Konya, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en geniş ili ve 31 ilçesi bulunmaktadır. Şehrin plaka numarası 42 ve belediyesi 1875 yılında kurulmuştur. 1987 yılında büyükşehir statüsü kazanan Konya, bu yapılanma çerçevesinde hizmet vermektedir. 2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları tüm il sınırlarını kapsar hale gelmiştir.
Konya'nın ilçeleri şunlardır: Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhöyük ve Yunak.
Tarihte ismi hiç değişmeyen şehirlerimizden biri olan Konya’nın isminin İkon sözcüğünden türediği öne sürülür. Rivayetlere göre; kente musallat olan ejderhayı öldüren bir kişiye minnettarlık ifadesi olarak bir anıt yapılmış ve üzerine olayın hikayesinin anlatıldığı bir resim işlenmiştir. Bu anıtın adı İkonion olmuştur.
Tarih boyunca ismi birçok kez değişen Konya, Roma döneminde İmparatorların isimlerine bağlı olarak bu isimlerden bazılarına dönüşmüştür: Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium.
Bizans kaynaklarında ise Tokonion ismiyle anılan şehrimize verilen diğer isimler şunlardır: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia.
Arapların Kuniya dediği bu şehir, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde isim değiştirmeyerek nihai adı olan Konya’ya kavuşmuştur.