Türkiye’de İzmir, Ankara İstanbul olmak üzere birçok yerde kadınlara özel günlerinde hijyenik ped desteği veriliyor. Ekonominin geldiği bu noktada lüks değil ihtiyaç olan ve gerçekten en temel ihtiyacına erişemeyen, çocuğuna bez almak için bile defalarca düşünüp en uygun fiyatlısını bulan, yuvasını bir asgari ücretle döndürmeye çalışan kadınlarımızın, en azından bu ihtiyacının belediye tarafından karşılanmasında gerçekten herhangi bir ayıp görmüyorum. 21. Yüzyılda takılmamamız gereken konulardan birisi. Birçok ayıp varken bunları geçip, daha derin sorunlara odaklanmamız gerekiyor.

Fakat gel gör ki hala aşılamayan tabularımız var ve nesilden nesile aktarılan bu tabular keyfimizi kaçırıyor. Konuyu uzatmadan bu hafta canımızı sıkan mevzuya gelelim.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kadınların aylık döngülerinde hijyenik ped dağıtacağını billboardlarda duyurdu. Bunda kötü bir niyet görmüyorum. Neden mi? Telefonu, internet paketi olmayan haberlerde ya da kısa mesaj ile göremeyecek kadar zor durumda olan kadınlarımız var. Ama billboardlarda görüp nasıl alabileceğini öğrenmek isteyebilecek kadar ihtiyaç sahibi olduklarını düşünüyorum.

Büyükşehir’in yeni hizmetini bu şekilde duyurmasında mahremiyete saygısızlık görmüyorum fakat bir kadın olarak hemcinsim olan AK Parti Eskişehir İl Kadın Kolları Başkanı Özlem Ünalır’ın bunu saygısızlık olarak gördüğünü, kadınlara özel bir şekilde kısa mesaj ile bu hizmetin duyurulması gerektiğini belirtmiş. Yerelde muhalefetin en güçlülerinden olarak Eskişehir’de AK Partili bir ismin bu ihtiyaca ket vurması ve bu şekilde bir bahane bulması ‘Ne var şimdi bunda?’ dedirtti.

Partiler fark etmeksizin bu ihtiyaçların belediyeler tarafından karşılanmasının gayet mantıklı olduğunu düşünüyorum. Fakat bir de duruma diğer taraftan bakmamız gerekirse aslında, 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Genel Seçimleri’nden bu yana, dolu dolu 4 ay geçmesine rağmen şehirdeki hareketliliğin beklenilenden az olması, elle tutulur bir değişikliğin olmamasından dolayı hizmetlerin göze batması olabilir.  Verilen sözler henüz tutulmayıp üzerine küçük ihtiyaçlara derman olacak yardımlar yerel muhalefette göze batıyor olabilir. Bunların her biri bir ihtimal. Ama ne var şimdi bunda?