Siirt Türkiye’nin küçük ama çok sevilen, yaşam şartlarının ortalama seviyede olduğu bir şehirdir. Bu şehre atanan memurlar genelde burada kalmak isterler çünkü Siirt’in atmosferi içine çeken bir güçtedir. Sık sık yağış alan Siirt’te iklim koşulları biraz zor olsa da orada yaşamak güzeldir.

Siirt, aynı zamanda zengin bir kültürel mirasa sahiptir. İlde, Kürt, Arap, Ermeni ve Süryani gibi farklı kültürlerin izlerini görmek mümkündür. Bu kültürlerin etkisiyle Siirt’te konuşulan dil de kendine has bir kalıba bürünerek çeşitliliğin nimetlerinden etkilenmiştir. 

Yapılan araştırmaya göre Siirt bölgesinde yaşayan insanlar birbirlerine seslenirken ‘Fıstığım’ diye hitap ediyor. Bunun sebebi ise Siirt’in sahip olduğu iklim koşulları sayesinde Türkiye’de en lezzetli fıstıkları yetiştirmesidir. Siirt’in fıstığı oldukça meşhurdur. Şehrin kültürü görüldüğü üzere dilini de etkilemiştir.

Araştırma şirketinin yaptığı çalışmada diğer şehirlerde en sık kullanılan kelimeler arasında ise; Iğdır’da ‘Yeğen’, Sinop'ta "Aga", Artvin'de "Ula" ve Ankara'da "La bebe", Konya'da "Ortağım", Mersin'de "Nörün" ve Antalya'da "Bilader" vardır.

Peki sizin en sık kullandığınız kelime nedir?

Kaynak: Haber Merkezi