeklilerimizin ve kamuoyunun dikkatini üzerine toplamış ciddi bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğin, yurt çapında toplam 122 şubesi ve  2023 yılı itibariyle de yaklaşık 900 bin üyesi bulunmaktadır.

Ayrıca TÜED, 17 sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan Emek Platformu’nun da saygın bir üyesidir.  Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’ndaÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Sosyal Güvenlik Danışma Kurulu’nda; emekli, dul ve yetimlerimizi temsil hakkına da sahiptir. Avrupa Birliği Yaşlılar Platformu’nun da gözlemci üyesi olarak AB’de ülkemiz emeklilerini ve yaşlılarını temsil etmektedir.

TÜED ve Eskişehir Şubesi,  kararlı ve sağduyulu, hak aramada gösterdiği çaba, başta işçi emeklileri, dul ve yetimler olmak üzere, bütün emeklilerimizin ve kamuoyunun, dikkatini, üzerine toplamış, ciddi bir sivil toplum kuruluşu olarak başarılı performans sergiliyor.

Yıllardır da TÜED ve Eskişehir Şubesi’nin, çalışma ve faaliyetlerin yakından izledik. Üye ve emeklilerinin, her türlü haklarını korumak, geliştirmek, üyeleri ve aileleri arasında her türlü yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak için, olağanüstü gayret içinde olduğunu gördük.

TÜED,  girişimleri ile Türk vatandaşı, 65 yaş ve üzeri kişilere, şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise 50 indirimli yararlanmaları sağlandı.

TÜED ve Eskişehir Şubesi, emeklilerin ve ülke sorunlarının çözümü için de, her platformu kullanıyor. Nitekim işçi emeklilerinin sorunları, tüm partiler iletildi. Özellikle de "İntibak Yasa Tasarısı"nın, kabulü için, ciddi çaba gösterildi.

TÜED ve Eskişehir Şubesi, üyelerinin, her türlü hak ve menfaatlerini  korumak, problemlerini çözmek, ilgili kuruluşlar ve makamlar nezdinde teşebbüse geçer. Hukuk Bürosu’nun yanı sıra,  gerektiğinde avukatlar tutarak, üyelerinin adli ve idari mahkemelerdeki işlerini takip eder ve haklarını korur.

TÜED ve Eskişehir şubesi, yardıma muhtaç, üye çocuklarının, öğrenimlerini tamamları için olan Eskişehir Şubesi, aklar ölçüsünde yardımda bulunur, yüksek öğrenim bursları verir. Öğrenci kurs ve yurtları açar. Yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç üyeleri için, sağlık ocakları ve huzurevleri gerçekleştirir. Üyelerinin eğitimi için, konferans, seminer ve panel gibi etkinlikler düzenler.

TÜED ve Eskişehir Şubesi, siyaset üstü bir örgütlenmedir.  Siyasi partilere, onlara bağlı oluşumlara, her türlü etnik, dini ve kültürel gurup ve akımlara karşı, mutlak bağımsızlık ilkesiyle hareket eder. Hiç birinin maddi ve manevi desteği ve hedeflerle ilgili, yönlendirmelere fırsat verilmez.

Elbette TÜED ve Eskişehir Şubesi üyelerinin, siyasi ve ideolojik görüşleri olabilir ama siyaset ve ideolojiler üstü icraat sergiler ve bünyesinde de bu alandaki gelişmelere müsaade etmez. Bütün siyasi partilere de eşit mesafededir.

TÜED ve Eskişehir Şubesi, emeklilerimiz açısından, önemli bir derneğimizdir. Çünkü içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda da bulunmaktadır. Çünkü Sivil Toplum Kuruluşları’nın, insan refahının iyileştirilmesine, yönelik aktif rolleri de bulunuyor. 

TÜED ve Eskişehir Şubesi,  hükümet, devlet kurum/kuruluşları ve kişi/kişileri, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan, kamuoyunu her konuda aydınlatan, faaliyet ve etkinlikleri ile de dikkat çeken,  diğer sivil toplum örgütlerine de örnek olan bir kuruluşumuzdur.

Ayrıca ülkemizde, katılımcı bir demokrasi düzenini kurmak için de TÜED ve Eskişehir Şubesine, sahip çıkılmalı ve destek verilmelidir. Çünkü katılımcı demokrasinin temelinde; toplumsal yararlılık, insan haklarına ve hukuka bağlılık,  her düşünce ve ideolojik görüşe eşit uzaklık,  gönüllü katılımcılık,  demokratiklik, eşit yararlılık ve üretim ilkesi vardır.

Geçen hafta, TÜED Eskişehir Şube Başkanı, Sayın Muhsin DİLBAZ ile Türkiye Emekliler Derneği hakkında ve emeklilerin, özlük hakları ile ilgili sohbet etme fırsatı bulduk.

Sayın DİLBAZ, işinin ehli, örnek bir başkan.  Emeklilerle ilgili, sorunu belirliyor, ihtiyaçlarını tespit ederek ve gerekli girişimleri yapıp, sorunu çözmek için de gayret gösteriyor. Emekli insanlarımızın her türlü sorunu yanında, ülke sorunları ile de yakından ilgileniyor.

Sayın DİLBAZ, fikirleri ve konuşmaları, sade ve moral vericidir. Dayanışmacı, bir ruha da sahiptir. Empati yapma, yeteneği ile dikkat çeker. Üyelerine karşı, güler yüzü, onlarla olan iletişimi,  tavır ve davranışı, örnek teşkil edecek niteliktedir,

TÜED ve Eskişehir şubesi, takım ruhu içinde, emeklilerle ilgili sorunların çözümü ve yeni haklar elde etmesi için, ciddi bir çalışma içinde olup, katılımcı, demokrat ve çoğulcu sivil toplum kuruluşudur. Yeter ki toplum, emeklilerimiz ve üyeler, TUED ve Eskişehir Şubesine sahip çıksın, maddi ve manevi destek versin.