Muğla; Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan olmak üzere 13 ilçeyi bünyesinde barındırır. En kalabalık ve bilindik ilçesi Bodrum iken, en düşük nüfuslu ilçesi Ula’dır. Muğla’nın en güzel ilçesi ise ziyaretçileri tarafından topladığı beğeniler göz önünde bulundurulduğunda Fethiye’dir. Peki Fethiye nasıl bir ilçedir?

Fethiye

Muğla’ya gitmek için en güzel ilçesini seçmek isteyenler ise Fethiye’yi listelerine ekleyebilir. Fethiye sonsuz maviliğe ve keşfedilecek pek çok güzelliğe sahiptir. Fethiye ilçesinin onlarca güzelliğe sahip olmasının dışında, onu ünlü eden özelliği ise Ölüdeniz’in Fethiye’de bulunmasıdır. Ölüdeniz, oldukça durgun ve berrak suya sahip olması bakımından tüm ziyaretçileri tarafından tam not alır.

Ölmeden önce gitmeniz gerekenler listesine Fethiye’yi ekleyebilirsiniz çünkü yapmak isteyeceğiniz tüm adrenalinli sporları Fethiye’de yapabilirsiniz.

Likya yolunda yürüyüş ya da atlı gezi yaparak içsel yolculuğa çıkabilir, Dalaman Çayı’nda rafting yaparak nabzınızı yükseltebilirsiniz.

Su kızağı, parasailing, su kayağı, catamaran, banana, ringo ve rüzgâr kayağı gibi sporlar ise Fethiye’ye gelen maceraperestlerin tutkuları arasında yer alır fakat en meşhuru bilindiği üzere Babadağ’da yamaç paraşütü yapmaktır. Eğer sadece yamaç paraşüt yapmak için Fethiye’de gidecekseniz Mayıs ve Ekim ayları arasında bir tarihte tercih yapabilirsiniz. 

Muğla pahalı bir şehir mi?

Muğla merkez ilçelerine bakıldığında, bünyesinde üniversite barındırdığı, bu sebeple bir yandan öğrenci kenti olduğu aynı zamanda yerli halkın çokça bulunduğu ve tarımla uğraştığı bir şehirdir. Tüm bunlara bakıldığında Muğla’da yaşamak çok pahalıya patlamaz fakat tatil için tercih edilen ilçeler, Bodrum, Datça, Fethiye ve Marmaris gibi yerlerde her şey ama her şeyin fiyatının katlanarak arttığını görebilirsiniz. Örneğin 2023 yılının yaz ayında Badrum’da bir umumi tuvalet fiyatının 50 Lira olması orada tatil yapan kimseyi şaşırtmaz çünkü zaten Bodrum pahalılığı ile meşhurdur.

Buna rağmen sosyete camiası, ünlüler, yurt dışından gelen turistler pahalı olmasına rağmen Bodrum’u tercih eder. Fakat Muğla merkezde yaşamayı tercih eden ya da ziyarette bulunmak isteyen biri için her şey o kadar zor değildir. Makul fiyatlar ile Muğla’yı gezebilir, temiz havasından berrak suyundan içerek ömrünüzü bir anlığına uzatabilirsiniz.

Muğla’nın en ucuz ilçesi

Muğla, Bodrum ile pahalı bir şehir olma ününe sahipken, ucuz bir yer arayanlar için de önereceğimiz yer Milas’tır.

Ege bölgesinin en büyük gölü olan Bafa Gölü de Milas’tadır. Son zamanlarda suların kıyılarından çekilmesi ile gündeme gelse de doğal zenginliğimiz tamamen kaybolmadan ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. 

Nerede konaklayabiliriz diye soracak olursanız da uygun fiyatlı pansiyonlarda ya da butik otellerde kalabilirsiniz. Muğla’da tatil yapmak için tonlarca para dökmenize gerek kalmayacak doğal güzellikleri Milas’ta bulabilirsiniz.

Muğla gelenekleri

Muğla’nın yöresel halkının gelenekleri bakımından meşhur olan bir atasözü vardır. Atasözü; ‘ Ev alırsan tuğladan, kız alırsan Muğla’dan’ bu sözün anlamı ise şu; Muğla ve çevre illerinde evlenen gençler arasındaki anlaşma, kız tarafının ev eşyasına dair her şeyi alması erkek tarafının ise sadece evinin olmasıdır. Bu yüzden bu atasözü ile özdeşleşmiştir nitekim hala bu gelenek devam etmektedir.

Muğla neyi ile meşhur?

Muğla’nın her ilçesine göre meşhur ürünleri vardır fakat Muğla denilince akla ilk gelen, meze çeşitleridir. Mezeler taze sebzeler ve mis gibi has zeytinyağı ile yapıldığı için gördüğünüz anda ağzınızı sulandır. Muğla’da yaz aylarında herhaangi bir sofrada börülce yoksa, o sofra eksik bir sofradır.

Muğla’ya gitmek için 5 neden

Muğla buram buram Ege kokan bir şehirdir bu yüzden Ege insanı sıcaklığını hissedersiniz, tüm doğallığı ile sizi sarıp sarmalar, denizine baktığınızda en mutlu olduğunuz anlara götürür, sofradaki zeytinyağına bandığınızda hayatınızda unutamayacağınız lezzeti tadarsınız, kalbinizin en çok attığı heyecanları burada yaşayabilirsiniz ve hayatınızda her ne olursa olsun bu tatili hiçbir zaman unutmazsınız.

Kaynak: Haber Merkezi