Türkiye, aksan çeşitliği ve kültürel mirasının zenginliği ile bilinen çok büyük bir coğrafi alana yayılmış durumda. Bu çeşitlilik ve zenginlik kapsamında bir çalışma başlatan araştırma firması, Türkiye'nin dört bir yanındaki farklı hitap şekillerini analiz etti. Analiz sonuçları, Türkçenin dil çeşitliliği ve aksanlarının anlaşılmasına yönelik değerli bir kaynak olarak bir haritayı oluşturdu.

Yapılan değerlendirme, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinden olan bölgelerinde yaşayan insanların birbirlerine hitap etme biçimlerini gözler önüne serdi. Örneğin, Giresun halkı birbirlerine genellikle "Finduğum" deme eğiliminde iken, Gaziantep'te "Rafık", Rize'de "Bizim uşak" ve Burdur'da "Bak bi" tercih ediliyor. Eskişehir halkı "Hacım", Konya halkı "Ortağım" diye hitap ederken; Mersin'de "Nörün", Antalya'da ise "Bilader" hitap şekli yaygın. Ancak hepsi bir yana, Malatya'daki hitap biçimi kesinlikle kendine özgü ve dikkat çekici.

Malatya'da yaşayan halkın birbirlerine atıfta bulunurken kullandıkları eşsiz bir kelime bulunuyor: "Kirve". Bu kelime, Malatya'daki hitap geleneği içerisinde kendine eşsiz bir yer bulmuş. Coğrafi haritalarda belirgin bir şekilde rastlanabilen çeşitli hitap biçimleri bulunsa da Malatya halkının "Kirve" hitap biçimi kesinlikle eşsiz ve kendine has bir özellik olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi