İç Anadolu'yu Ankara'ya bağlayan Kırıkkale, çeşitli özellikleri ile Anadolu'nun tanınmış merkezlerinden biridir. Bu bölge, büyülü topraklarında ana akışını yüz yıllardan beri devam ettiren Kızılırmak'ın huzur veren sesi eşliğinde, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim yeridir.

Kırıkkale'deki yerleşim bölgesi, kent içerisinde bulunan merkez ilçesi de dahil olmak üzere, toplamda 9 ayrı ilçeden oluşmaktadır. Genç bir il olmasına rağmen, birçok uygarlığa kucak açan tarihi geçmişi ve köklü kırsal geleneği ile meşhur bir yerleşim yeridir. Japon bilim ekibinin araştırmaları ile bölgede pek çok tarih öncesi bulguya rastlandı.

Kırıkkale isminin tarihi belgelere göre aslen bölgenin 3 kilometre ilerisinde bulunan Kırıkköyü ile birleşik Kırıkkale'nin kale içerisinde bulunan kent merkezinden alındığı anlaşılmaktadır. 1925'ten önce, sadece 12 haneli küçük bir köy olan Kırıkkale, Cumhuriyet döneminde temelleri atılan ve daha sonra Makine ve Kimya Endüstri Kurumu'nun kurulması ile gelişmeye ve büyümeye başlamış ve 1989 yılında il olmuştur.

Görünüşte küçük olan bu il, tarihsel açıdan büyük öneme sahip ve birçok farklı yerlerden vatandaşları çok fazla sayıda kabul ediyor. Şaşırtıcı bir faktör de Kırıkkale'de en fazla hangi ilin vatandaşlarına rastlandığı sorusuna verilen yanıt, komşu vilayet olan Kırşehir'dir.

Yapılan araştırmalara göre genel olarak, Kırşehirlilerin tarım, kamu hizmeti ve sanayi sektöründeki istihdam fırsatları ve oturulan bölgelerin ucuzluğu nedeniyle Kırıkkale'ye göç ettiği biliniyor. Aynı zamanda, Kırıkkale'nin başkent Ankara'ya olan yakınlığı da Kırşehirlilerin bu ile en büyük göç nedenlerinden biri.

Kaynak: Haber Merkezi